Руското министерство на отбраната предупреди, че наводненията в Херсонска област след разрушаването на стената на огромния украински язовир "Каховка" може да доведат до появата в региона на пренасяни от комари болести като западнонилска треска, предаде Ройтерс. 

Руските сили частично контролират южната Херсонска област, която Украйна се закани да си върне със сила. ТАСС и БТА цитират генерал Игор Кирилов, началник на Войските за радиационна, химическа и биологическа защита (ВЗХБЗ) на руските въоръжени сили, който е изразил това мнение. 

"Планираното от киевския режим наводняване на териториите на Херсонска област е в състояние да усложни ситуацията, включително по отношение на арбовирусните инфекции. След спадането на нивото на водата е възможно формирането на огнища на болести, пренасяни от комари, най-вече западнонилска треска", каза той по време на брифинг за военно-биологичните дейности на САЩ.

Докато Украйна и Русия взаимно се обвиняват в умишлено взривяване на язовира, черноморските страни, сред които и България, следят стриктно качеството на морската вода край бреговете си. Засега само в Одеса къпането на градските плажове е забранено. 

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, категорични са от Министерството на околната среда и водите, откъдето уверяват, че проби се взимат достатъчно често, за да бъде направена обективна оценка за състоянието на морската вода. 

Снимка: БТА

Към момента сателитните наблюдения и моделирането на водните течения също не дават повод за притеснение. Наблюдението се извършва още от 8 юни в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра. МОСВ е създало допълнително още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона. Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели. 

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон. Страната ни координира резултатите от мониторинга със северната ни съседка Румъния, както и с Украйна. 

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да подават и граждани на т. нар. Зелени телефони на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, на електронен адрес nccw@moew.government.bg и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна 0884 290 634 или 052/634 582, в РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, какво и в БД "Черноморски район" във Варна: 0886 406 816.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази сутрин също увери пред БНТ, че морската вода по българското Черноморие е безопасна за къпане и към момента няма данни за приближаващо замърсяване. По думите му няма данни за замърсяване и в съседна Румъния. 

Снимка: БТА

"От много говорене се опитваме да си създадем проблем, който в момента не съществува. Няма как да бъдат дадени гаранции, че следващата година всичко ще е наред, но пак казвам - в момента няма никакъв проблем с водите за къпане. Функция на Министерство на здравеопазването е всеки сезон да изследва проби за микробиологично замърсяване на 92 места по нашето Черноморие. Чисто микробиологично не очаквам, че би се появило нещо или би било първо. Напротив, ако има някакво замърсяване, то ще бъде или с разлив на нефтопродукти или с предмети, които плават и няма как да се разтворят или утаят във водата. Но рискът при тези предмети не е голям. Това, че ще намерим такива предмети, не значи, че водата е опасна за къпане", каза доц. Кунчев. 

"Нещата не се случват за минути и часове, зависи от морските течения и климата, но морската среда, по принцип, не е кой знае колко добра за микроорганизмите, тя има ефект на самоочистване, така че аз лично не очаквам проблеми, но затова се вземат проби - ако има нещо, да вземем мерки", каза Кунчев. 

През летния сезон здравните власти ще обръщат специално внимание и на хигиената в детските лагери. 

"Не е невъзможно да хванете нещо от водата, но аз в 40-годишната си практика на епидемиолог, не съм виждал човек, разболял се от инфекциозно заболяване от морската вода. Заразяват се най-вече от храната или от лоша хигиена. Децата са най-уязвими, не случайно контролираме специално зелените училища, лагерите, които се организират", каза доц. Кунчев.