Предотвратяването на измами, свързани с отпускането на средства от ДОО, ще продължи да бъде приоритет за служителите на НОИ и през тази година. Ежегодно се пресичат стотици измами, като така се предотвратява изтичането на милиони левове, съобщава БНР.

От НОИ не крият, че напоследък зачестяват опитите за измами и източване на фондовете на общественото осигуряване.

Работодатели подават данни за осигурявани от тях лица, без това да е факт. Всеки опит за измама ги вкарва в черния списък на НОИ. А ежегодно този списък нараства.

"За 2019 година са издадени над 7300 разпореждания, с които са установени неоснователно изплатени парични обезщетения от Фонд "Общо заболяване и майчинство", това са болничните, в размер на близо 3 млн. лева. И други над 2500 разпореждания за неоснователно изплатени обезщетения за безработица в размер на 1,8 млн. лева. През 2021 година има вече 10 000 разпореждания за неоснователно изплатени обезщетения по двете направления. Сумите са - 6 млн. лева за болничните, 4,4 млн. лева за безработни", каза Георги Терзийски, началник на отдел в Института.

Той посочи и пример със злоупотреба от името на Българското национално радио, което поставя медията в списъка с рискови осигурители.

По закон опитите за измама се подават към прокуратурата.