В следобеда на 6 януари, на третата годишнина от нападението на неговите поддръжници срещу Капитолия в САЩ, Доналд Тръмп се отправи към училищна гимназия на брега на река Мисисипи, за да помоли избирателите да го изпратят отново в Белия дом - и да разтърсят света, както направиха през 2016 г.

"Битката започва в Айова, тя започва тук", заяви Тръмп пред събралото се множество в Клинтън, градче с близо 25 000 жители в източния край на щата. "С ваша помощ ще върнем страната си - ще я върнем от ада".

Изборните събрания в Айова, които ще се проведат в понеделник вечерта, ще бъдат първата стъпка на Републиканската партия към избора на претендент, който да се изправи срещу Джо Байдън, 81-годишния президент от Демократическата партия. Очаква се по-малко от 200 000 гласоподаватели от близо 335-милионното население на Америка да издържат смело на минусовите температури, за да пуснат първите бюлетини от президентския изборен цикъл през 2024 г. и да зададат тона на надпреварата.

Преди три години изглеждаше невероятно, че Тръмп изобщо ще бъде претендент. След като няколко от предпочитаните от него кандидати за Конгреса бяха разгромени на междинните избори през 2022 г., успешното завръщане изглеждаше още по-малко вероятно.

Но 77-годишният бивш президент е абсолютният фаворит за спечелване на номинацията на републиканците. И въпреки че до момента преди вота през ноември социологическите проучвания за общите избори са ненадеждни, в национален мащаб Тръмп има много малка преднина пред Байдън в пряк двубой.

Ако тази динамика се запази и Тръмп излезе победител и невредим от битката за номинация, това ще предизвика дълбоко безпокойство сред някои от най-близките съюзници на Америка по света. Байдън се опита да възстанови ангажимента на Америка към традиционните ѝ партньори - от Европа до Индо-Тихоокеанския регион - след разрива, предизвикан от администрацията на Тръмп. Тези връзки отново ще бъдат застрашени.

Перспективата за повтаряне на напрежението в реванша за Белия дом - първото от 1956 г., когато Дуайт Айзенхауер и Адлай Стивънсън се изправят за втори пореден път един срещу друг - вече накара Байдън да започне директно да атакува Тръмп и да представи надпреварата като битка за спасяване на американската демокрация.

Но събранията в Айова - и първичните избори в Ню Хемпшир, които ще се проведат на 23 януари - често могат да преобърнат общоприетите схващания за президентските избори, макар и временно. Те могат да предизвикат изненади, да възнаградят аутсайдерите и да променят инерцията.

Снимка: БТА/AP

Миналата година дълго време Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, беше в позиция да се възползва от всяка пукнатина в подкрепата за Тръмп, особено в Айова, където водеше усърдна кампания.

Но кандидатурата му се забави. Въпреки че ДеСантис продължава да участва в надпреварата, сега Ники Хейли, бившият посланик на САЩ в ООН, има по-големи шансове да излезе от следващите 10 дни като главен опонент на Тръмп. Хейли не само се издига в проучванията в Айова, но е на крачка от това да победи Тръмп в Ню Хемпшир, което би разрушило усещането за неизбежност около евентуалната му победа в борбата за републиканската номинация.

Снимка: БТА/АП

"Ники Хейли има шанс. Очевидно е, че това е дълъг шанс, все едно да изтеглиш дупчен стрейт в покера. Но все пак е шанс, в който можеш да видиш възможност за нея", казва Уит Айрес, ветеран републикански социолог в North Star Opinion Research.

В Айова съюзниците на Тръмп остават изключително уверени, че той ще спечели голяма победа тази седмица. Това ще му позволи да постигне удобна предсрочна победа в битката за номинация и да избегне продължителна междуособна борба по време на конгреса на републиканците, който ще се проведе в Милуоки, Уисконсин, през юли.

"Мисля, че много хора си казват: "Върнете злобните туитове на [Тръмп], ако това означава, че мога да имам по-добре платена работа, по-ниски цени на бензина, по-добра покупателна способност [и] затворени граници", казва Боби Кауфман, законодател от щата Айова, който подкрепя Тръмп и беше похвален от бившия президент по време на митинга в Клинтън.

Много републикански социолози и стратези твърдят, че основният електорат на партията остава напълно пленен от Тръмп - особено работническата класа, селските райони и по-малко образованите консерватори, които нямат никакви угризения да го подкрепят отново и са заредени с енергия от перспективата за завръщането му в Белия дом.

Тази лоялност е въпреки петното от неуспешните усилия на Тръмп да подмени резултатите от предишните избори, поредицата от 91 наказателни обвинения, повдигнати срещу него, откакто напусна поста, и все по-авторитарната му реторика - включително обещанието за мащабно възмездие срещу политическите му врагове.

Според усреднените резултати от националните социологически проучвания на FiveThirtyEight 60,4% от републиканците подкрепят Тръмп, в сравнение с 12,1%, които подкрепят ДеСантис, и 11,7%, които подкрепят Хейли.

В Айова предимството на Тръмп е само малко по-слабо: 52,3 процента от републиканците в средно-западния щат подкрепят Тръмп. Хейли е на второ място със 17,1 на сто, а ДеСантис - на трето с 15,7 на сто. Дори ако Хейли или ДеСантис се представят по-добре от очакваното в понеделник, те все още ще бъдат изправени пред трудна борба, за да детронират Тръмп.

Снимка: БТА/AP, Andrew Harnik

"Неговата преднина е толкова голяма в цялата страна и тя не е само числена, а и интензивна. Избирателите на Тръмп нямат търпение да гласуват", казва Франк Лънц, ветеран в социологическите проучвания, известен с работата си върху посланията на Републиканската партия. "Много е трудно да победиш такъв човек", допълва той.

"Работата е почти опечена", казва един от старшите републикански стратези, който е участвал в първичните кампании и отказва да бъде назован. "Мисля, че това е така още от средата на лятото [на 2023 г.]. Не мисля, че много неща са се променили."

Във вътрешнополитически план историците вече отправят строги предупреждения за последиците от втора администрация на Тръмп за оцеляването на политическата система на САЩ такава, каквато я познаваме.

Линдзи Червински, старши научен сътрудник в Центъра за президентска история в Южния методистки университет, казва, че Америка потенциално е изправена пред "избори, които ще определят дали ще имаме повече избори, които са смислени".

"Не казвам, че Тръмп ще може да осъществи всички заплахи, които е отправял. Но няма съмнение, че вторият мандат ще бъде толкова различен [от] първия и няма да прилича на нищо, което някога сме виждали. И има толкова много пространство за един президент, който не се интересува от нормите и прецедентите и спазването на закона, да заличи системата. И аз не се съмнявам, че той ще се опита", казва тя.

Независимо от резултата в Айова, републиканците в Ню Хемпшир може да са тези, които да се намесят и да действат като бастион срещу бившия президент.

В щата Нова Англия, в който има много по-голям дял умерени републиканци и по-малко евангелски християнски избиратели, преднината на Тръмп е много по-малка, отколкото в Айова, което прави възможно той да бъде победен от Хейли.

Нейните шансове се увеличиха още повече, когато Крис Кристи, бившият губернатор на Ню Джърси и яростен критик на Тръмп, отпадна от републиканската надпревара в сряда, проправяйки път на повечето от неговите поддръжници към нея.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Нещата могат да се променят бързо, ако се получи неочаквана загуба", казва Бил Кристол, виден консервативен критик на Тръмп, работил в администрациите на Роналд Рейгън и Джордж Буш.

"Ню Хемпшир стана опасен за Тръмп", добавя Майк Мърфи, републикански стратег, който в миналото е работил за няколко президентски кампании. "Неговата марка е победителят, неудържимият твърд мъж. Така че ако започне да губи, това ще е ахилесова пета за него."

Хейли, която е на 51 г. и е била и губернатор на Южна Каролина, в много отношения олицетворява традиционния естаблишмънт на Републиканската партия, който е фискално консервативен, приятелски настроен към бизнеса, отворен към международната търговия, ястреб по отношение на външната политика - и привързан към американските държавни институции.

Някои са откровено оптимистично настроени за перспективите на Хейли. "Чувствам се добре за Айова и чудесно за Ню Хемпшир", казва Ерик Ливайн, адвокат по банкрутите на Уолстрийт и републикански спонсор, който подкрепя Хейли. "Тръмп може да бъде спрян."

С нарастването на позициите си в социологическите проучвания Хейли увеличи набирането на средства, тъй като републикански донори от Уолстрийт и американския бизнес, които са настроени срещу Тръмп, се втурнаха да финансират кандидатурата ѝ. Това ѝ позволи да покрие Айова и Ню Хемпшир с реклами, за да популяризира кандидатурата си. Нейните поддръжници посочват няколко социологически проучвания, които сочат, че тя би надминала Тръмп и ДеСантис в национален мащаб и би спечелила в пряк двубой срещу Байдън.

Но мнозина все още се съмняват в способността ѝ да се изправи срещу бившия президент и да го победи в надпреварата за номинацията. Дори когато се отказа, Кристи не подкрепи нито един от останалите съперници на Тръмп, включително Хейли, и беше уловен от микрофона да предупреждава, че в крайна сметка тя ще бъде "отхвърлена". Това беше осъдителна присъда срещу претендента, който вероятно имаше най-големи шансове да свали Тръмп. "И двамата с вас го знаем, тя не е за тази работа", беше записан той.

Снимка: БТА/АП

Намаляващият брой републикански дарители, законодатели, бивши служители и лобисти се надяваха, че партията може да бъде спасена от изолационизма и популизма на Тръмп и че по-традиционната републиканска политика на Джордж Буш-младши, Джордж Буш и Рейгън може да бъде възстановена.

Но усилията им да отстранят Тръмп и да поставят началото на нова ера за Републиканската партия досега се проваляха, което затрудняваше алтернативните кандидати като Хейли да пробият решително.

Тези т.нар. "никога Тръмписти" са разделени по отношение на причините за този неуспех. Някои от тях обвиняват нежеланието на републиканските законодатели в Конгреса да обърнат гръб на Тръмп, когато той беше най-слаб в политическо отношение след атаката от 6 януари и слабото представяне на междинните избори през 2022 г.

Други обвиняват лошите и неефективни стратегии и послания на кампанията. С изключение на Кристи, повечето републикански кандидати за президент, включително ДеСантис и Хейли, дълго време не успяваха да се противопоставят на Тръмп по начин, който да е последователен и ефективен.

Много от тях обвиняват големите донори на партията, които трудно се обединиха решително зад алтернатива на Тръмп.

Други обаче казват, че вината е на демократите. След многобройните обвинения от страна на прокурорите в Ню Йорк, Атланта, Вашингтон и Маями огромни части от дясна Америка се втурнаха в защита на Тръмп, вместо да използват възможността да потърсят нов лидер. Гневът им се засили от действията на Колорадо и Мейн да лишат Тръмп от участие в първичните избори на конституционно основание заради ролята му в нападението от 6 януари.

"Всичко започна с претърсването на Мар-а-Лаго и документите. Републиканците погледнаха на това и си казаха: "Боже мой, правителството се използва като оръжие срещу Доналд Тръмп", казва Лънц.

Във финалната част на кампанията в Айова Хейли е малко по-агресивна в атаките си срещу Тръмп. "Ако това е Доналд Тръмп, ще има още четири години хаос", каза тя по време на дебата срещу ДеСантис по Си Ен Ен тази седмица. "Мисля, че случилото се на 6 януари беше ужасен ден и мисля, че президентът Тръмп ще трябва да отговаря за това".

Не е ясно обаче дали тя ще успее да издържи на взрива от нападки както от страна на Тръмп, така и от страна на ДеСантис, които я обвиняват, че е твърде близка до истаблишмънта и е в плен на "глобалистки" и "корпоративни" интереси.

"Избирателите много ясно заявяват, че не искат да се върнат към Републиканската партия преди Тръмп", казва републиканката и противник на Тръмп Сара Лонгуел, която провежда фокус групи с избиратели в президентските надпревари в САЩ.

Снимка: БТА/АР

Дори на Капитолийския хълм Тръмп има все по-голям легион от поддръжници сред републиканските законодатели - и много повече одобрения в сравнение с Хейли или ДеСантис.

Сред тях са председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, лидерът на мнозинството Стив Скалис и съвсем наскоро Джон Барасо, републиканският сенатор от Уайоминг и третият по ранг член на партията в горната камара на Конгреса, където е по-широко разпространен, макар и често тих, скептицизмът към Тръмп.

"Когато президентът Тръмп беше на власт, имахме най-добрата икономика в моя живот, в живота на повечето от нас. Имахме енергийна независимост. Враговете ни се страхуваха от нас. И имахме сигурна граница", каза Барасо пред Fox News на 9 януари, обявявайки подкрепата си за Тръмп. Лънц казва, че законодателите гадаят и го приемат по-скоро от политическа целесъобразност, отколкото от убеждение. "Те знаят какъв ще бъде резултатът и искат да са на негова страна. Никога не сме имали кандидат за президент с по-голяма тояга от Тръмп. Ако не се кланяте в краката му, той [ще] ви унищожи на следващите първични избори, а те се страхуват от това".

Кристол заклейми този подход като "пасивност и малодушие", който нанася "реални щети" на надеждите за победа над бившия президент още преди началото на гласуването. "Това просто създава у републиканския гласоподавател впечатлението, че всичко е приключило", казва той.

В Белия дом и в кампанията за преизбиране на Байдън гледката на Тръмп, който комфортно води групата на републиканците, предизвиква смесени емоции.

Снимка: БТА/AP

От една страна, Байдън и представителите на Демократическата партия отдавна очакват Тръмп да бъде техен претендент през ноември и вярват, че разполагат с правилната политическа рецепта да го победят, както направиха през 2020 г.

От друга страна, неотдавнашните проучвания на общите избори, съчетани с ниския рейтинг на Байдън и широкото недоволство от посоката на развитие на страната, предизвикаха тревога сред демократите относно способността на президента да пресъздаде същата печеливша коалиция.

От лагера на Байдън залагат на това, че подобряването на икономическите данни и продължаващия гняв заради ограниченията за абортите ще помогнат за спечелването на колебаещите се избиратели. Но основният им залог е, че президентът ще премине финалната линия, като подчертае фундаменталната опасност за американската демокрация, която може да дойде от потенциалното завръщане на Тръмп.

"Мисля, че идеята, че демокрацията е поставена на карта, е реална. Мисля, че тя ще намери отклик. Ще има избор", казва Робърт Улф, дарител на демократите и бивш председател на UBS Americas, който подкрепя Байдън.

Собствената реторика на бившия президент само засили позициите на Байдън. По време на митинги и в социалните медии Тръмп нарича политическите си опоненти "паразити", казва, че имигрантите "тровят кръвта" на страната и описва осъдените за бунта от 6 януари като "заложници". Той също така заплаши с лудост, ако загуби вота, предвещавайки още повече политическо насилие, свързано с тазгодишните избори.

"Дали демокрацията все още е свещената кауза на Америка, е най-неотложният въпрос на нашето време", заяви Байдън по време на реч в Пенсилвания на 5 януари. "Това е смисълът на изборите през 2024 г."

Междувременно влиянието на наказателните процеси, с които Тръмп ще трябва да се сблъска, докато води кампанията си за втори мандат, е непредсказуем фактор в надпреварата. Някои социологически проучвания сочат, че избирателите, особено независимите и колебаещите се гласоподаватели, ще бъдат много по-малко отворени към Тръмп, ако той бъде признат за виновен в съда.

"Много е вероятно Тръмп да бъде номиниран. Мисля, че също така е много вероятно той да бъде осъден", казва старши републикански стратег.

Лонгуел, републиканецът, който е против Тръмп, очаква, че до деня на изборите Байдън може да има предимство просто защото бившият президент остава толкова токсична сила в американската политика отвъд голямата си твърдолинейна дясна база, дори ако триумфира в Айова.

"Хората в момента знаят какво не харесват в Джо Байдън. Когато Тръмп отново е на преден план, те ще си спомнят какво мразят в него. Отвращението, което той предизвиква сред колебаещите се избиратели, е много силна", казва тя.