Петима души са задържани за нападението снощи в Роженския манастир. Още двама се издирват, каза главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция Национална полиция.

Те са задържани по Закона за МВР с полицейски заповеди за задържане и са заподозрени за извършеното деяние.

Комисар Терзийски допълни, че освен лични вещи на архимандрит Теофил има откраднати и църковни вещи, но не обясни какви, за да не се пречи на разследването.

Имало е подготовка от нападателите преди деянието им, допълни още той.

Нападателите са търсили скрито съкровище като са разбили зазидан прозорец. Те са местни жители от региона.

"Към настоящия момент имаме информация, че са търсени някакви ценни вещи. Уточняваме дали са предмети с културно-историческа ценност, златни монети или финансови средства", каза комисар Терзийски.

Според местни поверия в манастира имало скрито имане, но не става въпрос за златно съкровище, а за ценни книжа.

Главен комисар Терзийски уточни, че сигналът за нападението в манастира е получен в 20.47 часа снощи. Свещеник от Роженския манастир е съобщил на игумена, че е бил нападнат от група лица, които са използвали насилствени действия, за да го приведат в безпомощно състояние. Незабавно този сигнал е предаден на колега от РУ-Сандански и е сформиран екип, който посещава района на Роженския манастир, за да се установят факти и обстоятелства относно извършеното деяние.

Полицаите са провели оперативно-издирвателни мероприятия и са докладвали за резултатите на наблюдаващ районен прокурор в Сандански. Провеждат се разпити със задържаните. Утре всички събрани материали отново ще бъдат докладвани, за да се прецени вина, свидетелство и роля в досъдебния процес.

Николай Захманов, районен прокурор на Сандански, коментира, че са извършени множество процесуално-следствени действия, 3 огледа, 4 претърсвания, като в момента са събрани голям брой доказателства и ще се преценява тяхното значение, съответно - и на кого евентуално от задържаните да бъде повдигнато обвинение и за какво престъпление.

На брифинга стана ясно също, че това е първото посегателство в Роженския манастир от много години насам.

Задържаните са местни хора, като един от тях със сигурност е криминално проявен. Издирват се още двама души, които може би имат връзка със случая.

Криминално проявеният от задържаните е изтърпял условна присъда за катастрофа с причиняване на смърт по непредпазливост. Това е станало преди 10 години. Тогава младежът карал мотор без книжка и се ударил с 153 км/ч в кола. Шофьорът на автомобила загинал.

Роженският манастир е затворен.

От Министерството на културата съобщиха, че ще извършат проверка дали са нанесени щети на недвижимата културна ценност.