Стрелби и заплахи срещу принцеса и премиера - звучи като криминален сериал, но за нидерландците засилващата се заплаха от страна на наркокартели е самата реалност, коментира АФП, цитирана от БНР.

Процес при най-строги мерки за сигурност срещу предполагаем бос на кокаинов картел - Ридуан Таги, е сред най-коментираните теми в Нидерландия през последните месеци, след като бе хвърлена светлина върху сенчестата "Мокро мафия" (повечето ѝ членове са мароканци - б.р.).

Разбиването на базирания в Дубай "суперкартел", свързан с Таги, който ползвал пристанище Ротердам за свой хъб, допълнително разпали страховете, че либералната страна може да се превърне в т.нар. наркодържава.

Въпреки че е зад решетките в затвор с максимална степен на сигурност, Таги е обвинен в "дърпането на конците" на "машина за убийства", както я наричат прокурорите, с помощта на тайни послания до външни хора.

Четирийсет и пет годишният Таги, Саид Разуки - неговият заместник в престъпната организация, както и петнайсетина техни авери са обвинени в трафик на наркотици и в петнайсетина убийства. Все деяния, за които според наказателния кодекс на Нидерландия се полагат десетилетия строг тъмничен затвор.

Коментатори казват, че процесът "Маренго", наречен на кодовата дума за операцията, довела до обвинения към Таги и още 16 души, е безпрецедентен за Нидерландия.

"Последствията от "Маренго" и насилието, което последва, всичко това предизвика огромен шок", коментира Ян Меус, нидерландски крими журналист. Той го описва като "крайния тест на холандската съдебна система за върховенството на закона".

Трима души, свързани с ключов свидетел в процеса, Набил Б., бяха убити в събития, които хвърлиха в шок цялата страна.

Става въпрос за брата на Набил, убит през 2018 г., и за негов адвокат - застрелян в дома си през 2019 г. Убит бе и известният разследващ журналист Петер де Врийс през 2021 г. Прострелян посред бял ден в центъра на Амстердам, докато напуска телевизионно студио, Де Врийс бе казал, че е в черния списък на Таги, който бе задържан в Дубай през 2019 г., припомня АФП.

Разкрити бяха планове за освобождаването на Таги от охранявания от армията затвор чрез атака над обекта. Братовчедът на Таги и един от неговите адвокати са обвинени, че са му помагали да общува с външния свят.

Армията "Бункера" край Амстердам, където е съден Таги, а съдии и прокурори пристигат за съдебните засевания в процеса с бронирани коли.

"Демократичното върховенство на закона е разклатено и е под натиск от организираната престъпност", казва Вим де Бруин, говорител на националната прокуратура. Заплахата засегна висшите нива на холандското общество.

19-годишната престолонаследница принцеса Амалия трябваше да се откаже от плановете си да живее в студентско общежитие, след като заедно с премиера Марк Рюте се оказа спомената в съобщения на гангстерски групи.Това доведе до опасения за планове за отвличане или нападение над двамата.

Прокурорите казват, че гангстерите нямат "никакво уважение към човешкия живот", като членовете наричат жертвите си "кучета", които трябва да "спят".

"Мокро мафията", чиито членове са предимно мароканци, е известна както с младостта, така и с безмилостното насилие на своите членове.

Насилието принуди холандските власти да се изправят срещу собствената си наивност относно нивото на организирана престъпност в страната, паралелна икономика на стойност няколко милиарда долара.

Основният синдикат на холандската полиция предупреди преди няколко години, че страната бавно се превръща в наркодържава и затова е виновна снизходителната политика на Нидерландия по отношение на леките наркотици.

Консумацията и продажбата на канабис са декриминализирани в страната, но останалата част от веригата за доставки, в която се съхраняват известните холандски "кофишопове", остава незаконна, като бандите се намесват в тях.