Наследникът на българската корона и бивш български премиер - Симеон Сакскобургготски днес навършва 86 години. В чест на рождения му ден в дворцовия параклис "Св. св. Цар Борис и Иоан Рилски Чудотворец" във Врана беше отслужен благодарствен молебен от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Той е предал и благопожеланията към рожденика от патриарх Неофит и Светия синод.

А по повод рождения ден на Симеон Сакскобургготски БТА отвори архивите и припомни как на този ден цяла България е празнувала. Раждането на наследника на цар Борис III е ознаменувано от 101 топовни салюта, звън на черковни камбани и народните овации, които разкъсват благодарственото слово на царя с мощно "ура".

София, 16 юни 1937 г. Тая сутрин бе обнародвано следното комюнике: "Тая сутрин, сряда, 16 юни, нейно величество царицата даде живот на отроче от мъжки пол, български княз-престолонаследник."

В 6 ч. тая сутрин министър-председателят г-н Кьосеиванов и министърът на правосъдието г-н Огнянов бяха повикани в двореца, за да бъдат свидетели при раждането на княза престолонаследник.

В 9 ч. сто и един топовни гърмежа възвестиха щастливото събитие, очаквано от дълго време от българския народ. Същевременно камбаните на черквите в столицата биеха непрестанно. Изведнъж улиците на града бяха изпълнени от огромно множество ликуващ народ, който се движеше към центъра на града с песни и възторжени акламации за царя, царицата и княза-престолонаследник. Учениците и студентите, които бяха освободени от занятията, устроиха манифестации със знамена и музика по посока към двореца всред неописуемо въодушевление. Градът изживя един ден на голямо празненство. Обществените сгради и частните къщи бяха окичени с национални знамена.

Симеон Сакскобургготски като бебе

Снимка: Wikipedia, Фейсбук/Н.В. Цар Симеон ІІ

След молебена, отслужен в катедралата "Св. Неделя", бе устроено внушително шествие, което се отправи към двореца. Начело на шествието бе министър-председателят г-н Кьосеиванов с всички членове на правителството и кметът на столицата г-н Иванов с членовете на Общинския съвет.

Заобиколен от малката княгиня Мария Луиза, от княз Кирил и от членовете на правителството, които му изказаха поздравленията си, негово величество царят наблюдаваше от балкона на двореца дефилирането на родолюбивите и професионални организации, на офицерите от гарнизона, на учредителните тела, на академичната и школна младеж, начело с музика и знамена, на войските от гарнизона и на многоброен народ.

Още в началото на шествието, обръщайки се към негово величество царя, кметът на София, г-н Иванов произнесе следната реч:

"Ваше величество!

Днешният светъл юнски ден донесе най-голямата радост на българския народ! Навред, по градове и села, гдето тупа българско сърце и се чува българска реч, една радост, един възторг изпълва всички ни! Бог все пак обича България: Българското царство от днес има престолонаследник! Българската държава, освен своя достоен държавен глава, има вече и своя приемник - българския престолонаследник!

Снимка: Фейсбук/Н.В. Цар Симеон ІІ

С нови надежди и нови идеали българският народ ще върви напред, спомнящ славните времена на Борис и Симеон, и един глас, възторжен и щастлив, се изтръгва в тоя момент:

Да живее България! Да живее цар Борис III! Да живее царица Йоанна!

Да живее българският престолонаследник Симеон, княз Търновски!

За тях, граждани, ура!"

След приветствена реч на столичния кмет г-н инженер Иванов царят с развълнуван глас произнесе от балкона на двореца следната реч:

"Драги мои съграждани!

От сърце и душа благодаря, както от името на жена ми, тъй и от мое име, за вашите тъй мили чувства, които ме дълбоко трогват и искрено вълнуват.

Аз не намирам изрази, за да изкажа признателността, която изпитвам в тоя момент за тия ваши тъй скъпи и близки на сърцето ми чувства.

Мога само едно да кажа от все сърце: Благодаря, драги братя българи! /Продължителни ръкопляскания и гръмко "ура"/.

Моля от Всевишния, Той да даде крепко здраве на моя син... /Бурно и продължително "ура"/... за да може той един ден с преданост, вярност и любов да служи на българския народ... /Мощно и продължително "ура" заглушава думите на царя/... в дни на мир и благоденствие и в дни, когато България сигурно и спокойно ще крачи към своя всестранен, щастлив възход.

Да живее България!"

Възгласът и последните думи на царя бяха изпроводени с още по-гръмогласно и продължително "ура" от въодушевения народ. Издига се гора от ръце, които хвърлят цветя и букети за техни величества царя и царицата и за българския престолонаследник.

В специален бюлетин Българската телеграфна агенция помества и Прокламацията, подписана от царя, премиера и всички министри.

П Р О К Л А М А Ц И Я

Към Нашия възлюбен народ

Днес, сряда, шестнадесети юни хиляда деветстотин тридесет и седма година, в шест часа и четиридесет минути, в престолния ни град София, нейно величество Йоанна, царица Българска, княгиня Савойска, наша августейша съпруга, с Божията помощ благополучно се освободи и роди отроче от мъжки пол, на което дадохме името Симеон и титлата княз Търновски.

Като обявяваме на нашия възлюбен народ това щастливо за нашия дом и за България събитие, призоваваме нашите съотечественици да възнесат заедно с нас топли молитви към Всевишния, да пази и закриля нашия августейши син и наследник на българския престол и да му дава здраве, щастие и сполука в всичките му начинания и дела за благото, славата и щастието на нашето мило отечество.

Чуждата преса продължава да съобщава за събитието в България, за възторжените манифестации в цялата страна по случай раждането на княза престолонаследник, като отбелязват помилванията и опрощенията на данъците в негова чест. В руските черкви в Женева и Рим са отслужени благодарествени молебени в следващите няколко дни, а само месец по-късно - на 12 юли по стар стил Симеон е кръстен в дворцовия параклис.

Негов кръстник е ген. Данаил Николаев. Съгласно традицията, престолонаследникът получава титлите княз Търновски и херцог Саксонски. Зачислен е в редовете на войската с чин подпоручик в списъците на 6-и пехотен Търновски на Цар Фердинанд І полк и за почетен шеф на 19-и пехотен Шуменски полк, на 1-ви армейски артилерийски полк и на 3-и конен полк.

В бюлетина на БТА "Служебен преглед на чуждия печат" пише:

Бившият цар Фердинанд в София

"Лупта" /13.VII.1937/ съобщава в телеграма от София:

"Бившият български цар Фердинанд е изявил желание да посети за няколко дни София, за да присъства на кръщението на внука си, престолонаследника Симеон".

Следва и паметна новина от самото кръщене:

"Универсул" /14.VII.1937/ помества следната телеграма на агенция "Радио сентрал" от София:

"Днес, в 11 часа в дворцовия параклис се извърши кръщенето на българския престолонаследник Симеон. Противно на отдавна разпространените слухове, нито един държавен глава не е присъствал на това кръщене. Преди няколко време се твърдеше, че югославският крал Петър или регентът княз Павел ще дойдат в София, за да присъстват на кръщението на българския престолонаследник. Кръстник е бил най-старият 86-годишен български генерал Николаев. Църковната служба е била извършена от стария митрополит Симеон Варненски, който дойде със специален влак в София. Той е бил подпомаган от председателя на Светия синод Неофит и Софийския митрополит Стефан. Броят на поканените е бил много малък. Присъствали са: царското семейство, членовете на правителството, бившите министър-председатели, представители на генералитета и по един офицер, подофицер и по двама войници от всяка военна част. Министърът на войната, генерал Луков, е връчил на царската двойка диамантена корона, подарък от войската на престолонаследника.

Интересно е обстоятелството, че италианската кралска двойка не е била представена на това кръщене, въпреки че царицата е дъщеря на италианските владетели. Това се обяснява с обстоятелството, че кръщенето е станало по православния обряд."

Симеон Сакскобургготски

Снимка: Дворец Врана