Има задържан шеф на горско стопанство, уличен в злоупотреби, научи Dir.bg. от отлично информирани източници. Арестуван е и шеф на регионална дирекция по горите.

От Специализираната прокуратура потвърдиха за арестите и обясниха, че се извършват претърсвания в служебни помещения в Регионална дирекция по горите - София и в Държавно горско стопанство - Своге. Извършват се претърсвания в жилища в София и Своге, както и в база в с. Батулия, общ. Своге.

Действията на Специализираната прокуратура са в рамките на разследване срещу организирана престъпна група, състояща се от длъжностни лица в Държавно горско стопанство - Своге и ръководена от директора на Регионална дирекция по горите - София.

Групата е създадена с користна цел и е извършвала незаконен добив и търговия с дървен материал в периода от 2014 г. до настоящия момент. Налице са доказателства за извършени от организираната престъпна група кражби на части от специализирана горска техника, умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия, без надлежно разрешение.

Към момента са задържани ръководителят - директор на Регионална дирекция по горите - София и четирима от членовете на организираната престъпна група, сред които са директорът на Държавно горско стопанство - Своге, двама горски стражари от ДГС- Своге и още едно лице. При извършеното претърсване в базата в с. Батулия, общ. Своге, стопанисвана от двама от членовете на групата са открити и незаконно държани 5 пушки и голямо количество боеприпаси.

Действията по претърсване и разпити на свидетели продължават и в момента.