Седмица преди годишнината от руската инвазия в Украйна постоянният представител на Кремъл в ООН заяви, че Западът е воден от решимостта си да унищожи Русия и предупреди: "Ние нямаме друг избор освен да защитаваме нашата страна, да я защитаваме от вас, да защитаваме нашата идентичност и нашето бъдеще", предаде Асошиейтед прес и БТА.

Постоянните представители на западните страни в ООН репликираха, че Русия използва заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да оправдае неоправданата руска инвазия на Украйна.

Заседанието бе свикано, за да се извадят поуки от провала да се разреши конфликтът между Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, започнал през 2014 г.

На заседанието руският постоянен представител Василий Небензя обвини западните страни, в това число Франция и Германия, че отстъпват относно прилагането на минските споразумения, договорени и с посредничеството на тези две страни, за да се сложи край на конфликта между Украйна и сепаратистите в Луганска и Донецка област, разразил се след руската анексия на Крим през 2014 г.

"Знаете много добре, че минският процес за вас е просто димна завеса, така че да можете да въоръжавате режима на Киев и да го подготвяте за война срещу Русия в името на вашите геополитически интереси", заяви Небензя.

Американският заместник постоянен представител в ООН Ричард Милс обвини Русия, че не е приложила дори един единствен поет от нея ангажимент в рамките на минските договорености, докато другите страни по договора - Франция, Германия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, са проявявали добрата воля да прилагат разпоредбите.

Френският постоянен представител Никола Дьо Ривиер пък заяви, че неговата страна и Германия са работили неуморно от 2015 г., за да насърчат диалога между двете страни в конфликта. Според него трудностите при прилагането на минските договорености никога не могат да бъдат използвани като оправдание или като смекчаващи обстоятелства за избора на Русия да прекрати диалога чрез насилие.

Дьо Ривиер припомни, че точно преди година, на 17 февруари 2022 г. руският заместник външен министър Сергей Вершинин е потвърдил пред Съвета за сигурност на ООН, че минските договорености са единствената международна законова основа за разрешаване на конфликта в Украйна и че слуховете, които по онова време се носеха за руска военна интервенция в Украйна са неоснователни и произтичащи от западната параноя. Четири дни по-късно Русия призна независимостта на Донецка и Луганска област, а на 24 февруари нахлу в Украйна.

"Единственият урок, който ние научихме тук, е, че Русия, атакувайки Украйна, избра сама да сложи край на диалога и на преговорите", подчерта Дьо Ривиер. "Тя сама реши да скъса минските договорености, чиято основна цел, нека да си припомним, беше реинтеграцията на някои региони от Донецка и Луганска област под пълен украински суверенитет, в замяна на по-широка децентрализация", подчерта дипломатът.

Британският постоянен представител в ООН Барбара Удуърд също припомни изявленията на Вершинин отпреди една година и каза, че Великобритания си е извадила поуки от всичко случило се.

"Русия излъга, когато ние предупреждавахме относно нейните намерения да атакува Украйна. Русия планираше война, докато ние призовавахме за дипломация и деескалация и Русия продължава сега да избира смъртта и разрушението, докато светът призовава за справедлив мир", каза тя.

Небензя пък упрекна "престъпната политика на украинското ръководство, което е подтиквано от колективния Запад" в отказа си да прилага минските договорености. Той обвини Запада в дълбока русофобия и в решимост да унищожи Русия, като използва другите, ако това е възможно. Небензя подчерта, че Западът не е заинтересован в изграждането на европейска и евроатлантическа система за сигурност заедно с Русия, защото за Запада такава система може само да бъде насочена срещу Русия. Небензя допълни, че Русия няма никакво доверие в Запада и на неговите обещания, като например на тези, че НАТО няма да се разпростира и разширява на изток, или като например на заявеното от Запада желание да не се намесва в руските вътрешни дела, или пък дори на желанието на Запада да живее в мир.

"Показахте ни, че е невъзможно да се преговаря с вас. Показахте ни колко коварни сте, като създадохте на нашите граници един неонацистки, неонационалистически кошер и после го разбунихте", добави той.

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислиця пък обвини Русия в нарушение на мирните договорености. Той цитира минския меморандум от 19 септември 2014 г., който заповядва на всички военни, милиции и наемници да напуснат Украйна, нещо, което така и не е е случи.

"Истината е, че Путин доказа още веднъж и на всички, че е невъзможно да се преговаря с него. Постоянното подкопаване и финалното убийство от страна на Русия на минските договорености направи това кристално ясно", заяви дипломатът.

Той каза, че Украйна призовава "здравомислещите сили в Русия, ако има такива, да се осъзнаят и да принудят Путин да приложи исканията на Общото събрание на ООН за незабавно прекратяване на използването на сила и за изтегляне на русите сили от Украйна.

Заседанието показа дълбоки и непреодолими разделения между Русия и Запада, отбелязва агенцията.

Но след него в канала си в Телеграм Дмитрий Полянски, заместник постоянен представител на Русия в ООН, написа, че Западът е смекчил формулировките на антируска резолюция, която ще бъде внесена на 22 февруари за разглеждане на специалната сесия на Общото събрание на ООН, посветена на Украйна, предаде ТАСС. Според него Западът се е постарал да премахне всички "остри ъгли" от текста и да "заглади максимално всичко", за да има възможност текстът да бъде подкрепен от колкото се може повече страни.

На 22 февруари се възобновява работата на специалната сесия на Общото събрание на ООН, посветена на Украйна. На нея ще бъде внесена резолюция в подкрепа на уреждането на конфликта на базата на плана в 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски. Гласуването на резолюцията се очаква да е на 23 февруари, но Русия на няколко пъти отхвърли този план, а Небензя определи подобна инициатива като подигравка с урегулирането на конфликта.