Бившият гръцки крал Константинос беше погребан днес следобед в семейната гробница на кралското семейство в имението Татой край гръцката столица Атина, съобщи АНА-МПА.

Константинос, който беше държавен глава на Гърция от 1964 до 1973 г., почина в Атина на 10 януари, припомня БТА.

На погребението му присъстваха представители на много от настоящите и бившите европейските владетелски семейства, съобщава "Катимерини".

Британското кралско семейство беше представено от принцеса Ан, сестра на крал Чарлс Трети.

Особено силно бе представено испанското кралско семейство поради близките си роднински връзки с Константинос. Бившият гръцки крал беше изпратен от испанския крал Фелипе и съпругата му кралица Летисия, от кралицата-майка София, сестра на Константинос, от бившия крал Хуан Карлос и други членове на семейството.

Датските корени на гръцката династия определиха значителното присъствие и на датското кралско семейство. За погребението в Атина дойде кралицата на Дания Маргрете, престолонаследникът принц Фредерик и сестрата на кралицата и принцеса Бенедикте.

Швеция беше представена от крал Карл Густав и кралица Силвия, а Норвегия - от принц Хаакон и съпругата му принцеса Мете Марин.

На церемонията бяха също великият херцог на Люксембург Анри, кралят на Нидерландия Вилем Александер, белгийският крал Филип и принцът на Монако Албер.

Бяха представени още бившите управляващи родове на Сърбия, Русия и Румъния.

Симеон ІІ също изпрати гръцкия крал в последния му път.

В продължение на много години Константинос живя в изгнание, защото присъствието му в Гърция беше нежелано от правителството, а и от голяма част от гърците заради обвиненията в сътрудничество с военната хунта в ранните дни на управлението й след военния преврат през 1967 г. Въпреки че Константинос още същата година се обръща срещу "черните полковници" и прави неуспешен опит за преврат срещу тях, образът му остава свързан с антидемократичните сили в страната и възстановяването на демокрацията през 1974 г. само потвърждава ликвидирането на монархията година по-рано. С течение на времето обаче страстите около бившия крал утихнаха и въпреки дългогодишните му имуществени спорове с гръцката държава, през 2013 г. той се завърна окончателно в родината си.