Разбитата престъпна група занимавала се с незаконен добив и търговия с дърва спечелила 250 хил. лв. за тази година. Според данните събрани към момента тя е работила от 2014 г. Това обяви на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

Групата беше задържана вчера при акция на ГДБОП. Тя е съставена от пет души, длъжностни лица, като за неин ръководител се сочи директорът на Регионална дирекция по горите - София. Другите са от Държавно горско стопанство - Своге и служител от ГД "Изпълнение на наказанията".

 

По думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев (на снимката) тази група е първата от т.нар. "горска мафия", срещу която се предприемат действия. Той отбеляза, че един от задържаните е служител на дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието - надзирател в затвор, и е син на един от членовете на организираната престъпна група.

Прокурор Кънев каза, че на четирима от групата утре в съда ще бъдат внесени искания да бъдат задържани за постоянно в ареста.

В задържаните са намерени около 30 000 лв., като е установено, че те имат закупено множество движимо и недвижимо имущество. КПКОНПИ също е сезирана по случая.

При претърсванията са намерени още незаконни оръжия и боеприпаси. Има данни, че с тези оръжия е стреляно по жилища на хора, които са подавали сигнали срещу организираната престъпна група. Осигурили сме полицейска защита за свидетелите, изтъкна Гешев. 

Оръжие беше намерено при обиските в имоти на групата

Снимка: МВР

Групата е работила под предлог, че извършва санитарна сеч на територията на София област и Благоевград. За пряката сеч са били използвани социално слаби хора.

Информацията, по която е започнала работа срещу групата е постъпила в края на месец май тази година. Използвани са СРС-та при подготовката на операцията срещу нея.

Незаконно сечената дървесина се е реализирала в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за дървесина, на територията на която бяха открити десетки кубици незаконно придобита дървесина. Паралелно са продавани и дърва за огрев на частни лица, каза заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев. 

Има данни, че престъпната група е отстранявала конкуренцията си от незаконния и законния сектор. Имало е множество сигнали подавани срещу участниците в нея.

Иван Гешев коментира и проблема с кадровото и материалното обезпечение на специализираните правосъдни органи. Той отбеляза, че ако не се решат тези проблеми специализираният съд ще блокира до края на годината. И допълни, че в настоящите условия не може да се очаква бързо правосъдие. По думите му са необходими още съдии и прокурори, както и по-голяма сграда за спецсъда.