Депутатите завишиха глобите за извеждане на кучета без повод и намордник. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. От 150 народни представители 145 гласуваха "за", а петима - с "въздържал се".

Със законопроекта се въвежда забрана за свободното пускане на кучета. Забраната за тяхното извеждане без повод ще важи за кучета с тегло над пет килограма. По отношение на агресивните кучета остава забраната за извеждане без повод и намордник. Въвеждат се диференцирани и завишени глоби за нарушения на тези забрани.

От ПГ на ГЕРБ внесоха измененията в законодателството екстрено, заради зачестилите случаи на нападения на кучета над хора. С промените глобата за кучета с тегло над пет килограма, изведено без повод, става 300 лв. За агресивни кучета без повод и намордник глобата се увеличава десет пъти от 100 на 1000 лв. Санкцията за пускане и разхождане на животни в детски площадки, училища, детски градини става 500 лв.

Изключение от забраната за свободното пускане, както и за извеждане без повод на кучета с тегло над пет килограма, е предвидено за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места и алеи. Извън ограниченията попадат и кучета на хора с увреждания, служебните кучета в организациите на бюджетна издръжка и четириноги, които се използват от Българския червен кръст. Няма да бъдат наказвани стопаните на ловни кучета и такива, които придружават или охраняват селскостопански животни извън урбанизираните територии, както и за кучета, използвани по време на лов, участващи в състезания или подложени на обучение.

В пленарна зала вносителят Десислава Атанасова заяви, че така ще отговорят на обществения интерес. Тя изтъкна, че със завишените санкции би се увеличила отговорността на стопаните на кучета. Атанасова заяви, че между първо и второ четене ще бъдат разгледани всички постъпили становища от неправителствени организации и заинтересовани страни. Дискусионни по думите й са въпросите, свързани със задължителен режим на регистрация на физическите лица, които развъждат и продават кучета, както и въвеждането на застраховка "гражданска отговорност" за особено агресивни породи кучета.

Ерджан Ебатин от ДПС коментира въведения стандарт за агресивни кучета. По думите му подходът на вносителите е погрешен, тъй като има опасни кучета, но не и опасна порода кучета. Бюрхан Абазов също от ДПС коментира, че не може да одобри подхода да се предлагат изменения в законодателството по конкретен повод. "Предлаганите текстове са откъслечни", каза той. "Не бих искал да видя гледката, как едни служители седят на входа на Южния парк с един кантар", коментира още Абазов.

Филип Попов от "БСП за България" заяви, че проблемът не е в законодателството, а в контрола по прилагането на закона. Светла Бъчварова, също от левицата, коментира необходимостта за финансиране на мерките, предвидени в законодателството. Тя подчерта, че описанието за агресивно куче е твърде общо.

Според лидера на НФСБ и член на ПГ "Обединени патриоти" Валери Симеонов законопроектът е обречен на неуспех заради сгрешена философия. Според него извеждането с намордник трябва да е задължително условие за извеждането на кучета на улицата, "защото всяко куче може да хапе", не само големите.

"Малки деца стават свидетели на сбиване на малки кучета, тече кръв, откъснати уши.. това също нанася поражения", каза Симеонов.

Според него санкционирането на стопаните на животни нарушаващи и сега действащите забрани, трябва да е възложено на полицията, а не на общинските власти, които очевидно не се справят.

"Класика в жанра е мутра, боса по шорти, около него се мотае едно агресивно куче. Как ще се наложи санкция от общински служител? Той в шортите не носи лична карта, изсмива им се и продължава", даде пример Симеонов от Бургас.

"Всяко куче без намордник, да бъде прибирано, без мерене на кантари и доказателства, че е агресивно или нещо подобно", каза още Симеонов.

Кръстина Таскова от ПГ на "Воля" също коментира, че така предложените санкции няма да доведат до желаната от вносителите по-висока степен на превенция за обществото.