Радвам се да се завърна отново в България. Това каза 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън на публична лекция пред студенти на тема "Корпоративно социално влияние върху бъдещите поколения" в зала 6 на Националния дворец на културата (НДК).

Вижте снимки >>

Той отбеляза, че е бил в страната ни освен през 1999 г., през 2005 г., когато е бил поканен да участва в конференция. Спомням си посещението си през 1999 г., имаше страхотен митинг пред храм-паметник "Александър Невски". Имаше 30-40 хиляди души и беше невероятно, посичи Клинтън.

Тук има проблеми. Но, когато погледна назад, когато аз станах президент, имаше назряващ конфликт в Босна, където повече от 200 000 души бяха убити, имаше повече от два милиона бежанци. Тогава имаше и друг проблем - в Косово, коментира той. По думите му, в целия балкански регион е имало назряващо напрежение.

Клинтън отбеляза, че по това време е имало и проблем и в Северна Ирландия, който продължавал от 1969 г. Той посочи, че се е върнал от Белфаст преди седмица, когато е бил там за честването на 25-ата годишнина от тяхното споразумение за мир. Само 35% от мирните споразумения просъществуват повече от 10 години, отбеляза той.

Според него минаваме през период и във всеки момент на човешката история има линии, които ни разделят. Нещата се случват, защото животът не е перфектен, изтъкна той.

Има период на интензивна икономическа, социална и културна промяна на фона на глобална икономика, която е довела до бедност повече хора от преди, но същевременно е насърчила по-строги икономии, посочи Клинтън. По думите му и Брекзит е имал глобален ефект.

Снимка: БТА

Като причини за случващото се Клинтън посочи икономическата криза от 2008 г., която по думите му е засегнала целия свят и е била изключително тежка. Отне ни дълго, за да се възстановим, повече от нормална рецесия, отбеляза той.

Снимка: БТА

Второ, смятам, че наистина има огромна разлика в икономическите възможности и достъпа до образование, здравеопазване, каза Клинтън. Според него това е ядосало много хора и поставило въпроса пред тях дали децата им ще имат по-добро бъдеще.

Клинтън отбеляза още, че информационните ни системи са изправени пред революцията на социалните мрежи. Когато започнах да се занимавам с политика, всеки град си имаше собствен вестник и радиостанция, а сега те са на изчезване, изтъкна той.

Снимка: БТА

По думите му има проблем и с достоверността на информацията.

В края на лекцията Клинтън посъветва студентите да не се страхуват да седнат на масата за преговорите и да се занимават с политика. "Трябва да договорят приоритети, свързани със сигурността, икономическата система и благополучието", каза Клинтън и добави: "Младите хора трябва да вземат бъдещето си в ръце..(...)..Винаги съм казвал, че хората трябва да мислят повече за политика от това, което добиват като опит, а не от това, което им се представя по телевизиите."".

Снимка: БТА

По думите му на никой не му е писано да бъде "успешен", но той има средствата, инструментите и възможностите, за да го постигне.

Снимка: БТА

Създадена от президента Клинтън през 2005 г., CGI изгради общност от дейци, които заедно предприемат действия по най-належащите предизвикателства в света. CGI работи с партньори за разработване на ангажименти за действие — нови, специфични и измерими решения.

На срещата през 2022 г. — първата от шест години насам — членовете на CGI общността поеха повече от 140 ангажимента за действие, които ще подобрят достъпа до здравеопазване, ще подобрят устойчивостта, ще създадат възможности за заетост, ще подкрепят презаселването на бежанци и др.

Снимка: БТА

За мен е чест и привилегия да бъда домакин в София на среща от Clinton Global Initiative (CGI). Инициативата на президента Бил Клинтън е шанс за България и бизнес лидерите в страната да бъдат част от търсенето на важните решения на глобални проблеми, като продоволствената сигурност, образованието и изменението на климата, заяви в профила си във фейсбук бизнесменът Кирил Домусчиев и председател на най-голямата работодателска организация КРИБ.

Събитието ще се проведе на 12 май и там Домусчиев аз отново ще призове световните лидери за концентрация върху гарантирането на сигурни доставки на храни чрез иновации, сътрудничество и дългосрочно планиране, което да осигури посрещането на глобалните хранителни нужди

"Очаквам в София да бъде поставено началото на нов Ангажимент за действие, който да бъде финализиран успешно на срещата CGI 2023 в Ню Йорк през септември. Защото светът е изправен пред огромни предизвикателства, едно от които е продоволствената сигурност за постоянно увеличаващото се световно население. Прогнозите са за удвояване на глобалното търсене на ресурси в следващите 30 години. Това ще изисква иновации, насочени към опазване здравето на животните и поставяне на селското стопанство в центъра на вниманието", посочва Домусчиев.