Местните избори дават стабилна основа с четиригодишна перспектива напред. Битката за София ще е много по-различна от тази в останалата част на страната и в нея ПП-ДБ тръгват като фаворит. ГЕРБ обаче вече е извън изолация и при евентуален балотаж може да се възползва от перфектна буря и кандидатът им да получи гласове и от "Възраждане", и от БСП. Това заяви в интервю за Dir.bg социологът и политолог от "Тренд" Димитър Ганев. Според него, в страната ГЕРБ ще удържи сериозни позиции в местната власт. "И не заради най-добрата си форма, а заради лошата форма на опонентите им", заяви Ганев. Той смята, че крехкото равновесие между ПП-ДБ и ГЕРБ няма да катурне правителството: "Не мисля, че отиваме към избори. По-скоро смятам, че ако тази сглобка не издържи, ще отидем към нов кабинет в рамките на това Народно събрание".

-Г-н Ганев, рано или късно започна кампанията за местните избори?

- Преди всичко местните избори са най-важните избори за партиите по няколко причини. Първо това им дава стабилна основа с четиригодишна перспектива напред. Защото няма предсрочни местни избори, има частични местни избори - рядко и при извънредни обстоятелства. На второ място, когато придобиеш влияние през кмет или представителство в Общинския съвет, това ти помага да имаш жизнена местна партийна структура в това населено място. Жизнена партийна местна структура се поддържа единствено и само там, където има интереси. Те могат да бъдат икономически - през Общината минават обществени поръчки. Немалка част от големия бизнес се храни с обществените поръчки на Общината. Могат да бъдат и кадрови - през назначенията на Общината. На доста места Общината е най-големият работодател, а понякога и единствен такъв. Когато влезеш в местната власт, гарантираш една местна структура да функционира в рамките на следващите четири години жизнено, а местната структура сама по себе си ти дава сигурност, че в тази община ще имаш добър резултат в рамките на следващи парламентарни, президентски, европейски избори. Това ясно може да се види. Там, където една партия има кмет, резултатите й са по-високи от общия национален резултат.

Обикновено подготовката за местни избори започва много по-рано поради важността им. Сега обаче имахме по-различна ситуация, а именно подготовката за местните избори беше заложник на централния сюжет със създаване на правителство, където беше насочен фокусът и енергията на всички от основните политически субекти. Така че реално кампанията трябва да започне доста по-рано, заради важността, която изтъкнахме, но чак сега партиите започват по-активна кампания, а дори можем да кажем, че максималните обороти ще се включат чак през септември.

- Как ще коментирате вече издигнатите кандидатури за кмет на София, както и тези, които все още само са спрягани медийно?

- Трябва да се има предвид, че битката за София ще е много по-различна от останалата част на страната, поради факта, че в София относителната тежест на ПП-ДБ е доста по-висока. Имам предвид, че тук реалният сблъсък ще е между ПП-ДБ от една страна и от друга ГЕРБ. ПП-ДБ влиза като фаворит в тази битка, защото на последните парламентарни избори те имаха в София малко над 190 000 гласа, докато ГЕРБ имаше малко над 110 000 гласа. Разбира се, от тогава в ПП-ДБ има ерозия на подкрепата, но все пак предимството им беше много сериозно. Докато в останалата част на страната извън София без всякакво съмнение ГЕРБ има предимство пред основния си опонент. В някои общини и областни градове ПП и ДБ няма да бъдат опонент на ГЕРБ на балотажа, а много е възможно "Възраждане" да бъде такъв. Това се дължи както на по-слабата подкрепа на ПП-ДБ извън София, така и на липсата на местни структури на тази формация. Нещо, което ПП подценяваха напълно през последната година и половина - да се вкореняват през някакви структури по места.

- Като казвате, че ПП нямат регионални структури, а те не се създават за два дни, каква ви е прогнозата за резултатите им по места?

- Все пак ПП-ДБ имат електорални нива от 19% в национален план. Което в големите областни центрове ще им даде добра основа. Има един въпрос, който остава неизяснен за ПП-ДБ. Те заедно ли ще се явят на всички места? Защото, ако те се явят отделно, няма да стигнат до балотаж почти никъде. Тук има друга ключова подробност, на която нямаме отговор. Друг проблем освен местните структури е, че има места, в които хората на ПП и ДБ са в много тежък конфликт. И евентуално обща кандидатура за кмет би накарало едната формация да не работи на местните избори. Няма да отивам по-далеч, че може да саботира и т.н.

- Нека да се върнем на битката за София. Какво е съотношението на силите?

- Без съмнение ПП-ДБ тръгват като фаворити, но самият старт на Васил Терзиев със сигурност не беше желаният от формацията. Опитът за ново лице, което да породи ентусиазъм и енергия, не се случи. Напротив, има много сериозно напрежение вътре в самата общност на ПП-ДБ заради роднините на Васил Терзиев и тяхното минало. Оттук нататък въпросът е дали тази сериозна преднина, която има ПП-ДБ, може да бъде компенсирана от ГЕРБ по някакъв начин. Това не е изключено не само поради обстоятелства, свързани с кандидатите.

Има друг много важен момент - ГЕРБ успя да постигне основната своя цел в последните шест месеца - да излезе от политическата изолация. Какво имам предвид? Само допреди половин-една година разделението беше промяна-статукво, с трайно и сериозно предимство в полза на промяната. Опасността за ГЕРБ беше това разделение да устои до местните избори и както се случи на президентските избори, при балотажа се обединиха всички срещу кандидата на ГЕРБ. Ето тази ситуация вече я няма. В този смисъл за София, ако конкретно говорим, ако излязат на балотаж кандидат на ГЕРБ и на ПП-ДБ в лицето на Васил Терзиев, няма да е естествена реакцията да се наредят всички зад кандидата на ПП-ДБ, както може би щеше да е преди година, година и половина. Защото следващата най-голяма формация в София ще бъде "Възраждане", а четвърта ще бъде БСП. Много се съмнявам, че електоратът на "Възраждане" ще подкрепи кандидата на ПП-ДБ. По-скоро смятам, че ще се насочат към ГЕРБ, като зависи и колко от тях биха излезли да гласуват. При БСП също ми се струва, че немалка част ще подкрепят кандидата на ГЕРБ, за разлика от това, което направиха през 2019 година, когато ДБ и БСП гласуваха общо взето заедно.

Но в случая един кандидат като Ваня Григорова, който е евентуалният кандидат на БСП, би припознала Васил Терзиев като класов враг, тя е дълбоко лява жена, със силно леви послания. Заради самия факт, че той е милионер, тя ще го припознае като класов враг и ще атакува по тази линия.

Деян Николов от "Възраждане" пък ще го атакува по антилиберална линия, джендърство и т.н. В този смисъл Васил Терзиев ще бъде една мишена в рамките на кампанията. Към това трябва да добавим и че вътре в общността му ще го критикуват поради роднинските обвързаности с Държавна сигурност. И това може да създаде перфектна буря за Васил Терзиев на балотажа - при евентуален добър кандидат на ГЕРБ, който и да е той, електоратите и на БСП, и на "Възраждане", да се обединят зад кандидатурата на ГЕРБ, а не зад Васил Терзиев. Казвам, че има такава възможност, не казвам, че ще се случи. Това зависи много и от самата кампания в крайна сметка.

- Ще съумеят ли тези избори да разбият модела от 2019 година, когато повечето кметове и общински съветници бяха на ГЕРБ?

- Изключваме София, където разяснихме битката. В страната, повтарям, заради излизането на ГЕРБ от политическата изолация, има възможност на балотажа между първи и втори тур ГЕРБ да има възможност да расте. Ако ПП-ДБ излезе на балотаж в Пловдив, Варна, Стара Загора и други големи областни центрове, не може да разчита на подкрепа от "Възраждане" - основен опонент именно на ПП и ДБ. На БСП също не биха могли да разчитат.

От ГЕРБ имат възможност да растат между първи и втори тур. Ако те се явят на балотаж срещу "Възраждане", тогава електоратът на ПП и ДБ най-вероятно ще ги подкрепи. В този смисъл аз смятам, че ГЕРБ ще удържи сериозни позиции в местната власт не заради най-добрата си форма, защото те не са в толкова добра форма, колкото беше през 2015 или 2019 година, а просто заради лошата форма на своите опоненти, а също така и заради факта, че са вече извън политическата изолация.

Обаче има и втора линия, която според мен, се подценява заради огромното натрупано недоверие към основните партии, което се вижда по ниската избирателна активност. Ще има добра хранителна среда на тези местни избори за местни субекти, т.е. за хора, които нямат принадлежност към определена партия, имат добро влияние на местно ниво. Например "Съюз за Видин", "Съюз за Търговище", "Заедно за Стара Загора" и подобни местни коалиции могат да имат сериозни успехи.

- Заговори се, че в тези избори ще се намеси и президентът Румен Радев. Виждаме областни управители от служебните правителства, които се кандидатират за кметове.

- Би могло да има такава линия, при която Радев да легитимира определени хора, но общо взето ми се струва, че силно се надценява евентуален пробив по места, защото не се разполага с местни организации. Легитимацията от страна на Радев ще даде добър начален старт, но това не означава, че ще съумееш да компенсираш влиянието на партии, структури, реален потенциал, електорат, симпатизанти и прочие. Струва ми се трудно да се говори за такъв пробив, който да придобие масов характер. Без да изключвам, че добри кандидати, които са били в обкръжението на президента, могат и да постигнат успех.

- Мислите ли, че противопоставянето по време на кампанията ще катурне крехкото разбирателство между ПП-ДБ и ГЕРБ?

- Няма да падне кабинетът заради местните избори. Избори по време на коалиционно управление са се провеждали много пъти и общо взето битката помежду партиите може да е повишавала градуса на напрежението, но не са събаряни кабинети.

- Настоящият кабинет ще бъде кратък или с пълен мандат?

- Със сигурност ще има доста сериозен тест за този кабинет на местните избори. Едно лошо представяне на ПП-ДБ ще постави въпроса за стабилността на тази конфигурация въобще. На какво основание управляваш? В тази конфигурация има и друг проблем - извън външната политика и правосъдието. Тя стъпва на 36-37 народни представители. Цялата власт лежи от една страна на 36-37 народни представители от ПП. Когато стъпваш на такава слаба основа, по-скоро гарантираш, че конфигурацията ще бъде на глинени крака. Но аз не мисля, че отиваме към избори. По-скоро смятам, че ако тази сглобка не издържи, ще отидем към нов кабинет в рамките на това Народно събрание, а не към нови избори. Мисля, че парламентарните избори по-скоро са далеч от нас.