На проведената тази седмица във Вашингтон Световната газова конференция официални представители на САЩ подчертаха, че решително са против такива руски газопроводи като "Северен поток -2" и втората линия на "Турски поток", предаде ТАСС.

Това само ще засили зависимостта на Европа от руските енергийни източници, посочи американското външнополитическо ведомство в разпространено снощи изявление.

САЩ възнамеряват да подкрепят такива енергийни проекти, които укрепват енергийната сигурност на нашите съюзници и партньори по света, отбелязва Държавният департамент, като дава за пример проекта "Южен газов коридор", по който ще се доставя каспийски газ от Азербайджан за Европа, а също така потенциалното разработване на румънски газови находища в Черно море.

Администрацията на президента Доналд Тръмп и членове на Конгреса на САЩ неколкократно са изтъквали, че американските съюзници и партньори в Европа ще се окажат още по-зависими от Москва, ако бъде пуснат в експлоатация "Северен поток - 2". Вашингтон е на мнение, че това ще бъде крачка назад по пътя на диверсификацията на енергийните източници, доставчици и маршрути на доставка в Европа.

Както и по-рано е заявявал Държавният департамент "Северен поток-2" ще подкопае икономиката на Украйна и други страни от Централна Европа, през чиито територии се осъществява транзит на газ.

Проектът Северен поток-2 предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Газпром започна изграждането на морския участък на "Турски поток" през май 2017 година. През април 2018 година приключи полагането на първия участък от морската част на газопровода "Турски поток".

Морският участък на Турски поток ще минава по дъното на Черно море до турския бряг. Дължината му е 930 километра. По-нататък ще бъде продължена сухопътна транзитна линия до границата с Гърция, чиято дължина ще бъде 180 километра. Първата линия е предназначена за турския пазар, а втората - за снабдяване с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд куб. метра газ годишно. Първите доставки на газ са планирани в края на 2019 година.