За болните в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разширение на дома и подобряване на санитарно-битовите условия. Това заяви за БНР кметът Пламен Чернев по повод извънредната проверка в края на миналата година в дома, в резултат на която обмбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев.

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през миналата година в Горско Косово, община Сухиндол. В сигнала, чрез който се настоява за прокурорска проверка, се посочва още, че условията за живот на 57-те домуващи са изключително лоши.

По думите на кмета са нужди 2 млн. лева за ремонт на Дома за хора с деменция в Горско Косово

Снимка: БНР

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев и директорката на дома Вера Дукова обаче твърдят, че високата смъртност е заради лошото здравословно състояние на хората.

През декември миналата година екип на омбудсмана е направил изненадваща проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово и констатира лоши санитарно-битови условия и липса на денонощна медицинска грижа, както и че домуващите са отделени от персонала с решетка.

"Тези констатации не са верни", коментира директорът на дома Вера Дукова: "Аз не съм съгласна с констатациите на органите на омбудсмана. Смятам, че каквото е по нашите възможности за обгрижването на хората е направено. Имаме 24-часово медицинско присъствие".

"Домуващите се обслужват денонощно. В социалното заведение има осигурено 24-часово дежурство на персонал. Има и джипи", твърди и кметът.

По думите му капацитетът на заведението е 60 души, а в момента там са настанени 57 човека (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са обездвижени.

Домът е на 30 години, издръжката на социалната услуга е от държавата, но за сградата се грижи общината. Кметът твърди, че всяка година от бюджета на община Сухиндол се отделят по около 20 000 лева за поддръжка на заведението, но тези пари не са достатъчни. Преди 10 години общината кандидатства с проект за 1 380 000 лева за саниране и модернизиране на сградата. Проектът обаче не бил одобрен и към момента за ремонт на дома са нужни около 2 млн. лева.

"Не е по силите на Община Сухиндол с 3 милиона лева бюджет да вложи близо 2 милиона лева за цялостен ремонт и разширение на дома, за да не живеят по пет-шест болни в една стая, посочи още кметът Пламен Чернев:

"В никакъв случай не можем да кажем, че това е второ Могилино (през 2007 г. Би Би Си разказа за ужасяващите условия в дома за деца с умствени увреждания в Могилино). Имайки предвид, че това е функция на държавата - да се грижи за тези хора, които цял живот са градили тази държава, смятаме, че ние сме си свършили работата".

Директорката на дома и кметът на Сухиндол са категорични, че не са нарушени човешките права и няма унизително отношение към хората в Дома с деменция, както се посочва в сигнала на омбудсмана до главния прокурор.

Персонал в Дома за хора с деменция в Горско Косово

Снимка: БНР

Близо един милион лева са нужни за разширение и подобряване на дома, коментира още Пламен Чернев. За смъртните случаи той заяви, че са в резултат на тежкото здравословно състояние на домуващите.

"Високото ниво на смъртност се получава по само един-единствен факт - че хората, които биват настанявани със заповед на Агенцията за социално подпомагане по искане на техните роднини, са в почти насипно състояние. Хората са на много години и в много лошо здравословно състояние. Не са скотски условията на живот. Условията на живот са нормални и отговарят на изискванията, които и министерството, и Агенцията за социално подпомагане, са дали за съществуването и работата на този дом. Един голям ремонт за разширение и модернизиране струва десетки хиляди лева, да не казвам над един милион", изтъкна кметът на Сухиндол.

Междувременно социалният министър Деница Сачева обяви, че Министерството на труда и социалната политика започва проверка по случая.

"Сигналът за лошите условия в дома са още едно доказателство защо е нужно да имаме закон за социалните услуги и защо трябва да говорим за качеството на социалните услуги", отбеляза Сачева. По нейна информация са изпращани препоръки към дома през 2013 година.  Министърът няма информация оттогава дали е проверяван домът. Кметът на селото също ще бъде разпитан.

Окръжната прокуратура във Велико Търново също проверява ситуацията в дома в село Горско Косово, съобщи за БТА окръжният прокурор Христо Христов. Резултатите от нея ще бъдат оповестени най-късно в следобедните часове на 3 януари, уточни Христов.