Преди точно 30 години президентите на Русия и САЩ - Борис Елцин и Джордж Буш, подписват Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-2). Церемонията е заредена със символизма на края на Студената война и рестарт на отношенията между предишните противници в нея.

Като предвестник на настоящия разлом между Русия и САЩ, СТАРТ-2 така и не влиза в сила.

Договорът

Елцин е готов да унищожи ракетите "Сатана"

Снимка: БТА/AP

СТАРТ-2 предвижда унищожаването на междуконтиненталните балистични ракети с повече от една бойна глава. Те се считат за нападателно оръжие, защото могат лесно да пропукат противниковата отбрана.

Тези ракети носят най-често 10 или 12 бойни ядрени глави с индивидуално насочване и примамки. Така с едно изстрелване могат да се улучат 10 или 12 различни цели. Само няколко ракети са достатъчни, за да унищожат наземните силози и летища на противника. Това намалява възможността му за ответен удар.

СТАРТ-2 е малко по-неизгоден за Русия. Той предвижда отказ от най-мощните оръжия на Кремъл - ракетите СС-18 "Сатана" и УР-100Н. Те могат да носят максимум от съответно 54 и 40 бойни глави. Обичайната им конфигурация обаче включва 10 ядрени заряда и множество фалшиви примамки. Междувременно най-способната ракета на САЩ към подписването на договора може да носи само 12 бойни глави, а по-масовата "Минитмън III" само 3.

На 26 януари 1996 г. СТАРТ-2 е ратифициран от САЩ, а на 20 май 2000 г. от Русия. Москва поставя условието САЩ да спазва съветско-американския Договор за ограничаване на системите за противоракетна отбрана (ПРО), подписан на 26 май 1972 г.

На 13 декември 2001 г. САЩ официално обявяват, че се оттеглят от договора ПРО. Ден по-късно Русия изтегля подписа си. СТАРТ-2 така и не влезе в сила.

Нов СТАРТ

Барак Обама и Дмитрий Медведев подписват договор с по-скромни ограничения

Снимка: Getty Images

Когато СТАРТ-2 се проваля, в Москва е подписан нов договор с временно действие. СОРТ има доста по-скромни амбиции в ядреното разоръжаване и единствено намаля броя на стратегическите бойни глави на държава от 2200 до 1700.

В това число не влизат тактическите бойни глави, които могат да имат унищожителна мощност сравнима с атомните бомби, пуснати над Хирошима и Нагасаки.

СОРТ спира да действа през 2012 година. Това води до необходимостта от подписването на нов договор.

За тактически се считат всички ядрени бомби с мощност от 0,01 килотона до около 30 килотона. Хирошима е срината с взрив от 13 килотона.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нов СТАРТ е името на новия договор, подписан на 8 април 2010 г. в Прага от президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев.

Целите на договора също са скромни на фона на СТАРТ-2. Причината е, че той не ограничава броя на оперативно неактивните ядрени бойни глави, които могат да бъдат складирани.

Договорът намалява броя на разположените стратегически ядрени бойни глави до 1550. Общият им брой обаче може да надхвърли лимита с няколкостотин. Причината е, че на един бомбардировач се брои по една бойна глава, макар той да може да носи много повече.

САЩ имат повече бомбардировачи от Русия. Договорът не поставя ограничения върху тактическите системи за пренасяне като самолетите F-35 Lightning II.

Москва обаче е доволна от липсата на ограничение върху междуконтиненталните балистични ракети с повече от една бойна глава.

Новият СТАРТ ограничава броя на разгърнатите сили от ядрената триада - ракети, бомбардировачи и подводници до 700. Общият брой с неразгърнатите части не трябва да надвишава 800.

Договорът позволява сателитно и дистанционно наблюдение, както и 18 инспекции на място годишно за проверка на ограниченията.

Нов СТАРТ има срок на действие.

Втората студена война

Хиперзвуковите оръжия увеличават шанса от ядрено унищожение

Снимка: Минобороны России

Ройтерс разкрива темата на първия телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин. В него Путин иска удължаване на Нов СТАРТ.

Тръмп атакува договора, твърдейки, че той е в полза на Русия и е "една от няколкото лоши сделки, договорени от администрацията на Обама".

През 2019 година Вашингтон обявява, че излиза от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег. В края на годината Путин прави публично предложение към САЩ за незабавно удължаване на договора без никакви промени. Тръмп обаче не се съгласява.

Русия и САЩ все пак се договарят да спрат производството на нови бойни глави за една година.

През 2021 година Байдън поема властта във Вашингтон. На 26 януари той провежда телефонен разговор с Путин. В него двамата президенти се договарят да удължат срока на действие на Нов СТАРТ до 2026 година.

Напрежението между САЩ и Русия обаче продължава да расте през цялата 2021 година. Войната в Украйна допълнително изостря отношенията между двете държави.

След началото на конфликта Русия отлага разговорите за нов договор за ядрено разоръжение със САЩ. Взаимните проверките на терен по Нов СТАРТ също са спрени.

Светът се оказва на прага на нова Студена война, а ядрената заплаха е на най-високото си ниво за последните 30 години. На този фон подписването на нов договор за ограничение на ядрените оръжия изглежда утопично.

Ако СТАРТ-2 е предвиждал унищожението на ракетите "Сатана", то днес Русия често се хвали с ракетите "Сармат", наричани още "Сатана-2".

В предходната Студена война страните са били две, но този път ще са най-малко 3. През 2022 година стана ясно, че Китай върви по пътя на ядрен паритет със САЩ. Страната вече има над 1000 бойни глави. Пекин предприема масивни проекти по изграждане на нови ракетни силози.

Появата на хиперзвуковите оръжия в уравнението също допринася за по-напрегната обстановка. За разлика от конвенционалните бойни глави, те са по-трудни за откриване и могат да достигнат до потенциалните си цели по-бързо.

Ръководство на страните в новата Студена война ще има броени секунди да обяви ответен удар при съобщение за атака. Това увеличава вероятността за започване на Трета световна война в следствие на софтуерна или хардуерна грешка, защото времето за проверка става по-малко.