Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните досега за самопровъзгласили се Киевска патриаршия и Украинска автокефална православна църква, с което на практика започва подготовката за признаване след повече от 330 години на украинска православна църква, независима от Московската патриаршия.

Русия отдавна се противи на този ход, като руският патриарх Кирил пътува до Истанбул по-рано тази година в опит да разубеди патриаршията да предприеме стъпката.

"Изслушахме жалбата на Филарет Денисенко и Макарий. Прието е решение, че анатемата е била обявена по недостатъчен брой причини, по някои политически причини. Следователно, по решение на Синода те бяха върнати в каноничното поле", заяви представител на Вселешенската патриаршия пред ТАСС.

Решението идва след като предводителите на двете украинскик църкви - митрополит Филарет (Денисенко) и Макарий Малетич, поискаха от Константинополската патриашия и от вселенския патриарх Вартоломей да бъде издаден т.нар. томос за признаване на православна църква, независима от Московската патриаршия.

"Това, за което мечтаха поколения украинци и се молеха съвременниците, най-после се случи - Украйна получи томос", написа в "Туитър" и президентът Петро Порошенко.

Светият Синод, заседавал в Истанбул, на практика признава двете църкви за канонични, но не предоставя томос.

Главата на Киевската патриаршия Филарет обяви, че смята в близките дни да свика Архиерейски събор с участието както на Киевската патриаршия, така и на представители на Украинската автокефална църква с митрополит Макарий и на Украинската православна църква към Московската патриаршия. "Това ще бъде обединяващ събор, който ще избере общ патриарх", добави той, цитиран от ТАСС.

Снимка: АП/БТА

След това щял да дойде томосът (писмото) на Вселенския патриарх за предоставяне автокефалност на Украйна. Според него след днешните решения на синода на Константинополската патриаршия "не съществуват повече никакви препятствия за свикването на събора".

В официално съобщение на Вселенската патриаршия се съобщава, че днес, в края на тридневния Свети Синод и в присъствието на архиепископ Данийл и епископ Иларион - двамата специални пратеници на Вартоломей в Украйна, е обявено, че "се предоставя автокефалия на Украинската църква". Освен това се посочва, че Филарет и Макарий са се оказали в схизма не поради догматични причини и се възстаноняват техните позиции като свещеници и мястото им в църковната йерархия.

Това означава и отмяна (по-скоро непризнаване - бел.ред.) на анатемата, която на Филарет бе наложена от Руската православна църква през 2008 г.

"Отменя се законността на Синодалното писмо от 1686 г., издадено заради тогавашните обстоятелства, с което се предоставя право чрез ойкономия Московският патриарх да управлява Киевската митрополия", се казва още в решението.

Украинска православна църква - Киевска патриаршия е организация, възникнала през 1992 г. след отделянето на Украйна от бившия СССР. Досега върховенство над нея имаше Руската православна църква и Московската патриаршия. Това върховенство датира още от 1686 г. и с днешното решение на практика се заявява, че този акт вече не е валиден и УПЦ има право на самостоятелно съществуване с всички признати канонични права.

В края на днешното съобщение от Вселенската патриаршия се отправя призив всички страни в спора да избягват присвояване на църкви, манастири и други видове собственост, всякакво отмъщение и насилие.

Близо една трета от храмовете под контрола на Московската патриаршия се намират на територията на Украйна, макар че формално църквите принадлежат на тяхното паство и то решава кой духовен водач да следва.

Вчера митрополит Иларион, който оглавява отдела за външните отношения в Московската патриаршия, предупреди, че ако украинските власти допуснат конфискуване на православни храмове от подготвяната автокефална църква, хората ще излязат по улиците, за да защитят своите светини.

"Вече виждаме, че в Украйна се конфискуват православни храмове и вярващите се готвят да ги защитят. Можем само да си представим какво ще стане, ако конфискуването бъде официално одобрено от властите или придобие системен характер. Хората, разбира се, ще излязат на улицата и ще бранят светините си", заяви митрополитът, цитиран от ТАСС.

Москва: Това ще доведе до разкол

"Признаването на автокефалността на Украинската православна църква (УПЦ) ще доведе до разскол в обществото, а намесата на държавата в този въпрос противоречи на Конституцията в страната", заяви и говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, цитиран от TACС и "Фокус".

"Това е още един нож в обезкървавяващото се тяло на Украйна, още един повод за разделение на хората на принципа свои-чужди. Това е още една разделителна линия, която ще преминава не по външния периметър на Украйна, а през вътрешната й същност. Да не се отбележи, че това е друга проява на колосално разделяне в украинското общество, също е невъзможно, особено след като говорим не само за вътрешния фактор на живота в Украйна, но и за някои от международните фактори", подчерта Захарова.

Съгласно думите й, сега, според конституцията, Украйна е светска държава, а изпълнителната власт е отделена от религиозната. Съответно, държавата може да помогне на представители на една или друга вяра, ако органите й бъдат помолени за помощ, но не и да моделират действията на религиозните структури по свое усмотрение.

"Ситуацията с разделението на църквата ще завърши с глобална катастрофа. И 2014 г. (когато в Украйна бе сменена властта, а Кримският полуостров бе присъединен към Русия по силата на резултатите от проведения референдум), не ги научи на нищо: тяхната лодка се движи към скалата на собствената им глупост", коментира руският дипломат.