Президентът на САЩ Джо Байдън каза в интервю за телевизионния канал Пи Би Ес, че отношенията с Китай не са пострадали сериозно от случая със засечения в американското небе и свален впоследствие балон, за който Вашингтон обяви, че е шпионски. Байдън отново заяви, че САЩ са готови за съревнование с Пекин, но не искат конфликт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не", заяви категорично стопанинът на Белия дом в излъчен откъс от интервюто, в отговор на въпрос за отражението на случая с балона върху двустранните отношения. "Аз разговарям с тях (китайците). Разговарял съм преди със Си Цзинпин, нашият екип също разговаря с техните хора."

Китай казва, че аеростатът е бил предназначен за метеорологични и научни цели.

Сваленият край бреговете на Южна Каролина китайски балон е бил част от голяма програма за наблюдение на Китай, развивана от "няколко години", заяви Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес.

Такива балони са прелитали над територията на САЩ общо четири пъти при управлението на президентите Доналд Тръмп и Джо Байдън, но Вашингтон не е успял веднага да установи, че това са разузнавателни балони, каза бриг. ген. Пат Райдър, прессекретар на американското министерство на отбраната. Но по думите му "последвалите разузнавателни анализи" са позволили на САЩ да заключат, че става дума за китайски опити за шпионаж, и да научат "доста повече" за програмата.

Той отказа да даде повече подробности за предишните случаи, в които в американското небе са засичани подобни балони. Райдър заяви единствено, че става дума за прелитане над "места, които биха представлявали интерес за Китай".