„Личи си, че Бойко е голям футболист и с един финт излъга цялата защита и вкара гол. Сега БСП и ДПС да се оправят с въстаналия народ“. Така един от участниците във форума на Дир.бг определя подаването на оставката на правителството. Според част от коментаторите, това действие е обмислено, не е под натиск и Бойко Борисов излиза по-силен от ситуацията. Според други обаче, лидерът на ГЕРБ е избягал от отговорност и е загърбил интересите на държавата.
„Истината е, че трябваше да си довърши мандата и да направи нещо за искащите, а така само си изми ръцете“.

Най-малко са хората, които вярват, че именно протестите са причината за подадената оставка. Натискът на улицата може да бъде само повод най-малкото по две причини:

  • Исканията на протестиращите не бяха политически ясни – това не бяха протести за сваляне на една партия от власт, за да дойде друга. Дори и подкрепата за ГЕРБ да намалява, никоя друга партия не е взела преднина в предпочитанията на избирателите.
  • Премиерът вече започна да изпълнява част от исканията на протестиращите – проверки в електроразпределителните дружества, процедура по отнемане на лиценза на едно от тях, обещание за по-евтин ток от другия месец.

Над 6 хил. души гласуваха в анкетата на Дир.бг за причините за оставката и по-малко от една пета от тях мислят, че Бойко Борисов се е уплашил от протестите. Тогава какво е?

Почти 40% от участниците са на позиция, че оставката всъщност е пътят на Бойко Борисов към спечелване на втори мандат. Още 30% оценяват позитивно оттеглянето и мислят, че така Борисов гарантира спокойствието в държавата. Натиск от улицата или натиск извън България са много по-непопулярни отговори.

Бойко Борисов все още има доверието на част от обществото. Друга част не го харесва, но въпреки това е на мнение, че най-доброто за държавата беше Борисов да изкара мандата си докрай. Преди ден ви попитахме какъв трябва да е политическият изход от ситуацията и повече от половината гласували в анкетата, близо 55%, поискаха премиерът да продължи да изпълнява функциите си до редовните избори. Доста по-малко, една трета от участниците, предпочитаха предсрочни парламентарни избори.

За него беше умен ход! Очаквайте обаче инфлация“, прогнозира един от коментаторите. „Не на служебно правителство! Това е ново разграбване, нови кабинети, отново да екпериментират и да се учат над хората“, предупреди друг.

Независимо дали са позитивно или негативно настроени спрямо Борисов, повечето коментатори не приемат протестите като основна причина за оставката. Не липсват и любителите на конспирация: „За един месец - атентатът срещу Доган, референдумът и настоящите събития са същински мюрета“. Скандалът с изненадващо появилата се „представителка на протестиращите“ Даниела Пеловска и необяснимото поведение на полицията снощи, само дават още храна за размисъл на мнителните участници във форума.