Необикновената гледка, при която американски изтребители се готвят да ударят китайския балон във въздушното пространство на САЩ, накара много хора по крайбрежието на Каролина да изпънат врат и да насочат смартфоните си към небето, за да уловят момента на удара.

Но вместо това група авиационни ентусиасти внимателно сканира радиочестотите за размяната на съобщения между пилотите, които щяха да последват, докато диспечерът на източния сектор за противовъздушна отбрана на НОРАД, проследяваше точното разстояние, на което два изтребителя F-22 на ВВС се приближават към целта, пише АП.

При свалянето на балона пилотите е трябвало да балансират между това той да се намира на поне 6 мили (10 км) от брега - разстоянието, което НАСА е препоръчала на военните да дефинират, за да не паднат отломки на сушата - и да бъде гарантирано, че той все още е в териториалното въздушно пространство на САЩ.

"На пет мили от брега", съветва диспечерът в комуникацията, която е уловено от любителя на авиацията Кен Харел, в запис, чиято автентичност е потвърдена от НОРАД.

"Франк 1 се готви за атака" - докладва първият F-22. Позивният "Франк" е даден и на двата самолета в чест на лейтенант Франк Люк, който през Първата световна война получава медал за чест за свалянето на множество балони и самолети.

"Франк 2 е готов", съобщава вторият F-22.

Когато диспечерът съобщава, че балонът е точно на шест морски мили, "Франк 1" извършва изстрел.

"Балонът е напълно унищожен!" - съобщава по радиото изтребител F-15, който също участва в мисията, като бързо уведомява, че "вижда облаци от метални отломки... Това определено е метал, който се разпада на части".

Този аудиозапис, за който пръв съобщава The War Zone, не е бил на гражданските радиочестоти, които използват търговските пилоти. Пилотите на ВВС са комуникирали на некриптирана военна честота, която Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана използва за провеждане на мисии за осигуряване на сигурността на източната част на Съединените щати, под ръководството на контролния център с име Huntress.

Ентусиастите с подходящи радиостанции проследяват мисиите на Huntress и други военни полети като хоби.

Кен Харел, 68-годишен пенсионер от Съмървил, Южна Каролина, е един от тези ентусиасти. В събота той записва размяната на информация за свалянето на балона.

НОРАД потвърди автентичността на записа в изявление за Асошиейтед прес.

Когато Харел започнал преди няколко години, той купил подходящия вид скенер, поставил прилична антена, инсталирал софтуер за свързване със скенера и просто започнал да слуша. Сканиращото устройство е струвало само около 160 долара.

В събота му се обадил колега ентусиаст, който казал, че Huntress насочва F-22, за да удари обекта, за който Пентагонът твърди, че е шпионски балон, а Китай настоява, че е граждански метеорологичен балон.

"Той казва: "Включи се, човече! Huntress насочва F-22 Raptor, знаеш за балона, те ще го направят", разказва Харел. "Така че скочих, включих всичко и започнах да слушам".

Харел се развълнувал, щом чул гласовете на пилотите и на диспечера. "Слушал съм много други неща - изтребители, които тренират, учения за прехващане, и това е яко, но когато включих оборудването и той отиде на моята местна честота Huntress, беше съвсем очевидно: Каква мисия само. Бум."