Очакваното с голям интерес гостуване на Бойко Борисов в телевизионното студио на Слави Трифонов вече е факт. Премиерът даде едночасово интервю, в което отговори на подбрани въпроси от общо 5000 зрителски питания. Разговорът премина в изцяло политически дух, като нито за момент не бяха засегнати изострените лични отношения между двамата през последните години.

Всичко започна с въпрос от страна на Борисов дали разговаря с журналист или с лидер на партия. Отговорът на Трифонов беше категоричен: "Няма никаква партия, не съществува. Аз съм телевизионен водещ. Задавам въпросите от името на зрителите".

Бойко Борисов беше "разходен" по целия "материал" - от темата с непризнатия референдум на Слави Трифонов, през цените на горивата, свободата на медиите, външния дълг, КТБ, доклада на Европейската комисия и изборния закон.

Интервюто произведе новина.

Бойко Борисов се ангажира да предложи на парламента драстично намаляване на държавната субсидия за партиите до 1 лев на получен глас, като по думите му това ще го накара дори да се откаже от нея. Така той прие настояването да Слави Трифонов да удовлетвори волята на референдума. Въпреки това премиерът подчерта, че не е уверен в успешния резултат от подобна промяна.

"Ако направим такава ниска субсидия, парламентът и партиите ще попаднат в ръцете на богатите. Субсидията е единствен начин за политически живот - семинари, обучения и всичко останало", коментира Борисов и добави: "Добре, ще се откажем от субсидията, защото 1 лев е нищо. Говорим за всички партии. Да не говорим, че имаше и кампании с финансиране от социално слаби... Ставаме зависими от олигарсите, трябва ли да го направим? Според мен не. Нали имаше и в президентската кампания Закон за даренията? Какво стана? Социално-слабите плащат."

Бойко Борисов отрече както обвиненията в монопол на "Лукойл" върху горивата у нас, така и това, че крайните цени са повлияни от някакъв вид господстващо положение. Той първо обясни, че по наредбата за касовите апарати в бележката при зареждане в бензиностанцията ще пише колко са акцизите, т.е. отчисленията за държавата, каква е нетната цена и надценката. "Като погледне бона, да знае как се формира цената. Това е 100% прозрачност. Повече няма какво да направя", каза Борисов и припомни, че той няма персонално влияние върху формиране на цената. След това министър-председателят предупреди да се внимава при хвърляне на обвинения за монопол срещу световни компании и посочи алтернативни места, откъдето представителите на бизнеса с горива могат да ги закупуват на конкурентни стойности - Румъния за северната част на страната и Гърция за южната. За финал той заключи, че е нормално да има проблеми с цените на горивата в държава, която не е производител.

Бойко Борисов използва момента, за да изрази съжаление от пропуснатите възможности за добив на шистов газ. "В България шистов газ е мръсна дума, но сега целият свят прави терминали, за да докарва от САЩ втечнен шистов газ. Ние тръгнахме са добиваме в Генерал Тошево - пак протест. Спряхме. Когато не искаш да добиваш, а имаш огромни залежи, се ограничихме само до екваторията на Черно море. Надявам се, че и в Хан Аспарух, и в Силистар ще има добри добиви и тогава ще е друго", каза Борисов.

Той коментира още няколко икономически теми. За да отговори на зрителски въпрос, премиерът извади сгънат лист с данни от финансовото министерство и отчете: "В момента нашият дълг е под 20%. Ръстът на приходите за тези 4 години е 10 млрд. лв. 40% ръст на приходите и 30% ръст на БВП при 20% външен дълг. Разликата от мандата на БСП за 4 години досега са 10 млрд., 40% приходи повече в хазната и 30% ръст на БВП. 110 млрд. лв., до края на мадната 130 млрд. ще бъде БВП. Само преди няколко месеца върнахме 2,4 млрд. от външния дълг. Това са цифрите".

На укорителен въпрос за фалита на КТБ министър-председателят се защити: "По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме толкова много да влезем в еврозоната - тя е гарант, че никога не може да се получи такова нещо. Затова това ни е основна цел, а другите не го харесват".

Той коментира и темата със свободата на медиите в България. Борисов цитира статистика, че депутатът от ДПС Делян Пеевски има собственост върху едва 5% от изданията и допълни: "Аз знам, че той има "Телеграф", "Монитор" и "Меридиан Мач". Всички останали са на други собственици. А аз само за ехидна усмивка на депутат го накарах да си подаде оставката." Премиерът отново припомни думите си отпреди няколко дни, че се е превърнало в практика богати хора с проблеми да създават медии, за да се пазят с тях от закона. "И в един момент, ако бъде разследван за нещо, казва: "Вие ме разследвате заради медията". А други медии атакуват прокуратурата. А всички заедно атакуват правителството", посочи Борисов и заяви, че няма нищо лошо в изсветляването на медиите: "И на вас, например, никой нищо не ви е казал, а сте правили шаржове с мен, правили сте ме на маймуна, какво ли не сте ме правили. Някой някога да ви е критикувал?"

Попитан защо ГЕРБ подкрепи медийния закон на Пеевски, а не предложи собствен законопроект, Борисов обърна внимание върху подкрепата от страна на всички парламентарни групи. "И не вярвам към закона някой да има претенции, защото той изсветлява собствеността на медиите. Неслучайно казах на вицепремиера Екатерина Захариева да покани еврокомисаря, който отговаря за това, да се направи широка кръгла маса и да изясним тази тема. 

В отговорите на зададените му въпроси Бойко Борисов не пропусна да обърне внимание и на успешния за страната доклад на Европейската комисия. "Когато други бяха премиери, ви завираха в дупките. Тогава нямаше Европейски съюз, нямаше доклад от Европейската комисия. Толкова добър доклад не е имало. 3 от 6 точни за наблюдение отпаднаха", заяви Борисов.

Той защити машинното гласуване на избори, но се възпротиви срещу електронното. Като пример за негативен резултат министър-председателят посочи САЩ и продължаващите разследвания за руска намеса в президентския вот. "Още на първите избори хакерите, като подредят и фалшифицират изборите, тогава трябва да видим какво да правим. 2 години след избора на президента Тръмп основната тема на САЩ е намесата на Русия в изборите им. За радост, България успя да се справи с всички. Най-успешната борба ни беше с източването на кредитни карти", каза Борисов и припомни, че след като е станал главен секретар на МВР, България е била номер 1 по източването на кредитни карти заедно с Колумбия. "Просто имаме фантастични хакери", заключи той.

Бойко Борисов завърши участието си с призив: "Поканете ме пак. В момента има крещяща нужда от нормален разговор на политиците. Трябва да говорим за въглещните централи. Колко ще дотираме вредните емисии? Имаме крещяща нужда от мощна политическа подкрепа, а не от дестабилизация. Газта дойде до границата, но дали ще завие към нас? Влизането в Еврозоната. Имаме да решим много важни въпроси."