Спецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични знаци в различни валути, както и на български лични документи. 

Прокуратурата и ГДБОП са работили съвместно със Сикрет Сървис на САЩ. При акцията са открити 360 хил. долара и 410 хил. евро.

Към наказателна отговорност са привлечени шестима души - четирима за участие в организирана престъпна група и вторични престъпления, а двама - за вторични престъпления. Предстои да бъдат обвинени и още лица.

Снимка: МВР

Оказва се, че участниците в наскоро неутрализирана престъпна група за фалшива валута и български документи са били част от друга престъпна група, извършвала същите престъпления и на същото място през 2018 г,съобщи на брифинг изпълняващият длъжността административен ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Снимка: МВР

Прокурор Маджарова обясни, че по случая се работи от 2020 г. Повдигнати са обвинения на шест души - на четирима за участие в ОПГ, а на други двама за вторични престъпления. Задържани са и още трима души, на които предстои да бъдат повдигнати обвинения.

Снимка: МВР

Групата е изградила нова печатница на същото място, на което е била старата - в к.к. "Слънчев бряг". Повече от двама души са участвали и в стара група, като единият има условна присъда, а делото на друг все още не е приключило.

Вижте всички снимки тук

Предстои да бъдат внесени искания в съда за налагане на мярка постоянен арест за част от обвиняемите.

"Новото е това, че доста по-предпазливи в действията, които осъществяват, има си точно изразена йерархия, която действа. Лидерът не се вижда с никой от крайните купувачи на валутата и документите. Има лица, които се занимават само с посредническата дейност", обясни директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

Снимка: МВР

Фалшифицирани са лични документи, шофьорски книжки, удостоверения за МПС. "Фалшивите пари, които са задържани по време на операцията, са 360 000 долара и около 410 000 евро. Но парите, които те са генерирали в процеса на работа, са доста повече. Ние работим по тази престъпна група от началото на 2020 г.", каза Янев.

Качеството на печатаните банкноти е било много добро, призна той.

Документите и парите са пласирани предимно на територията на България, но има данни и за други държави. Сред фалшивите документи са шофьорски книжки и талони за управление на МПС.