Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че заплахата на президента Доналд Тръмп САЩ да съсипят икономически съюзника си от НАТО Турция в случай, че тя нападне сирийските кюрдски бойци, откроява ангажимента на Америка към нейните партньори, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Помпейо каза това в Саудитска Арабия, където пристигна снощи, днес разговаря със саудитския крал и престолонаследника за конфликтите в Сирия и Йемен, иранските заплахи и саудитския отговор на убийството миналата година на журналиста Джамал Хашоги.

Той каза, че все още не е разговарял с турски представители или с Тръмп по повод заплахата на президента, но според него той е имал предвид налагане на санкции, в случай че Турция предприеме военни действия спрямо кюрдите в Сирия, които са съюзници на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава".

По думите на Помпейо призивът на Тръмп за зона за сигурност от 20 мили между турските сили и кюрдите съответства на това, което американците се опитват да осигурят в преговорите си с турците.

Снимка: AP/БТА

"Искаме да се уверим, че хората, които се сражаваха с нас срещу халифата и ИД, са в безопасност, и също, че терористите (в) Сирия няма да могат да атакуват Турция, това са нашите две цели", каза още пред репортери в Рияд Помпейо след разговори със саудитските представители.

"Ако можем да получим пространство, наречете го буферна зона..., ако можем да получим това пространство и ангажименти за сигурността, това би било нещо хубаво за всички в региона," добави Помпейо.

Решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия шокира съюзниците на САЩ и разгневи кюрдите в Сирия.

Снимка: AP/БТА

Помпейо каза, че още не е говорил с турския си колега след туита на Тръмп, но посочи, че посланието на САЩ към кюрдите е недвусмислено и непроменено, откакто Тръмп обяви миналия месец решението за изтегляне на американските сили от Сирия.

"Администрацията е много последователна по отношение на изискването ни турците да не преследват кюрдите по неправомерен начин. Ако са терористи, то ние всички сме посветени на това да разбием терористите, където и да са те. Смятам, че коментарите на президента от тази сутрин съответстват на това", каза още държавният секретар.

Снимка: AP/БТА

Попитан конкретно за това, което Тръмп има предвид, като говори за икономическо унищожаване на Турция, Помпейо отговори: "Налагаме санкции на много места по целия свят. Допускам, че той е имал предвид нещо такова, но трябва да питате него самия".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира по-рано днес туита на Тръмп, като посочи, че нищо не може да бъде постигнато с икономически заплахи срещу Турция. Той добави, че стратегическите партньори не би следвало да комуникират помежду си през социалните медии. Чавушоглу също така приветства предложението на Тръмп за буферна зона, като подчерта, че Турция отдавна настоява за такава зона в Северна Сирия.

Междувременно Помпейо отмени планираното за утре посещение в Кувейт и ще се върне в САЩ, за да присъства на погребение на роднина. Той смята да се върне в Кувейт в удобен момент, за да продължи стратегическия диалог между САЩ и страната от Залива, уточни говорител.

Преди посещението си в Персийския залив държавният секретар на САЩ посети Йордания, Ирак и Египет. След Бахрейн той отиде и в Обединените арабски емирства и Катар. Обиколката му включва също Саудитска Арабия и Оман.