Д-р Мила Бобадова пред Dir.bg: Популизмът в НС заплашва живота на домашните кучета

Има възрастни животни със сърдечни заболявания и такива със затруднено дишане, които не могат да са с намордник, предупреждава ветеринарният специалист

Обратно в новината

Коментари - Д-р Мила Бобадова пред Dir.bg: Популизмът в НС заплашва живота на домашните кучета | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има разлика между куче гледано на двора, за което не са полагани никакви грижи и домашният глезьо, който няма да стори никому нищо! Повод е достатъчен, за какво са тези наморници?! Ветеринарката е права, трябва всички кучета да са на повод и дс има заграждения във всеки парк. Спокойно родители, дишайте - строежс на загражденията по никакъв начин не орязва бюджета за децките площадки, защото всички лучешки площадки се финансират с данъка, който плащат кучкарите. А и още нещо - Ние сме си виновни за попарата, която сърбаме. Нахапаните ит кучета са нахапани по четири причини: 1. Безстопанствени кучета(по вина на хората), 2. Дворни кучета(конкретният случай, пак по вина на хората), 3. Неправилно обучени опасни породи(човеците правят едно куче опасно, а не пародата), 4. Хорската глупост. Натъквам се на следната ситуация: Малко дете кара колело около бездомно куче. Настъпва опашката му с гума и почва да го гони, кучето не прояви агресия, а го повиках и се скри зад мен. Детето продължи да наобикаля и мен, и кучето. Налрая трябвале да се разкрещя, за да отговорната му родителка се измъкне от кафенето и каже: - "Кво толкова, нали е помияр!" Е тогава побеснях. Защо то да е виновно, че е бездомно. Акп вас ви тормозят системно не бихте ли отвърнало. На мястото на кучето бих нахапала детето. То беле горено, рязано, сладо и куцащо, но много младо, добро и наивно. Видяло само зло от хората, то още се държеше мило с тях. Давам това куче за пример за необятната добрина на животните. И защо трябва да се отнасяме зле към най-добрите ни приятели? Ако един човек е сериен убиец, дайте всички да се вкараме в затвора превантивно?!

Има и хора със сърдечни заболявания. Стига с тия кучета. Разхождайте ги далече от децата и си купете къщи, за да ги гледате. Децата са по важни. За кучетата правят градинки, за децата не, а Вие пак ги пускате където не им е мястото.

Не е ли срамота да се дискутира по този начин проблемът! Хората в България явно нямат права. Аз обичам кучета, но по улиците се разхождат разни страховити породи, от които изпитвам ужас! А за моето сърце, въпросната лекарка, май няма грижа! То ние сме си на първо място в света по смъртност, ама и кучета да ни ядат, май е много! Като са им калпави стопаните, а и злонамерени, да им берат гайлето! Не искам мен и децата ми да ни ядат кучета, госпожо ветеринарен лекар!

"Има възрастни животни със сърдечни заболявания и такива със затруднено дишане, които не могат да са с намордник, предупреждава ветеринарният специалист" И тези животни са в пълното си право да ядат хора на воля, понеже те са болнички горкичките! Хората какво се оплакват? Глезльовци! Били нахапани някакви си там деца и обезобразени? Много важно! Популизъм! Бахти и "ветеринарния специалист".

"кучетата над 5 килограма да са задължително с намордници? Пълни глупости. Това са абсолютни глупости по ред причини" Пълни клупусти дрънка докторката! Пълна невежест! - в Белгия, Дания, Норвегия и Холандия е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВСИЧКИ кучета да са на каишка и с намордници! - във Франция определени раси задължително винаги са с намордници и на каишки, собствениците им трябва да имат чисто съдебно минало. - в Германия, Австрия, Швейцария, Италия и Испания има частично ЗАДЪЛЖЕНИЕ за каишка и намордник! Това го решават отделните провинции, в някой не е задължение, в много от тях това обаче е задължение! Но задължително в тези страни собственика трябва да има при себе си каишка и намордник! Докторката да отиде да обяснява на тези държави, че това са пълни глупусти!

Къде бе “пълни глупости” си живял ти та дрънксш пълни глупости. НЯМА такива закони за задължителни намордници в държавите, които цитираш!!! Поводи да, но и тук никой не ги оспорва, намордници НЕ!!! Айде да се просветлиш малко преди да пишеш

Към закона трябва де се добави - кучекоето е 5 или повече килограми без намордник и вързано на връв или синджир ковто е на публично място подлежи на бездискусионна конфискация с цел ликвидиране.

"Хората да минат през треньори, примерно, да се образоват" Тъпо! 1. Не вярвам полуграмотните собственици на кучета да хукнат на някакви си там образователни курсове, еле па да научат нещо! В България се фалшифицират шофьорски книжки и дипломи за образование! Така че на хвърчаща хартия те може и да са "минат" подобен курс 2. Няма курс, който да научи собственика на куче да чете мислите му! Кучето е диво животно, което хората за развлечение са откъснали от природата! Природата не е предвидила диви животни да живеят в апартаментите на хората!

И за пореден път ЗДРАВЕТО НА ПЕСОВЕТЕ се поставя пред ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА! Да припомня само, че закона е формулиран, след като ПЕСОВЕ ИЗЯДОХА ЧОВЕК. Това е един от стотици случаи на пострадали от песове! Живота на кучето в България е много по ценен от живота на хората! КЪДЕ Е ПОПУЛИЗМА ТУК?

Реакцията след тази новина показва колко безнадеждно калпав народ са българите (защото се чувствам по-добре, като не се смятам за част от тази сган, а само като пребиваващ на територията европеец). След всичките помии, които правителствата направиха на "народа" и на "държавата", масови приватизации, кражви, скандали, мафия, пладнешки обир на народа нямаше НИТО ЕДИН СЕРИОЗЕН ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ или адекватна реакция. Всичките убийства, превземане на власт, неработеща (или работеща само за някои) съдебна система, нелепо здравеопазване - никакъв отзвук. Ама сега аджеба за тази глупост, за тъпите им кучета вдигат шум до небето, как нарушавали правата на някакво си животно, как едва ли не то също било човек. Че били добри и т.н. Да, ама кучето си е куче, има породи, които не са толкова човеколюбиви и последиците от такава атака могат да бъдат ужасяващи. Те когато бият, еб*т и крадат децата им и семейството им, когато пият ракия и после бият жена си не са толкова загрижени, колкото за смрадливите кучета. Нямам нищо против кучетата по принцип, ама това просто е болно ниво на загриженост.

Пълни глупости говори хахавата Бобадова. Намордниците изобщо не пречат на песовете да дишат,освен това не ги носят непрекъснато.

Айде, кучкарите отново минаха в атака. Има наморднци, които не пречат на кучето да диша, а и по принцип намордници трябва да се слагат само когато кучето се извежда, т.е. за кратко време. И тази ветеринарка би трябвало най-добре да го знае. Колкото до труднодишащите породи - ами не си вземайте такива, бе! Самото съществуване на тези породи е жестокост към животните и би следвало да е наказуемо. И какви са тези глупости за популизъм? Щом обществото желае нещо, то прилагането му се нарича демокрация, а не популизъм. Иначе аз по принцип съм "за" за определени кучета да се прави изключение при поискване, но... ако законите са и се прилагат както в UK. Задължително чипиране, и ако кучето направи беля, влизаш ти в затвора. Ако убие човек - до 15г зад решетките. Това ще ни вкара в пътя.

Що ли пък в държавите от ЕС не съм видял ни едно куче с намордник, без значение от размера? Вярно, на каишки са, ама влизат свободно и в магазини (нехранителни), МОЛ-ове и обществен транспорт, без останалите хора да се блещят и врещят. И бездомни кучета няма, ама ... култура човешка.

Щото явно не си ходил в държавите от ЕС :)

Смешко, аз живея в Германия.

Ти специално живееш в Нарния :)

Кат живееш в Германия, що се занимаваш с битовизмите в България по българските форуми? Може би щото имаш някой роднина дето е гастербайтествал там и хоп да се отъркаш и ти, барем замиришеш на европеец. Смешни ставате. Няколко човека, дето много си обичат кучетата пишете болшинството коментари и дразните останалите участници във форума. В градския транспорт в Германия определени кучета не само са с намордник, но има и изисквания да са в клетка. Да не говорим, че има списък със забранени за отглеждане и развъждане породи и определени зони в центровете на градовете, където кучета не могат да се разхождат. Така е и в Италия, и във Франция и в Испания, и в Англия... Да не продължавам.

Защото не са скотове

дръжте далече тази жена от всичко отговорно ,тя не може да взема решения,защото е ексцентрик,маниакална в посока власт,слава,,може би и пари!скандална личност е,може да ти спретне едно надвикване ей така,,за отскок!нека който и иска мнение,лечение и други ,си поеме отговорността за последствията,в които тази личност ще го въвлече...

Снощи отидох сред природата на спокойствие ,и като дойдоха некви софиянци с кучета стана голем сеир.Нема лошо и те гледат да избягат от бетона на София ама почнаха на лаят в 5 сутринта.Кучетата не са проблем ,българската селяндурщина е проблем.Куче с намордник е прекалено ,но собствениците на кучета въобще не се съобразяват със другите хора около тях.Има една поговорка "кой каквото си направи никой друг не може да му направи".

Не само намордниците са проблем. Имат ли право съседите ви да оставят кучето си да оглася с непрестанен лай махалата от 5:30 сутринта? Защо не се приемат и спазват правила за поведение на кучетата и пр. "домашни любимци" отглеждани в апартаменти? Шумът, който вдигат, е често нетърпим.

Добре де, тези кучета с усложненията поне няма да могат да бъдат хапани, не е ли така? Или да им сложим асистенти, за по-сигурно?

Както винаги сме по-голями католици от папата... Просто вземете закон , копирайте го и го гласувайте. По света има хиляди хора пострадали от "човешко" насилие, които не могат да излязат от вкъщи без асистент. Виждала съм кавказа овчатка придружител на такъв човек. Виждала съм и наши сънародници пътуващи в чужбина как си наритват кучето на летището, когато трябва да заплатят за ппревоза му. Намордника е опасен, затова трябва да има категория на породите, а най-добре да се забранят за отглеждане някои видове породи.. Всяко второ дете е подложено на домашен терор, всеки четвърти човек също. и накрая ще завърша: "Не вярвай на човек, който не може да понася деца и кучета!" Карл Хилти

Абе, момче, виждал бил кавказка овчарка асистент... Бачкал съм в развъдник за такива кучета - то на дресировка не подлежи, камо ли да го оставят асистент на някой лабилен. По света в белите държави са забранени със закон - например САЩ. Вече се чудите от кой пръст да си смучете измислиците, за да си подкрепите идиотските тези.

Днес качих чихуята на кантара - дебела станала - 4,5 кила. Викам и още половин кило и си с намордник ?

Ламаринката от тапа на шампанско ще свърши идеална работа.

Намордник за политиците-демагози. Намордник за режещите лентички на магистралите, построени с парите от нашите данъци. Намордник за кметовете, обслужващи местните олигарси. Намординк за политиците и журналистите спекулиращи и създаващи страх в хората. Намордник за всеки, който не разпознава себе си в околните. Намордник за езика на омразата.

Човешкият животе на първо място! Сред поредица трагични случаи с песове носенето на намордника трябва да е абсолютно задължително. Или ликвидиране на животното.

Именно затова,в защита на човешкия живот в западните държави правят обучение на домашни кучета за улично поведение!Това е задължително!Акцента е поведение на неутралност към минувачи,към деца,все едно кучето не ги забелязва,и срещу агресията към други кучета.По тази начин се решават проблемите,не с насилие към животните,те също са защитени!Тук няма правилна концепция,и трябва да се взаимства най добрата с обмяна на опит!Тези случаи които нашумяха са от хора които не знаят за какво имат кучета,или за разплод или за борби ,или дриги цели,или не ги хранят .Това не е масово!Тук няма изисквания за обучение!Но с 99 %от домашни кучета няма проблем на улицата и намордика вреден за здравето!Пишеш небивалици,или тролиш за да създаваш напрежение!

Stan Stan

Аз съм съгласен. Слагаме намордниците, за да защитим децата и възрастните. Почваме програма за обучение - така, както сте я описали. Като обучим всички кучета на "неутрално поведение" - махаме намордниците. Докато не се научат на "неутрално поведение" - ходят с намордници. Може и не едновременно - което куче (и стопанин) мине изпита (контролна проверка) - ходи без намордник и със специален маркер на нашийника, че е обучено. Който няма такъв маркер - с намордник.

Всички песове и стопаните им, с намордници. Без изключение. Писна ми от кучешки лайна, джендари и педерастия. Нашата държава все повече става държава пълна с ненормалници.

Що не си ходиш на село. Там сигурно няма да има кучешки лайна. Само селски....

Четейки коментарите разбирам, че повечето от авторите им са за намордник! По-лошо, неграмотно и тъпо животно от човека на тази окаяна планета няма. Животномразенето е селски начин на мислене. Иначе няма как да го заколи, като го е експлоатирал всякак преди това. Животното или е за работа, или за храна. Най-много тъпи селяндури в България се намират събрани накуп в София и по-големите градове. Намордници трябват за всички онези, които плашат децата си с животните, учат ги, че животно трябва да седи само в клетка или в чиния. Пазете ги от хората и от себе си. Опасни сте точно, защото сте толкова прости хора, че сте вредни и за себе си.

До сега има ли куче нахапано от дете или жена? Няма. А обратното има ли? Има. Какво лаеш тогава.

Ей, КУХО копче такова, аз не знам някой вманиачен кучелюбец да гледа куче, щото е много наред с главата. Това куче замества ЛИПСИ. Липси, които са се случили заради психологически или интелектуални травми или дефицити. Да не би твоето куче да е вегетарианец, лицемер такъв? Кажи каква консерва му взимаш - с хуманно убита патица, хуманно убит заек или хуманно убита свиня? Направо не мога да повярвам как си мислите, че останалите хора, сме прости ... Не, не сме! Аз съм веган и считам отглеждането на животно в условията на домашен любимец за престъпление към животните. Е*АСИ ЛИЦЕМЕРИТЕ СТЕ, ЧЕСТНО!!!

Вместо да се прехвърля от пусто в празно,нямам предвид изказването на ветеринаря,права е за намордника,че е опасен.Но може да се ползват добрите практики за обучение на домашни кучета,които се прилагат в другите държави,като Швейцария.Там всяко домашно куче минава на обучение от учител ,но тези центрове за обучение в послушание са към ветеринарните служби,не самостоятелни и получава сертификат.Интересното е ,че това обучение се прилага без да се използва форма на насилие,не се допуска насилие над кучето при никакви обстоятелства.След това има период на адаптация и ако проблем курса се повтаря отново.На обучението присъства и стопанина.

Stan Stan

Съгласен. И докато мине курса - ходи с намордник. Като го мине - без. С маркер на нашийника, че е обучено и безопасно. Който няма маркер за минат курс - ходи с намордник.

Факта, че това е една от най-коментираните статии за последните 24 часа, говори за нуждата от нов закон, който да регламентира проблема с домашните и бездомните кучета. Редно е законотворците да седнат и да напишат един качествен закон, който да реши натрупалите се проблеми от миналото, както и да се посочи институция, която да следи за спазването на закона. Дори не е необходимо нашите власт имащи да се напъват много. Просто да се заинтересуват как е решен проблема в държави като САЩ, Германия, Англия, Швейцария и др. цивилизовани държави. Пожелавам им понякога да четат и форумите с коментари по темата. Така ще се запознаят в детайли с проблемите, които вълнуват хората.

внимание на снимката - да, точно така трябва да изглеждат псетата по време на разходка в градска среда.

Бездомните кучета нямат място на улицата, защото са също толкова опасни, както и развъждат бълхи и други паразити и болести. Нека общината си ги събира и държи някъде, но да не ги пуска обратно на улицата. НПО-тата (бих забранил и тях, но това е друг разговор), ако искат нека те да се грижат за бездомните кучета, но далече от хората. Лично съм бил свидетел как глутница от около десетина бездомни кучета разкъсаха 18 заека на съседа, а също бяха нападнали две деца, които се връщаха от училище.

А с циганите какво правиме ??? Те са по-опасни от кучетата, но се разхождат из София без намордници, без каишки и си оравят каквото си искат. Бият, изнасилват, подиграват се с хората, убиват стари и млади за левче. Та ???. Какво правиме. До кучетата опрели ....

Stan Stan

За циганите (и изобщо за хората) си има Наказателен кодекс. Не знаете какво да правите с него ? Ами действа си. Сега има и разпоредби за кучетата.

Зоофили, кучеложци. Трябва от вас да спасяват невинните животни. Намерете си и правете секс с хора.

"докторка"/пише се доктор, знам и е научна степен, а не лекар/, която убеждаваше целия народ, гледащ една телевизия, че в затворен гараж с работеща кола може да се стои без да ти се случи нещо опасно, а в друг също затворен, и пуши човек ще умре. Не го пробвайте има много умрели при случая с колата. За пушачите не знам, сега темата е за КУЧЕТАТА И КУЧЕШКИЯТ ИНФАРКТ! Та, доктор БОбАдова, знаете ли вица за ВиК и Чез, на които погрешно звъннал злочест абонат? А и на Вас накрая... с вашите болни ЖИВОТНИ. Ми лекувайте ги, добра реклама ви направиха!

Из коментарите са само гневни душици, които описват кат им мирише на кучета, входни такси не плащали, не било добре да се гледат в апартамент и т.н и т.н. Абе хора, в мен ли е проблема, но статията не е ли свързана с намордниците на агресивните животни и поводите за всички ? Нали не очаквате това да реши вашите проблеми, с които защитавате този закон ? луда работа сте ей.....

Ти даваш ли си сметка, че т.нар. гневни душици са мнозинството от хората, живеещи в градовете и нямащи куче, на които им е писнало от претенциите на някакви гръмогласни зоофили? На въпроса - да, в тебе е проблема, иди се прегледай, щото патологията си е лично твоя.

Вчера влака София -Бургас бе задържан за два часа на гара Елин Пелин. Сбили се две кучета и едното наръгало с нож другото. Пострадалото куче е закарано по спешност в Пирогов. Кучетата не са се познавали от преди ....

Когато държавата се управлява от глупави и не образовани хора, за които целта е ...пълни джобове ,нормални закони не могат да се създадат! Защо трябва да се “открива” колелото... ами вижте какво правят хората в Европа и Америка. И на двете места съм бил, и на двете места кучетата “слушат” стопаните си повече отколкото децата в България слушат родителите си !

Гледам редовно предаванията за кучетата в америка. Прибират ги и ако до 1 седмица никой не ги осинови - преселва се във вечните ловни полета. Ако е болно, ако е агресивно, несоциално - дори не го предлагат за осиновяване. У нас как е ? Прибират го, охранват го, кастрират го и го пускат пак на същото място. Сакън да не му нарушат комфорта. И после кучкарите викат - ама то е пуснато тука, демек - легализирано, може да си живее в градинката. Няма такова нещо. И в Америка не е така !

Всички кучки - на каишка и с намордник! Може и с латексови костюми...

След като преценяваме характера и интелигентноста на кучетата според килограмите, според мен би било логично да преценяваме и депутатите по същия критерий. Например на депутат от мъжки пол, тежащ над 100кг. да бъде принудително поставян пръстен на стомаха за да не се ояжда повече, понеже очевидно (според критериите) има този вреден навик. Ако въпросния депутат тежи над 120кг. да бъде воден на синджир до заседанията на НС, като по време на престоя му в пленарна зала да бъде връзван близо до някоя стена !

В добавка, българските депутати са затрили стотици пъти повече хора от куетата !

Представяте ли си, ако този медоносен закон влезе в сила - представяте ли си колко бездомни кучета ще се новопоявят. Ако сега има 300 хиляди домашни и 30 хиляди бездомни - няма ли за броени дни да стане обратното? Как мислите?

Нямаме в семейството човек, който да не е хапан от кучета на хамави комшии. В парка не смееш да се затичаш.... аре моля спрете да защитавате тези кучета, децата ни са ни по-важни...

Какви хора сте - егати каръците. Или лъжците. Няма начин постоянно да ви хапят кучета. Трябва да сте някакви кофти хора. Като видите куче - ау звяр, махни се звяр.. Пробвайте някой път подобно поведение около пчелен кошер - нажилването гарантирано. Или друг вариант - вземете си вие куче - то ще се разправя с другите кучета,.

се качи на едно колело и мини до глутница кучета и ще разбереш истината. Има и по-лесен начин като минеш с един чадър и го размахаш както обикновено се ходи със сгънат чадър. Отиди и се пробвай!

Действително е необходимо преди да си вземете животинка, да сте наясно какви са правата, задълженията и отговорностите Ви - към животинката, към близките и към останалите хора и животни, които срещате по улицата, в парка и т.н. Вярно е че кучетата нападат възрастни, болни хора и малки деца. Колко пъти сте чели/чули, че е нахапан здрав млад мъж?! Пет пъти са ме нагризвали кучета. И петте - домашни. Четирите - в гръб - за тези, които твърдят че кучетата нападат този, който се страхува от тях. Последното – в лице – събори ме на земята и заръфа ръцете ми, с които си прикривах корема – беше минал месец от втората ми коремна операция и още имах проблеми. Спаси ме случайно преминаващ млад мъж. Кучето беше съседско, държано на верига с години, скъсало я заради разгонена кучка. Наблюденията ми са че мнооооого малко стопани разхождат кучетата си на повод. В нашия квартал - трима. 7-8 редовно ги пускат „да се разходят свободно“. Останалите цял живот са на верига в двора... Една прекрасна хъски е освобождавана да си търси партньор три пъти в годината когато се разгони. Не ми се мисли какво правят после с кученцата. Животинките не са виновни.

Вземи си куче - малка порода напр. и ще разбереш много бързо на какво идиотско ниво си дегенерирала. Освен това с кучето детето ти ще се научи да се грижи, да обича, ще стане истински човек. Светът и природата са за всички живи същества. Ако егоизмът ти диктува, че всичко наоколо съществува заради теб и детето ти, скрий се зад 4 стени, така никой няма да ти пречи, а и ти няма да досаждаш с парвенющина.

Значи, ние дето не сме имали кучета като деца - не сме истински хора? Ей затова ви мразят, кучкари!

Проблемът с агресивните и хапещи домашни кучета е в калпавите и безотговорни стопани... А за глутниците бездомни - питайте общината

ДОКЪДЕ ДОКАРАХМЕ БЪЛГАРИЯ ! ЗА СМЯХ ПРАВИМ СТРАНАТА СИ!! НЕ ХОРАТА , А КУЧЕТАТА ОБСЪЖДАМЕ!!! БЪЛГАРИТЕ БЯГАТ ДАЛЕЧ ОТ НЕЯ БЪЛГАРИ СЕ САМОУБИВАТ НЕПРЕКЪСНАТО. ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАСЕДАВА ЗА КУЧЕШКИТЕ НАМОРДНИЦИ....

ай стига сте мрънкали бе - като спрат да печатат инфлационни кинти на запад и ще видиш, как набързо ще се завърнат нашите юнаци

Да печатат и нашите бе! 12 г. не са ми индексирали пенсията.

Аз харесвам черни пантери - кво ще кажат кучкарите да си взема една и да я пускам да им гони кучетата - щото съм фен на животните и що да нямам право да си разхождам пантерата в парка примерно, тя пантерата по принцип не е агресивна - само, трябва да не и обръщаш гръб.

1. Задължителни намордници и повод - ок , само малко дигнете кг., че с тези 5 е смешно 2. Отделете местата за разхождане на кучета в парковете с огради 3. Постоянни проверки и налагани санкции за мърлячите по парковете( и не само ) били те с кучета или без 4. Правила за отглеждане на някои видове породи - регистрация , курс , психо тест и контрол и забрана за разхождането им от непълнолетни Знам че много "колеги " кучкари ще се възпротивят но истината е , че масово имаме стопани идио..и , мързели и мърлячи, които са противни колкото истеричните кучемразци а някои от тях са и опасни

Ако ти насъскам един питбул и го пусна срещу тебе дали още ще мислиш, че е смешно - питбула разкъсва гума - ще си отхапе парче от тебе без проблем въпреки, че е доста малък като размер.

Колко кг са питбулите бе душице ? :)

Като не могат да са с намордник - да си ги държат у тях или да не развъждат такива въобще. И да намордника ще помогне - на кого ги разправя тъпата патка, че не помагал - ако петте мастии дето изядоха човека скоро имаха нещо на муцуните си нямаше да го изядат - просто и ясно.

пич, 5-те мастии е трябвало задължително да са в двора, без никакъв шанс да могат да излязат. А бе кой нормален ще отглежда 5 такива кучета, сигурно правят борби някакви...

5 килограма е пълен абсурд, в унисон са Абсурдистанската държава, в която живеем! Котката ми тежи 5кг. бе!

Има котки и по 20кг. За тези в зоопарка не коментирам.

Няма значение дали са със или без намордник. Стопаните на кучета трябва да държат любимците си далеч от хора и най - вече от деца. Те да решат как. Ако искат де ги носят на ръце, но да не позволяват на любимците си, агресивни или не, да нарушават личното ми пространство. Така както никой човек няма право да ме приближава без мое съгласие, така не желая да бъда притеснявана от други същества. А как според вас се чувства едно дете, пет или десет - килограмово, когато едно куче се втурне срещу него, а стопаните се правят, че не виждат? Мислите ли, че това дете разбира, когато невъзмутимия стопанин му обяснява от разстояние, че кучето не е агресивно? Това ще премахне ли уплахата от малката душичка? Но дори и да успеем да накараме стопаните да държат любимците си близо до себе си, кой ще ми каже какво правим с бездомните кучета? На тях кой ще сложи намордник? Така че,

Принципно съм съгласен. Но това е "двупосочна улица". Родителите също трябва да си наглеждат децата и да не им разрешават да се доближават до кучета без съгласието на собственика. Щото душичката тича с разперени ръчички да дръпне кучето за ухото, да му бръкне в окото... Да не говорим, колко глезени дечица, които неистово пищят само защото са видели "голямо и страшно куче" (то за тях всички са големи и страшни) на отсрещната страна на улицата, което някой води на каишка. Никой няма право да ме доближава без мое съгласие и да навлиза в личното ми пространство. Кучето ми е включено в него, защото винаги е на къс повод. Намордникът тук няма да помогне.

Според мен ти трябва психиатър - като ти пречат децата си дръж кучето у вас. Аз лично ако видя куче да се засилва към детето ми ще очистя кучето - просто с вас тъпите кучкари е доказано, че няма как човек да се разбере по нормален начин - имаме няколко такива в блока и само любовта ми към животните ме спира да утрепя тези кучета - в смисъл кучетата не са виновни, че малоумните им собственици ги пускат свободно, но ако трябва да избирам между близък човек и куче - кучето губи - капиш?

Да си наглеждаме децата значи, ми моето дете не е нито ухапало нито изяло никого. А когато беше малка, едно куче и скочи и й изкара акъла и до сега тя има проблем с непознатите кучета.

Поредния дебил сравняващ кучета с човешки деца. Абе, дебиле, след 10-15 години тези деца ще са данъкоплатци, ще произвеждат БВП, някое от тях може да измисли лекарство срещу рака, а кучето ти ще бъде станало на храна за червеите, ако не си го дал в екирисажа. Тези същите деца след още 10 години ще пълнят бюджета, за да има откъде да ти идва пенсията. Аман от психичноболни, видиотени и вманиачени зоофили и простаци в тая държава!

Г-жо, гушнете си, спете си с вашите любими кучища! НЕ ЖЕЛАЕМ ПОВЕЧЕ ИЗЯДЕНИ И РАЗКЪСАНИ ДЕЦА, МЛАДИ И СТАРИ ХОРА!

Душице бедна, не домашните кучета разкъсват децата, а уличните и изгонените ! Направи справка за последните години какви са инцидентите и тогава говори глупости, майченце заблудена ;)

Животни гледат животни

А как стои въпроса с живота на хората? Ако това вълнува някого?

Имам куче английски булдог. Едва диша горкият /особеност на породата/ и без намордник. А с намордник - направо умира - и зиме, и лете, все едно. Да ме правят каквото искат, ще го водя на доктор БЕЗ това чудо отпред. Да го уморя насила, не си го представям. Пък и никога никой не е нападнал.

Ами носи си го в клетка до мястото за разходка или си купи къща с двор. Като взимаш куче ще мислиш как да му осигуриш условия, няма аз да те мисля . Следващият път ще си вземеш друга порода като не можеш да осигуриш условия на тази .Боксерите , които разкъсаха дете и те страдат от задух . Вземете се в ръце, светът не не място където съществуваш само ти и лигите ти.

За английски булдог намордник е смешно , това са кучета инвалиди

Както винаги общи приказки и глупави предложения... Какви проблеми ще решавате и Вие май не сте наясно...Когато няма нищо точно и ясно, някакъв регламент важащ за всички...винаги ще има проблеми... Кучета, казвате? 1) Бездомни 2) Агресивни породи 3)Големи 4) Малки Какви кучета - всяко с надморник искате... Ама сложете надморници първо н бездомните кучета дето се събират на глутници.. Да, знам че няма как да стане ..нелепа шега е това.

Откриха поредното нещо с което да настроят българите едни срещу други! Д-р Бобадова е един от най-добрите и адекватни специалисти в България, но понеже тук всеки е философ то затова и до тук сме я докарали! Наистина ли не проумявате ,че колкото повече ви противопоставят едни сруещу други толкова сте по-лесно управляеми говеда! Дори електрически пастир не ви трябва! Сами ще се избиете!

мисля всички сме съгласни,че проблема е в стопаните..за съжаление няма как да сменим хората(или да ги превъзпитаме) за година две..докато не израстне отговорно и възпитано поколение,ще трябват по-строги закони и по-солени глоби.. аз също имам куче(малко - джакче)..много е дружелюбен и послушен(странно за породата)..на обществени места е винаги вързан..2-3 пъти в седмицата излизаме извън града и го пускам да търчи колкото му душа сака(иначе си го разхождам всеки ден по 2-3 часа и тичаме заедно,ама е вързан).. намордниците ми се виждат малко прекалена мярка,но за каишките съм 100% за..

Нека не преоткриваме топлата вода а просто да вземем пример от другите как да решили този проблем.Например във Франция породите кучета са категоризирани в 3 класа и така всяка порода в зависимост от особеностите си попада на точното място и няма място за недоразумения.Така има класове за които носенето на намордник е задължително и други за които не е.Никак,ама никак не е сложно и след като тези идиоти от народното събрание са абсолютно безполезни и са по скоро вредни и трябва да се озаптят,вие бихте могли да им предложите да почерпят от опита на другите и да се намери адекватно решение на проблема.Как не се намери поне един от тях да може да разсъждава трезво и логично,още повече че непрекъснато пътуват по света,децата им учат в чужбина и живеят в развити общества и могат да вземат пример за това за което другите вече са намерили решение.

За тези в парламента е ябсолютно ясно, че не се интересуват проблема да се реши. Интересуват ги апартаментите. Те техните си кучета ги разхождат в нормалните страни, където нещата са уредени - сигурен съм че 50% от времето си прекарват поне като минимум в Гърция. А в Гърция няма такива злобни анти-куче настроения, каквито нашите тарикати депутати, като че ли нарочно се опитват да култивират и стимулират. Не е проблема в кучета, проблемът е в стопаните - та на някого остана ли да не му е ясно?? Съмнения?

България е страната с най-много случай на кучешка тения в Европа, може вече да сме и световен лидер. Хората, които събират фекалиите на домашните си любимци се броят на пръсти, лично наблюдавам случващото се й в парковете, които би трябвало да са място за игра на деца. Със сигурност сме и първенец по убити и нахапани от кучета деца и възрастни и това в 21век. в Европа. Нямам против домашните любимци, но стопаните им трябва да бъдат отговорни! Забранете опасните за човека породи, както е в много от страните в Западна Европа!!! Какви са тези безумия да отглеждаш 5 кучета порода Кане корсо и те да се разхождат свободно по улиците??? Да сте видели страна на запад от нас, където по улиците да има стотици бездомни кучета? Няма такава! Само в БГ не можем да решим този проблем, ами копирайте моделите от там!!!

Ричка а знаеш ли в кои гета са концентрирани тия случаи с тенията

Ъхъ, ако не знаеш тениите и кърлежите се разнасят от бездомните кучета, които свободно се придвижват навсякъде!

Кучешката тения - да. Кучето е междинен гостоприемник. Всеки собственик на куче е наясно колко е опасно това и обезпаразитява питомецът си. Нещата тук пак опират до невежество. Заколи бай ти не знам кой преживно животно, види ехинококова киста, не знае какво е, но решава разумно да не я яде, но пък я хвърля на кучетата да не иде зян! И после кучетата са виновни, защото са глупави и ядат такива неща, вместо да разпознават като опасни за човека. Кърлежите са паразити, които паразитират върху всичко топлокръвно, че и върху птиците. Не са ти виновни кучетата тук. Да не говорим, че кърлежи заразени с какво ли не се използват и като биологично оръжие.

Аз пак те питам , знаеш ли къде са концентрирани