Д-р Мила Бобадова е ветеринарен лекар, управител на клиника "Добро хрумване". Ето какво сподели тя пред Dir.bg относно проекта за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които засягат домашните кучета. Те предвиждат драстично увеличение на глобите за разхождане на кучета без каишка и намордник.

- Д-р Бобадова, как гледате на идеята, с която и депутатите се занимават, кучетата над 5 килограма да са задължително с намордници?
- Пълни глупости. Това са абсолютни глупости по ред причини. Първо, не намордникът ще помогне, ако има инцидент. Отново се подхожда по някакъв много странен начин. И сега в Закона принципно е записано, че намордникът се слага задължително, но, отбелязвам, на агресивни животни. Кой определя кое животно е агресивно и кое не... Това изобщо не е ясно. Второ, особено през летните месеци, защото кучетата се охлаждат чрез устата и дишането, един намордник е абсолютно в състояние да убие животното. И този популизъм, на който ставаме свидетели, не е ОК. Той ще доведе до жертви, ако бъде приет.


Отделно от това има животни със сърдечни заболявания, има възрастни животни, които не могат да са с намордник. Има и служебни кучета - на МВР, на БЧК, има спортни кучета. Те няма как да са с намордник. В топлото време да сложиш намордник на куче... Това е популизъм. Френският булдог, английският булдог - това са породи, които принципно имат проблеми с дишането. А ние искаме да ги ограничим още? За тях намордниците са изключително, повтарям - изключително, опасни.

- А какви адекватни мерки можем да предложим?
- Да, всички станахме свидетели на тежки инциденти с домашни кучета в последно време. Но, според мен, това, което трябва да се направи, са няколко стъпки. Първо, нека всички животни бъдат на повод. Това за мен е задължително, защото така стопанинът има контрол. Второ, когато един човек реши да стане собственик на куче, нека изкара някакъв вид образование - било то към община, било към някаква институция, която все пак да му разясни задълженията и отговорностите. Да му се обясни къде има училища за кучета, с какво могат да са му полезни и такива неща.

Снимка: Форум Ключ

- Какво е нивото на културата на стопаните при отглеждане на куче в дома?
- В много по-голямата си част хората са отговорни и стриктни. Поне такива са нашите наблюдения в кабинета. Но има и такива, които са напълно безотговорни. Когато имаш куче, трябва да се съобразяваш с хората отсреща. Може кучето ти да е много спокойно и на никого да не посегне, но има хора, които ги е страх. И ние, като собственици, трябва да се съобразим с този страх. Имала съм случай, в който едно изключително добронамерено куче скочи на гърдите на дете, което падна и си удари лошо главата. В този случай един обикновен повод може да даде контрол над такава ситуация. И после отиваме към това, че кучетата може да се пускат без повод на определените за целта места. И тук проблемът става двоен, защото стопаните също имат отношение по темата. Повечето животни не са регистрирани по местоживеене в общините. Не са им сложени чипове, не са документирани, не са регистрирани в общината. След това общината, като види колко животни има вече в регистъра, а стопаните им плащат данъци, е редно да се замислят как да им обособи места за разходка. Да, данъците са безумно ниски, но така са определени. Нещата са навързани.

- Каква е разликата при отглеждането на куче в градска среда и в село или вилна зона?
- Всичко зависи от това защо човекът е взел куче. Ако е за пазач на вилата, е едно. Ако е за домашен любимец, друго. Ако ще е пазач, трябва доста сериозен контрол. Законът предвижда, че ако има инцидент с куче-пазач, за да се защити стопанинът или имуществото му, е едно, ако е станал друг инцидент, друго. Просто зависи какъв е казусът. Хипотези и казуистика малко, но все пак тези неща са предвидени донякъде в разпоредбите.

- Наред с поставянето на намордник, се коментира и увеличението на глобите при различни нарушения. Финансовата санкция доколко стряска собствениците?
- Като цяло, финансовата санкция винаги стряска, но глобите никога не са приемани с добро и не са следвани доброволно. За да намалим инцидентите, трябва да сведем нещата до обществен доброволен договор. Пак ще кажа, че според мен всичко трябва да започва с едно обучение на стопаните на кучета. Хората да минат през треньори, примерно, да се образоват. Когато в клиниката говорим с хората какво трябва да правят, за да бъдат отговорни стопани, те разбират и следват. Но в ситуация на улицата, когато някой започне да им крещи, че кучето им не е с намордник, а навън е 35 градуса, няма как да стане.

- Докъде ще стигнат дебатите, според вас? Намордникът изобщо опция ли е?
- Намордникът не е никаква опция, поне не и в България. Аз смятам, че популизмът, който се яхна, защото имаше инциденти, а сега наближават избори, е в повече. Когато популизмът е готов да жертва най-добрия приятел на човека, то този популизъм действително се е извратил.