Задържаха извършителите на грабеж и побой над 72-годишен мъж в дома му в новозагорското село Езеро в нощта на 28 срещу 29 декември, съобщиха от прокуратурата.

Двамата 22-годишни мъже са проникнали в дома на самотно живеещия възрастен мъж, за да го ограбят. За целта предварително си подготвили и сложили маски, криейки лицата си. Влезли в дома на пострадалия и го заплашили с ножове. След това покрили главата му и му нанесли побой, удряйки го с юмруци в главата. Отнели му сумата от 150 лева и напуснали къщата на пострадалия. По-късно си купили алкохол и наркотици с откраднатите пари. Обвиняемите са установени и арестувани, след което са им повдигнати обвинения. Те ще останат в ареста за 72 часа.

По време на разследването са открити ножовете и маските на обвиняемите, които те са изхвърлили, за да прикрият следите си.

Сигналът за грабежа е подаден чрез телефон 112, каза директорът на ОД МВР Сливен старши комисар Димитър Величков, който обясни как е извършено престъплението.

"След като са успели да преминат през втория незастроен етаж, са влезли в помещението, където възрастния човек е гледал телевизия. Отправени са му заплаха, нанесен му е побой. Същият е бил заплашен и с ножове", каза старши комисар Величков.

72-годишният Георги Николов разказа за нощта на нападението.

"Завиват ме и само за секунди не ме задушиха. Викам, пари ли искате, бе? На ви пари! И пак бият, блъскат ....", оплака се той, цитиран от БНР.

Районният прокурор Иван Иванов коментира, че за грабеж в съучастие, законът предвижда от 3 до 10 години "лишаване от свобода".

Синът на жертвата Румен Русев коментира, че вече обмисля варианти за защита на възрастния си баща.

"Не знам дали да го казвам, ама може би и оръжие ще му купя....", каза той.