Всеки един от 24-те смъртни случая в Дома за хора с деменция в Горско Косово проверява Окръжната прокуратура във Велико Търново. Обвинителите се самосезираха по изнесения сигнал на омбудсмана Диана Ковачева до главния прокурор, че за година са починали повече от 1/3 от 57-те обитатели в приюта край Сухиндол.

Изяснява се кога е постъпил всеки, който впоследствие е починал, с каква диагноза, каква е средната продължителност на престой в социалното заведение, в какво състояние е бил, от какво е умрял.

"При най-малкото съмнение ще образуваме досъдебно производство. Ако трябва, ще се стигне и до ексхумация на труп", каза пред "24 часа" окръжният прокурор Христо Христов.

Заедно с обвинителите в петък на проверка в сградата влязоха представители на полицията, агенцията за социално подпомагане, регионалната здравна инспекция. 

"Ще търсим начин да се изгради център от семеен тип, където хората да бъдат гледани при подобри условия, ще трябват поне 2 млн. лв. европейско или държавно финансиране", каза кметът на Сухиндол Пламен Чернев. 

След като бъдат изготвени протоколи от различните служби ще се прецени дали има данни за извършено престъпление или закононарушение. Ако са открити достатъчно доказателства ще се образува и дело.

Законовият срок за приключване на проверката е един месец. Според окръжния прокурор протоколите от проверките ще са готови по-рано.

Домът е на 30 г. и се помещава в бивше училище. Не е по силите на общинския бюджет на Сухиндол да извърши подобна модернизация и разширение и да осигури стаи с по 2 легла и със самостоятелен санитарен възел, оборват нападките от управата на дома.

"Макар да стреснахме цяла България с твърденията за второ Могилино, аз съм доволен, че вече с държавата постигаме единомислие, че трябва да се намери радикално решение за всички подобни институции в страната", каза кметът на Сухиндол Пламен Чернев.