Сбивания между футболни фенове на "Левски" и "ЦСКА" преди вечното дерби приключиха с арести и пострадали полицаи в София.

"Трийсет и осем души са задържани преди мача "Левски"- ЦСКА", съобщи след футболната среща директорът на столичната полиция Георги Хаджиев.

При единият инцидент - в 12.30 часа на кръстовището на булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Драган Цанков", са задържани седем души, след като възниква сбиване между две големи групи, всичките фенове на ПФК "Левски". При предприетите действия за овладяване на ситуацията са пострадали двама полицая,  по които били хвърлени камъни и бутилки. Ранени са двама полицаи. Те са откарани в болница за оказване на медицинска помощ. Единият от тях е със сътресение на мозъка и сцепена устна в "Пирогов" след удар с камъм, а другият е напръскан със спрей и ще остане в ИСУЛ.

По думите на ст. комисар на СДВР ст. комисар Антон Златанов част от агитката на ПФК "Левски" се опитала да проведе нерегламентирано шествие и затова полицията се намесила.

Той уточни, че в СДВР е имало информация, че може да се стигне до сблъсък между двете фракции на ПФК "Левски".

"Имаше много хвърлени предмети и вещи. Ние разделихме двете групи, за да не се стигне до по-сериозни инциденти, но при хвърлянето на бутилките едната удари колега в лицето, но той, слава Богу, е добре", коментира зам.-директорът на СДВР.

Ст. комисар Златанов заяви, че ако полицията не е била на място, сблъсъкът е щял да бъде сериозен.

"Това са групи от по 300-400 души, които ужким са от един и същи отбор, а се бият помежду си. А по улицата минават граждани, деца, има спирки на градския транспорт. И ако ние не сме там да се намесим, никой не знае какво ще се случи", коментира той.

"Това шествие, което се опита част от агитката на ПФК "Левски" да проведе, е нерегламентирано. И ние се намесихме, разделихме хората на малки групи. Действахме добре", обясни ст. ком. Златанов

Час преди този инцидент, на бул. "Ситняково" са задържани две други групи фенове. Те били привърженици на "Левски" и ЦСКА и между тях станало сбиване.

По първоначални данни, при спиране на светофар, от два автомобила изскочили общо деветима, които започнали да трошат автомобилите на опонентите си.

На място светкавично пристигнали екипи на полицията. Благодарение на бързата им реакция разрастването на скандала е предотвратено. Част от участниците са леко пострадали, други опитали да избягат, но са задържани и отведени в столични полицейски управления.

Шестима се опитали да влязат на мача без документи, а други седем носили у себе си наркотици и забранени предмети.

"На стадиона нещата бяха добре. Имаше едно момче епилептик, на което беше оказана първа помощ и което беше отведено с линейка", заяви ст. комисар Златанов.

Мачът между "Левски" и ЦСКА е оценен като високорисков от полицията. Той започна в 13.00 часа.  Преди да влязат на стадиона привържениците бяха щателно проверявани, а по усмотрение на органите на реда около стадиона не се допускаха автомобили, освен колите на градския транспорт.