Бившият президент на САЩ Бил Клинтън изрази съжаление в интервю за ирландската телевизия RTÉ за ролята си в убеждаването на Украйна да се откаже от ядрените си оръжия през 1994 г.

Клинтън изказа предположение, че Русия не би нахлула в Украйна, ако Киев все още е разполагал с ядрено възпиращо средство.

"Чувствам се лично отговорен, защото ги накарах [Украйна] да се съгласят да се откажат от ядрените си оръжия. И никой от тях не вярва, че Русия би направила този номер, ако Украйна все още имаше тези оръжия", каза Клинтън.

През януари 1994 г. Клинтън подписва тристранно споразумение с тогавашните президенти на Русия Борис Елцин и на Украйна Леонид Кравчук за премахване на арсенала от стратегически ядрени оръжия, останал на украинска територия след разпадането на Съветския съюз. По-късно през същата година Съединените щати са страна и по свързано споразумение, което включва ангажименти на Русия да зачита териториалната цялост на Украйна.

Тези ангажименти бяха нарушени през 2014 г., когато Русия нахлу в Крим и го анексира, и допълнително нарушени, когато тя започна война срещу Украйна миналата година.

"Знаех, че президентът Путин не подкрепя споразумението, сключено от президента Елцин, никога да не се намесва в териториалните граници на Украйна - споразумение, което той сключи, защото искаше Украйна да се откаже от ядрените си оръжия... Те [украинците] се страхуваха да се откажат от тях, защото смятаха, че това е единственото нещо, което ги защитава от експанзия от страна на Русия", казва Клинтън.

Клинтън отбелязва, че руският президент Владимир Путин не подкрепя споразумението, което гарантира сигурността на Украйна в замяна на отказ от ядрените оръжия.

"Когато президентът Путин се почувства комфортно, той наруши това [споразумение] и първото нещо, което направи, бе да превземе Крим. И аз се чувствам ужасно за това, защото Украйна е много важна страна", казва Клинтън.

След разпадането на СССР ядрените оръжия бяха изнесени от територията на Украйна. Страната се отказа от ядрения си статут като част от Будапещенския меморандум, който гарантираше сигурността на Украйна. Меморандумът беше подписан от Украйна, Русия, САЩ и Обединеното кралство.