Няма изгледи скоро да се реши спорът между американския президент Доналд Тръмп и демократите за финансирането на пограничната стена. В същото време той не се е отказал от идеята си да въведе национално извънредно положение заради криза със сигурността по южната граница на страната си. Но дали няма противници сред своите... и подкрепят ли го републиканците? Успоредно с тази вътрешна криза върви и друга - разследването за "руската връзка" на Тръмп. По тези въпроси разговаряме с Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

- Как, според Вас, г-н Алексиев, ще приключи спорът между Тръмп и демократите, който доведе до парализа в част от американското правителство?

- Няма парализа, кой ви е казал, че има парализа? Една четвърт от администрацията не работи, което няма съществено значение. Правителството работи без каквито и да е проблеми.

- И така да е, неоспорим факт е сериозният спор с демократите, факт е и заплахата на президента да обяви национално извънредно положение, след като не му дават парите.

- Това е възможно, но това не означава парализа ...

- Тогава ще успее ли Тръмп да се пребори и да включи в бюджета тези 5.7 млрд. долара за пограничната стена?

- Това е големият въпрос. Това е голямата борба, която се води в Съединените щати. Усилено се говори, че Тръмп ще се опита да вземе парите от военния бюджет. Дали ще успее, не е сигурно. Демократите са против. Борбата ще продължи и вероятно ще се ожесточи. Но това се очакваше от самото начало на спора. Смятам, че президентът в крайна сметка ще успее да прокара намерението си.

- Тръмп обаче има противници и сред своите, републиканците, които смятат, че може да сключи сделка с демократите за тези пари. Има ли опасност да го изоставят? Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл щял да реши...

- Макконъл е много влиятелен, от него зависи много, но двамата с Тръмп досега се разбират добре. Чувал съм подобни слухове за "изоставяне". Според мен огромната част от републиканците са на страната на Тръмп и едва ли може да се очаква някакъв разкол сред тях.

- Според вас може ли да се говори за злоупотреба с власт, ако Тръмп прибегне до обявяване на извънредно положение?

- Има право да го направи, злоупотреба е, когато се нарушават законите, а обявяването на национално извънредно положение не нарушава законите. Много от демократите постоянно говорят, че Тръмп нарушава законите, досега обаче той не е нарушил нито един американски закон.

Проблемът за демократите е следният. Ако те съсредоточат цялото си политическо внимание върху опита едва ли не да започнат процедура по импийчъмънт на Тръмп, рано или късно ще загубят. Невъзможно е, защото 2/3 от Сената трябва да гласува за това. Така че се надявам демократите да не предприемат тази стъпка, тъй като тогава наистина в Конгреса ще изпаднат в патова ситуация, което не помага на никого.

- Ще изтегли ли наистина военните на САЩ от Сирия президентът? Край на безкрайните войни, обяви той в Туитър.

- Не вярвам, че ще стане скоро. Тръмп по принцип си промени мнението. Преди Нова година говореше за незабавно изтегляне, сега говори за по-бавно изтегляне. Не виждам как това може да стане много бързо. Почти готов съм да кажа, че няма да стане бързо, а ще отнеме няколко месеца, може би повече.

- Във връзка с това изтегляне Тръмп заплаши Турция с икономическа катастрофа. Защо го направи, според Вас?

- Това е типично за Тръмп. Той доста бомбастично се изказва в Туитър. Думата, която употреби на английски - devastate, означава да унищожиш - да унищожи Турция икономически, това наистина е сериозна заплаха, тъй като все пак Турция поне де юре е съюзник на САЩ в НАТО. От друга гледна точка отношенията на САЩ с Турция постоянно се влошават и не бих се учудил ако се стигне до някакъв крах.

Ситуацията в Сирия е много трудна за разбиране, ще отнеме много време да говорим за това. Но положението на Турция в този конфликт не е много добро, за разлика от това на Русия, което се заздрави. Самите кюрди в момента се опитват да получат подкрепа от сирийското правителство, донякъде и арабите са се примирили с факта, че Башар Асад остава на власт. Така ситуацията в Сирия в последно време се заздрави, докато тази на Турция не е особено солидна.

- Дали Тръмп би приел оставането на Асад на власт, за разлика от предшественика си Барак Обама той изобщо не го споменава?

- Де факто се е съгласил, не се е чуло, както казвате, да се е изказвал против него, така че се е примирил с Асад.

- Докъде според вас ще стигне разследването срещу Тръмп за негова руска връзка в предизборната му кампания?

- Доникъде! Няма руска връзка, измислена е. Това, което трябва да се разбере, е, че Тръмп фактически е най-големият противник на Русия. Погледнете санкциите, които налага... и това което ще стане, е, че Тръмп ще спре "Северен поток" 2, което ще е най-големият удар срещу Русия. В същото време и удар в известна степен срещу тези в България, които мислят, че ще има "Турски поток".

- Благодаря Ви за това интервю, г-н Алексиев.

Александър Алексиев е роден през 1941 г. в София в семейството на бележития български писател, художник и карикатурист Райко Алексиев. През 1966 г. потърсва политическо убежище в Западна Германия, а през 1973 г. получава магистърска степен от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Работил е за CREES, RandCorp, Радио "Свободна Европа", CBBSS, като съветник на Филип Димитров и като преподавател в Hoover Institution.