През април 2011 година Краля на хакерите се прочува в цял свят, след като източва банковата сметка на Бил Гейтс. Наречен е "киберфакир", но едва през 2015 година става ясно, че е българин - Константин Кавръков. След удара по Бил Гейтс на родните хакери вече се гледа с друго око в световен мащаб. 

В този ред на мисли, думите на премиера Бойко Борисов по повод атаката по НАП, за която е задържан млад пловдивчанин, не са откритие. Той го нарича "уникален", "истински вълшебник" и споделя, че България има нужда от точно такива IT специалисти. Макар и не всички да са "бели хакери", като задържания по случая с данните в НАП, тях ги има отдавна - още от 2004 година, когато Кавръков още не е крал на хакерите, а просто член на легендарната в киберъндърграунда Българска хакерска група.

Близо 3 години отнема на международните тайни агенти да задържат Константин Кавръков. Задържан е през август 2017 година във Филипините на пристанище в град Замбоанга. Не успява да представи пътни документи, докато се опитва да се качи на ферибот в посока южния остров Тави-Тави. По време на разпита става ясно, че Кавръков е същият човек, задържан през 2011 г. за кражба на хиляди долари от банковата сметка на основателя на "Майкрософт" и смятан за най-богат човек в света Бил Гейтс.

Но по-интересното тук е, че Бил Гейтс не за първи път си има работа с БГ хакери. През 2010 четирима американци бяха обвинени в САЩ в компютърна измама, тъй като наели нашите IT спецове да проникнат в електронни страници за продажба на билети и по този начин са придобили 1.5 милиона концертни билети на обща стойност над 25 милиона щатски долара. Тогава е заловена цяла банда в американска операция, провела се съвместно със службите от над 20 държави по света.

В операцията, наречена "Огнена стена", участва и българската НСБОП. Арестувани са над 28 души от цял свят, сред които и двама българи - Алексей Коларов от Силистра и Константин Кавръков от Стара Загора. В крайна сметка щетите са оценени на над 1 млрд. долара. В дома на Алексей Коларов антимафиотите откриват в компютъра му кредитна карта на името на собственика на "Майкрософт" Бил Гейтс. 

Имената на двамата българи се появяват в новините и през 2011 г. На 16 юни полицията в парагвайската столица Асунсион задържа четирима българи в хотелската им стая. Сред тях са Коларов и Кавръков. Членовете на групата получават присъди от по 4 години затвор. След този случай пътищата на Коларов и Кавръков се разделят.

Отдавна не е тайна, че БГ хакерите са едни от най-добрите в света. Българите са номер 1 в областта на изработването на скимиращи устройства. В почти всяка европейска държава има осъдени българи или се водят дела срещу българи за измами с кредитни карти. До този момент у нас няма нито един осъден за типично компютърно престъпление по глава 9А от българския Наказателен кодекс, защото е много трудно доказването на подобен вид престъпление.

Затова пък годишният доклад на американската телекомуникационна компания Verison, озаглавен Data Breach Investigation Report (DBIR), нареди нашите хакери на четвърто място по извършени кибератаки още през 2013 година.

На територията на България са били извършени общо 7% от всички кибернападения в световен мащаб, по-голямата част от тях са за финансова облага. Страната ни е изпреварена само от Китай, където хакерските атаки са близо 30%, следвани от Румъния с 28 процента и САЩ с дял от 18 процента. Зад България остават традиционно "силни" в хакерската област държави като Русия (5%) и Бразилия (1%).

През 2014 година България вече е на първо място по скиминг на карти, според DBIR. Този доклад разби на пух и прах твърденията на родните експерти по киберсигурност, които заявиха, че българските хакери намаляват. Междувременно не се среща актуална статистика каква част от българските хакери работят зад граница, но би могло да се допусне, че те също си опитват късмета със своеобразен „гурбет”, както редица други квалифицирани наши професионалисти.

Още през 2011 година експертът Александър Кирков от Асоциацията за компютърна сигурност алармира, че хакерството в световен мащаб излиза от контрол. Той посочи и че българските хакери се славят като едни от водещите в света. Една от първите мащабни операции на български хакери, нарекли се „Varna Hacker Group“, е когато на 11 юни 1999 г. те проникват в интернет страницата на американския Сенат и оставят съобщения. Неслучайно Пентагонът предлага 42 милиона долара финансиране за всеки, който може да предложи новаторски решения за защита от кибер атаките.

През 2007 години наши киберфакири влязоха в новинарските емисии на Македония с предупреждение да не се създават изкуствени конфликти между двата народа.

През 2009 година български хакери проникнаха в сайта на сръбска медия, дръзнала да обяви шопската салата за техен патент.

През юли 2011 година двама наши хакери удариха казино в Хърватия и държаха в ръцете си тайната на късмета. С помощта на специален софтуер те настройвали игралните автомати и по този начин винаги печелели. Така изправили на нокти игралните зали в град Сплит. По информация на службите нашенците спечелили около 21 хиляди евро.

През 2012 година, след цяло десетилетие преследване, в САЩ бе заловен българският хакер Алекси Коларов. Твърди се, че е бил част от международна хакерска банда, задигнала милиони долари. Коларов бе осъден на 30 месеца затвор в Ню Джърси. Българинът се призна за виновен, занимавал се с кражба на самоличности и търгувал с чужди кредитни карти. Властите се натъкнали още през 2004 г. на групата, която била откраднала данните от 1,5 милиона акаунта и присвоила поне $ 4 млн. чрез  тегления и препродаване на крадени стоки чрез сайтове като eBay.