Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо мъж, обвинен в убийството на четиригодишния си доведен син, съобщиха от Съдебната палата. Сигнал за престъплението бе получен от екип в "Спешна помощ" в областния център в 3:15 часа сутринта на 24 декември.

Трагедията се разигра на ул. "Ятак" в ромския квартал "Република", където същата нощ пастрокът Генджебай Мехмед (47 г.) пребива жената, с която живее на семейни начала, както и нейния роден син от предишна връзка. В хода на разследването е установено, че на малолетното дете е бил нанесен побой, вследствие на който то е получило несъвместими с живота травми и е починало.

Ако бъде признат за виновен, Мехмед е заплашен от наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 г. доживотен затвор или доживоен затвор без право на замяна.

Съдът намира, че е налице завишена опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, тъй като престъплението е извършено при условията на опасен рецидив, съобщава БТА.

Обвиняемият Г.М. е с обременено съдебно минало и в ход е извършване на голям брой действия по разследването, по времето на които следва да се гарантира присъствието и участието на обвиняемия в предстоящия процес, поясниха от съда. Мярката може да се обжалва или протестира в Апелативния съд в Пловдив.

Последният случай с убийство на дете от пастрока му в Хасково беше на 13 юни 2005 година, когато в парк "Кенана" 46-годишният Георги Караджов намушка с джобно ножче в сърцето доведения си син Сашо Дойчев (16 г.), а по-късно опита да се самоубие със скок от виадукт на магистрала "Хемус".

На процеса в Окръжния съд в Хасково извършителят получи присъда от 16 години затвор, която бе потвърдена от Апелативния съд в Пловдив.