Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще пътува до Китай този месец, което е най-новият знак, че Пекин и Вашингтон започват да стабилизират турбулентните си двустранни отношения, които са в най-ниската си точка от десетилетия насам, пише в. "Файненшъл Таймс".

Според двама души, запознати с плановете му, се очаква Блинкън да посети страната през следващите седмици. Той внезапно отмени посещение в Китай през февруари в отговор на полета на предполагаем китайски шпионски балон над САЩ, който прекъсна усилията за възстановяване на отношенията.

Посещението на американския дипломат би било знак за подновяване на усилията на Вашингтон и Пекин за възстановяване на сътрудничеството на високо равнище. Президентът Джо Байдън и китайският лидер Си Цзинпин се договориха на срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември да се опитат да поставят "долна граница" на отношенията, но усилията им бяха провалени от епизода с балона.

По време на срещата на върха на Г-7 в Хирошима миналия месец Байдън заяви, че очаква скорошно "размразяване" на отношенията, което повиши очакванията, че страните са преодолели инцидента с балона.

През последните седмици страните възобновиха контактите си. Миналата седмица "Файненшъл Таймс" съобщи, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс е направил тайно пътуване до Пекин през май, което го прави най-висшият служител от администрацията на Байдън, посетил Китай. Според двама души, запознати с въпроса, пътуването му е станало по покана на Китай.

В понеделник Даниел Критенбринк, висш служител на Държавния департамент по въпросите на Източна Азия, и Сара Беран, висш служител на Съвета за национална сигурност за Китай и Тайван, се срещнаха с колегите си в Пекин. В изявления и двете страни заявиха, че разговорите, целящи подобряване на отношенията, са били "откровени и продуктивни".

Миналия месец съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан проведе двудневни разговори във Виена с Ван И, висшия служител на Китай по въпросите на външната политика. САЩ се опитват да организират и телефонен разговор между Байдън и Си, за да създадат импулс след месеци на слаб напредък.

Преди това Китай отказа да се съгласи да пренасрочи посещението на Блинкън, отчасти поради недоволство, че той го отмени през февруари, както и поради опасения, че Вашингтон може да злепостави Пекин, като оповести резултатите от разследването на ФБР за инцидента с балона, докато той е в Китай.

В друг знак на напредък китайският министър на търговията Ванг Вентао наскоро се срещна с министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо във Вашингтон, в рамките на първото висше китайско посещение във Вашингтон от януари 2020 г. насам. Той се срещна и с висшия търговски служител на САЩ Катрин Тай на срещата на АТИС в Детройт.

Новият китайски посланик в САЩ Сие Фън пристигна във Вашингтон миналия месец след дълго отлагане на напускането на предшественика му Цин Ган, който сега е външен министър.

Държавният департамент не потвърди предстоящото пътуване на Блинкън до Китай, като заяви, че посещението му ще бъде пренасрочено, "когато условията позволят". Китайското външно министерство също отказа да коментира пътуването. Новината за пътуването беше съобщена първо от Bloomberg.

Въпреки признаците на нарастваща ангажираност, страните все още се борят да съживят каналите за комуникация между военните.

Миналата седмица китайският министър на отбраната Ли Шанфу отказа да се срещне с американския си колега Лойд Остин на форума за сигурност в Азия в Сингапур, тъй като Вашингтон отказа да отмени санкциите си срещу генерала.

САЩ твърдят, че военните комуникационни канали са от критично значение поради нарастващия брой случаи, които официалните лица определят като опасни действия от страна на китайски изтребители над Южнокитайско море. Освен това те обвиниха китайски военен кораб, че в събота е плавал безразсъдно близо до американски боен кораб в Тайванския проток.