България отбелязва 114 години Независимост. На 22 септември - 5 октомври стар стил - през 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд обявява Независимостта. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

Вижте снимки от тържествата

Чествания ще има в цялата страна. По традиция кулминацията е във Велико Търново. Тържественият ден започва със света литургия в църквата "Св. 40 мъченици". В честванията ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова. На крепостта "Царевец" тя ще отправи приветствие по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника "Майка България". Във вечерната заря-проверка пред крепостта "Царевец", ще участва министър-председателят Гълъб Донев. Той ще поздрави представителните роти и ще поизнесе приветствено слово.

В София празникът по традиция започва пред Паметника на Независимостта на пл. "Княз Александър I", където ще се проведе тържествено честване. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор "Св. София" с ръководител Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Шествието за 114 г. независимост във Велико Търново

Снимка: БТА