Първият коментар на премиера Бойко Борисов по адрес на бития от полицаи на антиправителствения протест Евгени Марчев предизвика бурна реакция на социалните мрежи. Думите му се превърнаха в най-коментираното изказване за последното денонощие и предизвикаха серия от емоционални реакции.

Във включване на живо от Брюксел в неделя, където лидерите на ЕС преговарят за европейския бюджет до 2027 година, Борисов заяви, че европейските държави "една след една ни слагат в червените зони".

"Сиреч държави, от които, като се върнат част от протестиращите, на които за наша радост демокрацията им е дала възможност да учат в чужбина. Скоро гледах едно от децата, което за голямо съжаление за това, че и проверката, която върви по случая, вторник-сряда ще завърши, са ме уверили от МВР", каза Борисов, визирайки Евгени Марчев. Студентът по право в Хага пострада от по време на протеста на 10 юли, а проверката дали е имало полицейско насилие все още продължава.

"Това никога не е било толерирано от нас. Но неговият дядо комунист не ни е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, Лондон, "Харвард" и където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да могат да идат да учат, да работят, да пътуват, да видят света. Но пак казвам, време е в обществото да се развие един дебат по много теми", добави Борисов.

Коментарите в социалните мрежи след изказването му се насочиха в две посоки. В едната потребителите изчисляваха, че ако наистина е марширувал с под радиоактивния чернобилски дъжд през 1986 г., премиерът би трябвало да е бил на 27 години. Другата посока пък беше насочена в опровергаване на твърдението, че дядото на Евгени Марчев е комунист.

Всъщност, визираният д-р Димитров е уважаван хирург от Сандански. В града той действително не е известен с партийно минало. Повод за изказването на Борисов вероятно става интервю, което д-р Димитров дава в края на миналата седмица пред местния сайт Sandanski1.com. Е него той не крие носталгията към добрите стари времена отпреди 10 ноември:

"Това, което правехме, беше невъзможно, но за 40 г. България стъпи на картата на света. На 10-о място по промишлено развитие в Европа и 30-о в света. Европа се учеше от нас в социалните услуги, тя копираше. Тези, които заклеймяват социализма... Аз знам, че повечето от тях са объркали хората. Те не познават нещата. Не са ги преживяли, не могат да ги оценят. Промените след 89-а година бяха част от един заговор срещу тази източна общност. Те успяха, но нашите народи се продадоха. Тепърва ще оценяват този период от 45 години, които някои го смятат едва ли не за концлагер", заявява д-р Димитров като част от критичен коментар към сегашната политическата ситуация.

След изказването на Бойко Борисов от Брюксел дядото на Евгени Марчев даде ново интервю пред Sandanski1.com. Е него той категорично отрече да е бил свързан с комунистическата партия и в отговор на обвинението поиска оставка от правителството.