Военната сила на Русия е по-голяма от всякога. И под прицела на войските на Москва стои преди всичко Европа, коментира германското издание Die Welt, цитирано от "Фокус". До такива изводи в своето проучване стигна Изследователският институт за национална отбрана към Министерството на отбраната на Швеция.

"Русия на Владимир Путин отново се превърна в агресивна, непредсказуема сила, която иска да овладее съседите си или поне да ги контролира", отбелязва Хайнрих Брауз, който до 2018 г. беше помощник генерален секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране в централата на Алианса в Брюксел.

Руското ръководство дори е готово "да използва военна сила за своите сили и политически цели, ако вярва, че може да се справи с рисковете, както се вижда в Украйна и Сирия", каза Браус, който е и пенсиониран генерал, сега старши сътрудник на Германското дружество за външна политика. Но какво стои зад силата на Русия?

Възможност от масивни атаки в близкото бъдеще

Според шведското проучване Русия значително е увеличила разходите си за отбрана, както и броя на военните учения, които провежда. Бойната й мощ се увеличи значително от 2008 г. насам. Въоръжените сили са в състояние триумфално да водят регионални войни в съседните региони и в същото време да присъстват и в Сирия и Украйна.

"Загрижени сме за нарастващото регионално превъзходство на Русия в традиционните въоръжени сили на източната граница на НАТО, което е подкрепено от ядрени оръжия", казва Браус.

Руското въоръжение там включва нови ракети със среден обсег 9M729, насочени срещу Европа. Експерт по сигурността говори за "възможността за радикална промяна в ситуацията чрез бърза регионална атака, подготвена и придружена от кибератаки и дезинформационни кампании, преди НАТО да може да реагира ефективно".

Ян Техау, експерт по външна политика в неправителствената организация "Германски фонд Маршал" в Берлин, добавя:

"Русия е разработила сценарии за първи ядрен удар и технически има възможност да атакува не само балтийските държави, но и градове като Стокхолм и Берлин в рамките на няколко минути, използвайки ракетните комплекси "Искандер", разположени в Калининград.

Те могат да бъдат оборудвани и с ядрени бойни глави и това означава, че Русия има огромен потенциал да заплаши Европа.

"Европа трябва да е нащрек, за да не бъде подложена на военни и ядрени изнудвания".

Европа е в центъра на вниманието

За Москва основният враг е НАТО.

"До 2029 г. военният потенциал на Русия вероятно ще се концентрира срещу Европа", се казва в проучването.

Това не е изненадващо, според изследователите от Швеция. Най-добрите предпоставки за провеждане на регионален конфликт от гледна точка на Русия са на запад и на юг. Там има инфраструктура, мрежа от пътища, железопътни линии и корабни линии, която е удобна за военно движение.

"Европейският регион на военни действия има благоприятни условия за руски операции", казват военните експерти от Швеция.

Разширение на сферата на влияние

Изследването също така казва, че "вероятно руските въоръжени сили ще предприемат по-нататъшни стъпки за изграждане на своя капацитет, проектирайки разполагането на сили в стратегически важни региони в международен план".

Средиземноморският регион е отличен пример - военноморските формирования и военните бази в Сирия служат за системно разширяване на военното влияние в Близкия Изток и Северна Африка, казват военните експерти от Швеция.

Нови високотехнологични оръжия

Проучването анализира "постепенното нарастване на военния потенциал на Русия, особено във връзка с така нареченото интензивно провеждане на военни операции срещу добре въоръжени противници".

Президентът на Русия Владимир Путин обяви разработването на нови разузнавателни и офанзивни дронове, лазерни и хиперзвукови системи, както и роботи. Но Путин не само мечтае за ново оръжие-чудо, той вече има едно такова: хиперзвуковата ракета "Авангард" с възможност за ядрено оборудване, което според информацията не може да бъде прихваната от нито една западна система за противовъздушна отбрана. Скоростта й е до 33 хил. км/ч, обхватът на полета й е от 4 хил. до 6 хил. км, ракетата е и невероятно маневрена. НАТО не разполага с подобно оръжие.

Действащ подводен флот

Във фокусът на изследването попадат и подводниците от клас "Борей", които също се считат за невероятно маневрени. Новите подводници трябва да влязат на въоръжение в руския флот до около пет години. Те са оборудвани с междуконтинентални ракети, които носят ядрени бойни глави с обсег от 8 000 км.

Освен това се очква в скоро време Москва да разполага и с безпилотната подводница "Посейдон", още позната като "Статус-6". Сега тя е в етап на тестване, но ще може да нанесе големи щети на Алианса, защото е малка, бърза и трудна за засичане.

Освен това Москва разполага с около 35 до 40 торпедни подводници, включитено загадъчната "Лошарик". Според наличната информация, тя е способна да потапя на дълбочина до 6000 м, оборудвана е с камери и манипулатори. Задачите й включват шпионаж и (в случай на заплаха) повреда на комуникационни кабели на дъното на морето, за да се прекъсне трансатлантическата комуникация.

Умишлени провокации

Москва редовно нарушава границите на въздушното и морското пространство в Балтийско море. Тези провокации имат за цел да изпробват Запада и да разберат колко висока е решителността и единството в съюза.

"Може също така да става въпрос за това дали НАТО наистина е готова да се справи с нетрадиционни заплахи, тоест в кибер сферата или хибридните конфликти, и дали разглежда тези действия като военно нападение", казва още Техау.