Повече от 30 години след обгазяването с хлор от румънския завод "Верахим" въпросът за замърсяването отново е водеща тема Русе. Дни преди местния вот спешната нужда от подобряването качеството на въздуха е и темата, от която се очаква да определи не само екологичното, а и политичерското бъдеще в града. Причината - оплакванията на русенци от миризма на ацетон и бакелит и засилващите се страхове от миналото.

В каква обстановка посрещат местните избори русенци?

Политическите карти в Русе са по-разбъркани отвсякога. Всичко започна в края на лятото, когато лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вдигна червен картон на кмета Пламен Стоилов и го лиши от шанса за нов мандат. Решението предизвика трус в местната структура, сваляне на Стоилов от позицията на председател и замяната с посочения от централно ниво Росен Даскалов.

Сега изборът на следващ кмет е по-непрогнозируем отвсякога, а малкото отстояние между основните кандидати води до прогнози за висока активност от гласоподавателите, приближаваща 70%. Достатъчно аргументи да очакваме най-интересната кметска надпревара за 21-ви век в Русе.

Интригата

Четирима изявени фаворити посягат към поста на Пламен Стоилов. ГЕРБ залага на Диана Иванова, БСП - на Пенчо Милков, ВМРО и НФСБ - на Галин Григоров, а СДС, ДБГ и други десни партии - на Елеонора Николова. Социологическите прогнози сочат, че балотажът е сигурен. С най-голям шанс да се изправят във финален плейоф са Диана Иванова и Пенчо Милков, но не бива да се подценява и подкрепата към Галин Григоров. От Елеонора Николова се очаква да бъде с решаващо влияние при подкрепа на някой от тримата ма балотажа.

Общото между тях е това, че всички сочат проблема със замърсяването на въздуха като най-важната задача, която не търпи отлагане, а основният въпрос, по който не могат да се разберат, е кой беше истинската опозиция на вече разжалвания Пламен Стоилов. Интригата е породена от безпрепятсвения начин, по който мнозинството от ГЕРБ прокарва решения в Общинския съвет. Председателят проф. Христо Белоев от БСП е известен с близките си отношения с Пламен Стоилов. В края на миналия месец животът му беше спасен с пратен от премиера Бойко Борисов хеликоптер, който го транспортира в София след претърпян инсулт. Заради коалиционното управление с кабинета "Борисов" под подозрение са и представителите на ВМРО, към които спада и областният управител и кандидат-кмет Галин Григоров. Двама от съветниците на демократите дори официално смениха партийната си принадлежност - единият отиде в ГЕРБ, а другият - във ВМРО.

Кой кой е в надпреварата?

В лицето на директора на професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" Диана Иванова ГЕРБ вижда възможност за повтаряне на столичния модел "Фандъкова". От партията подчертаха това чрез среща на двете в София, на която беше изтъкнат професионалният им опит и как той помага при управлението на град с големи за България мащаби. Самата Диана Иванова е отличавана с наградата "Директор на годината" на Синдиката на българските учители. Тя Иванова обаче е обект на двоен натиск. От една страна при номинациите, преди да бъде посочена от Росен Даскалов, местната структура я постави на една от най-ниските позиции в предпочитанията си. От друга са опонентите й, които я обвиняват в пребоядисване заради това, че беше общински лидер на Български демократичен център.

Оглавяваната от БСП лява коалиция за пръв път от 14 години има реален шанс за кметския пост. Кандидатът на социалистите е Пенчо Милков. Роденият в либийската столица Бенгази юрист е секретар на парламентарната група на левицата в Народното събрание. Той спечели симпатиите на русенци с активната си дейност като депутат по проблемите на Русе. Наскоро бе легитимиран и на европейско ниво, като заедно с кандидат-кмета на Шумен Венцислав Венков придружи президента на ПЕС Сергей Станишев на международен форум в Букурещ, организиран от румънската социалдемократическа партия. Негатив за него са натрупванията от политическа пасивност на БСП в Русе, която доведе дотам, че на последните два местни избора червената партия остана на трето място по резултат след ГЕРБ и ВМРО.

Ролята на скрит фаворит социолозите отреждат на Галин Григоров. Той е добре познат на съгражданите си, като бивш общински съветник и настоящ областен управител. Позициите му са подсилени от солидното присъствие на ВМРО в Русе. През последните години войводите са втора политическа сила в града, който е и родно място на водещите фигури в партията - на лидера Красимир Каракачанов, на зам.-председателя Искрен Веселинов и на депутата Юлиан Ангелов. И той е атакуван за съглашателство с управляващите - от една страна заради коалиционното управление с правителството на Бойко Борисов, довело до назначаването му за областен управител, а от друга - защото само два пъти се е възползвал от правото си да върне решение на Общинския съвет в Русе.

Без шансове за балотаж, но с важна роля при разпределението на гласовете и евентуална подкрепа за ГЕРБ или ВМРО на втория тур, е четвъртият изявен кандидат - Елеонора Николова. През 2003 г. тя стана кмет на Русе с рекорднитe 70% от гласовете, но и досега търпи негативи от това, че напусна доброволно поста, за да може първо да отиде в парламента като депутат от ОДС, а след това да гради кариера в антикорупционната структура БОРКОР, създадена от ГЕРБ. През 2007 година тя подаде оставка като член на СДС, но сега е кандидат от коалиция "Съюз на демократичните сили". Подкрепят я както граждански организации, така и СДС, Българската нова демокрация, ДБГ и лично лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

30-годишната тема

Чистият въздух е русенска тема повече от три десетилетия, но за разлика от края на 80-те, сега никой не може да назове със сигурност откъде идват проблемите. Под подозрение са индустриалните зони с общо над 1000 предприятия. Хората са дотолкова травмирани, че появилите се свидетелства за миризма на ацетон и бакелит, за черни облаци и сажди от небето, върнаха спомените местните герои - озеленителките от Движението за самозащита, които се опълчиха на комунистическата власт преди над 30 г.

Не и без помощта на политическите им постове, с крачка пред опонентите си по темата са Пенчо Милков и Галин Григоров. И двамата - единият депутат, а другият - областен управител, вече са водили в града мобилни станции за мониторинг на въздуха. По инициатива на Григоров в Русе пристигна и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Кандидатът на ВМРО смята да насочи усилията си в две посоки - да затваря предприятия, които замърсяват, и да постави сензори за чистотата на въздуха на шест места в града. От своя страна Пенчо Милков ще организира обществено допитване за закупуване на мобилна станция за контрол на замърсителите и да отвори данните за всички граждани. Освен намаляването на промишлените замърсители на въздуха, той смята да отвори по-широко ветрило от мерки - подмяна на вредните уредите за горене, облекчения за екоавтомобили, изграждане на нови паркови зони, инсталация за обработка на отпадъци.

Екологичният проблем е начело и в програмите на двете дами в кметската надпревара. Диана Иванова смята да прилага Общинска наредба за подобряване качеството на въздуха за индустриални, транспортни и битови замърсители. Тя планира още въвеждане на "зелени" производства закупуване на нови тролейбуси и електробуси, нов облик на паркове и градини и иницииране на граждански съвет към общинското управление. Елеонора Николова държи на създаване на независима лаборатория, която да ориентира обективно хората какво е нивото на замърсяване, кои са източниците и какво ще се предложи както контрамерки. Нейният списък съдържа още мерки за подобряване движението по пътищата, за сметосъбирането и традиционно проблемното зимно почистване.

Другите проблеми

Според кандидатите най-големият бич за Русе - обезлюдяването, е пряко свързан с екологичните условия, но и с транспортната изолация на Северна България. Ако в южните райони на страната хората лесно и удобно пътуват по магистрали, отвъд Балкана няма нито една, с изключение на 80-те километра от Шумен до Варна. Свързаността продължава да е сериозен проблем на региона, тъй като граничният пункт Дунав мост поема трафика към и от Русия и Турция, а пътят от Русе до Бяла е определен като най-смъртоносната отсечка в България заради множеството катастрофи с жертви.

Най-амбициозно изглежда намерението на Галин Григоров за изграждане на втори мост над река Дунав. По думите му, когато е станал областен управител, подобен проект е бил само в сферата на добрите пожелания, а сега вече е сред водещите правителствени приоритети. Като представител на ГЕРБ, Диана Иванова също ще насочи усилията си към втория мост над Дунав. Тя настоява още за изграждане на магистрала Русе - Велико Търново и откриване на фериботна линия до Гюргево. От своя страна Пенчо Милков ще се съсредоточи върху скоростно завършване на вече започнатите проекти. И тук той залага на публичността, като обещава да направи ясна за гражданите система от критерии за реда, по който се ремонтират улиците. За свързаност, но най-вече с Южна България, ще работи и Елеонора Николова. Освен това тя възнамерява да повиши качеството на градските ремонти, в които да участват повече местни фирми и по-малко чужди.

Сметките

Категоричните прогнози за балотаж още от началото на кампанията повдигнаха въпроса за възможните комбинации за втория тур. Въпросът обаче остава отворен поради това, че трудно може да се прогнозира кои двама измежду Диана Иванова, Пенчо Милков и Галин Григоров ще се изправят един срещу друг на финалната права. Заради левите си убеждения с най-малки очаквания за помощ от другите кандидати е представителят на БСП. Ако стигне до балотаж обаче, той може да разчита на протестния вот и срещу Диана Иванова заради досегашните кметски решения от ГЕРБ, и срещу Галин Григоров заради решенията на областната управа.

Иванова и Григоров също биха усложнили предизборната математика при челен сблъсък на финала. Ако при такъв формат везните клонят към това Пенчо Милков в никакъв случай да не подкрепи представител на ГЕРБ, за бившия председател на създадената от кабинета "Борисов" агенция БОРКОР - Елеонора Николова, остава да реши дали да гласува доверие на Диана Иванова или да предприеме нестандатен ход, който да потвърди прогнозите за абсолютна непридвидимост на крайния изход от битката за Русе.