Преминаване сякаш като на галоп в Белфаст, последвано от по-обстоятелствена визита в Република Ирландия: президентът на САЩ Джо Байдън няма да прекара дълго време в Обединеното кралство тази седмица, но Лондон отказва да възприема това като дипломатическо неуважение.

Американският президент, който ще прекара половин ден в Северна Ирландия, ще се срещне набързо с британския премиер Риши Сунак, преди да държи реч в Белфасткия университет.

След това той бързо ще се насочи към Република Ирландия, като пътуването му там ще бъде белязано от носталгия и сантименталност, за които Белият дом предостави много повече детайли, отколкото за британския етап от визитата.

Американското правителство даже предостави на журналистите родословно дърво на Джо Байдън, който е потомък на ирландци, емигрирали в средата на 19 век.

Коронация

Ако към краткостта на посещението се добави и фактът, че Джо Байдън няма да присъства на коронацията на крал Чарлз Трети (американският лидер ще бъде представен на нея от съпругата си Джил Байдън), то можем да разберем защо британската преса си задава въпроси във връзка със състоянието на "специалните отношения" между Лондон и Вашингтон.

Говорител на Риши Сунак увери, че премиерът има "отношения на тясно сътрудничество" с американския президент.

Лондон и Вашингтон имат "невероятно позитивни работни отношения", каза още говорителят, като припомни, че първото чуждестранно посещение на Джо Байдън в качеството му на президент е било в Обединеното кралство. Трябва да се отбележи обаче, че това беше срещата на лидерите от Г-7 през юни 2021 г., а не подобаваща двустранна държавна визита.

Белият дом изтъкна, че Джо Байдън възнамерява да отговори на поканата да посети Обединеното кралство, която му отправи Чарлз Трети.

Белият дом подчерта също, че американският президент вече се е срещнал наскоро с Риши Сунак в Калифорния, където бе обявена широкомащабна програма за подводници с Австралия.

"Нека извлечем най-доброто от тази визита", каза Крис Хийтън-Харис, представител на британското правителство, натоварен с въпросите на Северна Ирландия, в опит да разсее съмненията за дипломатическо охлаждане.

Въпреки това за мнозина наблюдатели правителството на Байдън не е особено благоразположено към британското правителство и то в момент, в който Лондон се опитва да определи международната си позиция след Брекзит.

В понеделник един от говорителите на американското правителство заяви, че няма "активни обсъждания" на въпроса за сключването на трансатлантическо споразумение за свободна търговия - нещо, на което Лондон от дълго време се надява, особено след Брекзит.

Освен това американското правителство акумулира определено недоволство във връзка със Северна Ирландия.

Вашингтон приветства скорошното сключване на споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз по един деликатен въпрос: статутът на сухоземната граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит.

"Стискайте палци"

Макар Байдън да се надяваше, че ще пристигне в Белфаст, за да се порадва на един безоблачен мир, очакванията му не се оправдаха.

Местните институции, създадени преди 25 години със сключването на мирното споразумение, са парализирани, а пограничният град Лондондери в понеделник стана сцена на насилие.

Демократичната юнионистка партия от близо година отказва да участва в местното правителство именно поради възражения по отношение на границата.

Американският президент възнамерява лично да се намеси в обсъжданията. Планира се в Белфаст той да се срещне за кратко с лидери на Демократичната юнионистка партия и с представители на републиканската партия "Шин фейн".

"Съхраняването на мира. Това е най-важното", каза Байдън пред журналисти, преди да отпътува вчера от Съединените щати, като помоли представителите на пресата "да стискат палци".

САЩ изиграха основна роля при сключването на Споразумението от Разпети петък на 10 април 1998 г.

Със споразумението бе сложен край на три десетилетия на насилие с участието на британската армия, които отнеха живота на 3500 души, сред които юнионисти, които са преобладаващо протестанти, и републиканци, което са предимно католици.

Юнионистите обаче се отнасят с недоверие към Джо Байдън, който е ревностен католик и който много се гордее с ирландските си корени.

Превод Божидар Захариев (БТА)