Атанас Русев е природозащитник, създал сдружението "Да запазим Корал!", автор на разследвания на различни случаи на замърсяване на Черно море, например, с изпуснати от кораби сантинни води и замърсители. На доброволни начала, през последните седмици след взривяването на язовира "Нова Каховка", Русев прави публично достояние карти на цъфтежа на планктона в Черно море. Този цъфтеж се предизвиква от водите, които се вливат в Черно море от река Дунав и не е предизвикан от взривяването на язовирната стена в Украйна, казва пред Dir.bg Атанас Русев.

Природозащитникът изцяло на доброволни начала обновява всеки ден картата на Черно море, в реално време, от 31 май насам, като използва публичните Sentinel-3 сателитни снимки, по-специално, анализ OLCI Terrestrial Chlorophyll Index (OTCI), който за моретата, може да се използва за установяването на бурния цъфтеж на планктона.

"Обикновено "богатата хранителна среда", води до бурен цъфтеж на планктон, а за нас това може да служи косвено като ориентация за някакъв вид замърсяване или неговото разпространение в морето. Но не е задължително да става дума за замърсяване!", казва Русев, който е убеден, че в момента повод за притеснение за нашите брегове няма, но ситуацията е динамична и трябва да се следи ден за ден.

Наблюдението на морето и движението на мръсотията във водата до нашия бряг е хоби на Атанас Русев, което практикува безплатно в полза на хората.

"Не го правя за пари, никой не ми плаща. Правя го, защото ми е интересно и защото няма кой друг да го направи. Оказа се, че цялата държава не може да го направи това - да покажа на хората едни нормални снимки и те да видят къде и как цъфти планктонът и да си направят изводи", констатира още природозащитникът.

 - Какво ни казват тези карти, г-н Русев?

- Общо взето, по цъфтежа на планктона може да се предположи какво се влива в Черно море, на практика. Всъщност, това, което се влива в Черно море, се явява хранителна среда за планктона и от тази "хранителна среда" планктонът се развива. Когато има бурен цъфтеж на планктон, означава, че балансът малко или много е изпуснат и планктонът расте от това. И по картата на този планктон, като се направи такъв анализ, обикновено се вижда докъде стига това, което се е вляло в морето. Въпреки че това е абсолютно условно, тъй като това, което се е вляло в морето, не е само там, където има планктон. И последната карта във видеото, там са заедно Дунавът и Днепър, на практика се оказва, че 15 дни това, което се влива в река Дунав, е приблизително равносилно на това, което се е излязо до момента от взривения язовир в момента от взривения язовир в морето. Тоест, очакваме, че най-вероятно морето ще се справи с тази мръсотия, която се е изляла в него. Но никой не може да гарантира това. Морските течения и това, което, което ще влезе, вече морето където ще го занесе - това вече трудно може да се прогнозира. Но поне за момента у нас няма някакъв проблем, даже и в Румъния няма проблем - аз комуникирам с тях.

Карта на интензивен цъфтеж на планктон при вливането на Дунав и Днепър заедно в Черно море

- Тоест, цъфтежът на планктона се усилва, когато има хранителна среда?

- Да, но не е задължително това да е някаква отрова, за да се развие планктонът. Защото сега можете да видите, че и на р. Ропотамо цъфти планктонът, пред устието, просто защото оттам влиза нещо по-различно за планктона и той се развива. Но специално за този случай с взривяването на язовирната стена - ясно е, че в тази вода има всичко. Това петно, което седи на Одеса, то е така на сателитната снимка, откакто се е случило това досега - то не се маха. И хората казват, че вече има проблеми, във водата има най-различни бактерии. Риболовът е забранен, забранено е хората да ходят на плаж. Но, малко или много, ако обърнете внимание на картата на Дунава, точно когато се е случило това с язовира, в Дунава се е изляло по същия начин огромно количество нещо, което е накарало планктона да цъфти. Но никой не казва, да кажем, какво има в Дунава, докато с този язовир всички правят спекулации какво има. 

 

Карта на интензивен цъфтеж на планктон при вливането на р. Дунав в Черно море

- Казвате - "морето може да се справи". Как естествено се справя морето със замърсяването?

- Ами, както досега. Тези процеси продължават непрекъснато. По Дунава всеки божи ден се вливат хиляди кубици сладка води в солената и в тях има какво ли не - тази река минава през цяла Европа! Кой знае какво има в нея? Всичко това отива в морето и то успява все пак някак да се справи - цъфти планктон. В един момент обаче може да стане така, че да не може да се справи.

- Към момента няма повод за притеснение за хората у нас и за летовниците?

- За момента, не, няма никакъв повод за притеснение. Но ние имаме и малко късмет, защото през последните дни започва да духа от северозапад и в следващите два-три дни ще духа от тази посока. И съответно, и морските течения ще са в тази посока. И всичко, което дори е тръгнало да приближава към нашите брегове, ще отиде навътре в морето. 

- Ще бъде издухано не към плажовете, а в обратна посока?

- Да, стига да е на повърхността. Водните течения не са само на повърхността. Има модели, ние сме ги ползвали - примерно, на 50 метра отдолу морското течение може да е съвсем друго. Така че, ако нещо потъва във водата, зависи къде то се намира във водата - може да се намира на повърхността. Тогава най-често е свързано с вятъра. Но на по-голямата дълбочина има вече съвсем други течения. Тоест, ако нещо е по-тежко и потъва, то или ще потъне на дъното, или ще бъде завлечено. Това са много трудни за прогнозиране неща. Няма как да кажем "ами нашата прогноза е, че няма проблем". Не може да се каже, просто трябва да се направят допълнителни наблюдения. Трябва да се прави мониторинг непрекъснато и трябва да сме нащрек. Даваме си сметка за това, което се е случило, защото язовирната стена е взривена. Само че досега как не си давахме сметка, че всеки ден по Дунава в морето се вливат най-различни неща. Ние не знаем какво се влива - само виждаме, че планктонът цъфти като луд, непрекъснато почти.

Карта на интензивен цъфтеж на планктон при вливането на р. Днепър в Черно море

- Въпросът е да сме нащрек, но без истерия, така ли да Ви разбирам?

- Точно така. Просто трябва да много институции в България да си влязат в задълженията и да правят наблюдения. Не може една морска страна да взима проби от три места в морето или от пет места, и да твърди, че прави някакъв мониторинг. И да ги взима тези проби през няколко дни и да казва, че прави някакъв мониторинг на морската вода и ние да разчитаме на това. Това е супер несериозно. По моя информация има от три места, откъдето поделенията на МОСВ си взимат проби от морето. Сега са открили още три места и са станали общо шест. Другите държави имат цели изградени мрежи, със стотици точки, които в реално време се взимат и анализират проби и води, и всичко е в мрежа. Можете да го гледате на екрана на компютъра къде какво се случва в морето. У нас някакви служители ходят, взимат проба, после ги изследват сигурно два дни, за да кажат - "всичко е наред". Така е у нас. За съжаление, това ни е картинката. Въпреки че ние имаме страхотно сателитно наблюдение и достъп до сателитни снимки - или никой не го ползва, или не знаят да го ползват, това са мои наблюдения. 

- Тези карти на доброволни начала ли ги правите?

- Да, аз се занимавам с това. Правя такива разследвания за морето от години - примерно, за замърсяването от корабите, които пускат какво ли не във водата. Имам сигурно 20 такива разследвания, но от това нищо не последва. Дори съм изпратил оплакване от нашите институции в Европейската комисия - оказа се, че това разследване е прекратено, защото нашите институции им замазали очите, че много нещо правят. И това е.

- А кравите, които морето изхвърли мъртви на брега, имат ли нещо общо с язовира?

- Най-вероятно нямат, защото този бик, който излезе тук, на плажа Корал, той излезе на 6 юни, това, дето се вика, още стената не е била взривена. А и точно тогава да са я взривили, няма как да дойде за един час от другия край на морето. И преди са излизали такива телета, крави на плажа, и хладилници даже - най-често те идват от устието на река Дунав. Там също има такъв трафик. Специално на тези крави, които бяха без маркировка на ушите, означава, че не са от ЕС и е възможно да са от някой кораб. И в момента, в който на борда умрат кравите, те просто ги изхвърлят в морето. И така те стигат до брега.