Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков взе отношение по предстоящите избори в САЩ и заяви, че руският президент Владимир Путин би предпочел американски президент, който е "по-конструктивен" спрямо Русия и разбира "важността на диалога".

Запитан дали Путин би могъл да работи с кандидата на републиканците, бившия президент Доналд Тръмп, Дмитрий Песков заяви, че Путин би бил готов да работи с "всеки, който ще разбере, че оттук нататък трябва да бъде по-внимателен с Русия и трябва да се съобразява с нейните опасения".

По време на мандата си Тръмп даде висока оценка на лидерския стил на Путин и беше обвиняван, че се подмазва на руския лидер. Неотдавна той заяви, че оценява похвалите от страна на Путин за плана му да разреши войната в Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде преизбран.

Песков не коментира дали президентът Джо Байдън би се вписал в този списък, нито спомена Тръмп по име. Той обаче постави под въпрос твърдението на Тръмп, че ще сложи край на войната за един ден, като заяви, че тя е "твърде сложна", за да бъде решена толкова лесно.

Песков също така обвини САЩ и Запада, че ненужно удължават войната в Украйна и че изпращат на Киев противоречиви послания относно подкрепата, която ще получи.

Той обвини Вашингтон, че е хвърлил милиарди долари на данъкоплатците "на вятъра", като е предоставил военна и финансова помощ на Киев - нещо, което според него не е успяло да постигне много на бойното поле.

"Трябва да разберете своята отговорност за това. Вие удължавате този конфликт", каза Песков.

Русия, която нахлу в по-малката си съседка на 24 февруари миналата година и продължи да анексира незаконно региони в източната част на страната, първоначално претърпя изненадващи загуби на бойното поле, тъй като украинците се сплотиха, за да защитят родината си, а Западът се обедини, за да отблъсне силите на Путин.

Напоследък обаче войната се оказа в задънена улица и Киев трябваше да се бори за осигуряване на жизненоважна подкрепа на фона на нарастващите разногласия между американските и европейските законодатели относно това колко дълго съюзниците на Украйна могат да поддържат доставките на помощ.

Посещението на президента Володимир Зеленски във Вашингтон в последната минута по-рано тази седмица не успя да осигури нов пакет от 61 млрд. долара.

"Вие им казвате - вървете и умрете", каза Песков по адрес на САЩ. "Не се притеснявайте, ние ще ви дадем достатъчно пари и достатъчно въоръжение, но вие трябва да вървите и да умрете. И вие много добре знаете, че те не могат да спечелят."

Песков предупреди, че светът е "по-малко безопасен, отколкото беше" преди диалогът между Вашингтон и Москва да спре след инвазията, която Кремъл нарича своя "специална военна операция" в Украйна. Русия криминализира всичко, което се възприема от властите като критика на въоръжените сили, включително и наричането на инвазията "война". Стотици хора бяха арестувани или хвърлени в затвора за това.

Въпреки че офанзивата остава специална военна операция по думите на Русия, Песков заяви, че това, което Западът води срещу Русия, безспорно е война, позовавайки се на това, което той нарече "пряко" участие на чужди държави в конфликта и западните икономически санкции срещу Русия.

"Ако това не е война, тогава как искате да го наречете? Ние го наричаме война", заяви Песков.

В знак на подкрепа за Киев в четвъртък Европейският съюз се съгласи да започне преговори за присъединяване на Украйна, но блокът не можа да постигне съгласие за пакет от финансова помощ в размер на 55 млрд. долара поради противопоставянето на Унгария, чийто лидер поддържа тесни връзки с Русия.

Дори ако подкрепата от Запада продължи, каза Песков, Украйна никога няма да може да се изравни с руския военен и икономически потенциал, което прави съпротивата безсмислена, а сигналите на Вашингтон към нейното ръководство - противоречиви.

САЩ са най-големият военен поддръжник на Украйна, предоставяйки помощ на стойност милиарди долари след нахлуването на Русия миналата година. Първоначално Байдън обеща да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Но в очевидно преформулиране на това обещание той каза на Зеленски във Вашингтон тази седмица, че САЩ ще продължат да снабдяват Украйна с важни оръжия и оборудване "толкова дълго, колкото можем".

Коментарите на Песков идват по-малко от ден, след като Путин използва многочасова пресконференция, за да обрисува розова картина на кампанията си в Украйна, заявявайки, че войските му подобряват позициите си по цялата фронтова линия и той запазва курса си. "Победата ще бъде наша", увери той аудиторията.

Възторжената му оценка изигра роля в президентската му кампания, след като миналата седмица той обяви, че ще се кандидатира за пети мандат след повече от две десетилетия на власт.

Междувременно основният му опозиционен критик Алексей Навални изчезна в руския затвор, като адвокатите му не успяха да го открият през последните 10 дни.

Понастоящем Навални излежава обща присъда от над 30 години по обвинения в измама и екстремизъм, които той отрича като измислени, за да го държат зад решетките и извън политиката.

Песков повтори, че Кремъл няма възможност или желание да следи местонахождението на затворници и заяви, че Навални, чиито разследвания за корупция събраха милиони гледания онлайн и разбуниха Кремъл, не е широко известен или уважаван в Русия.