Служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" към областната дирекция на МВР-Сливен разкриха измама за над 260 000 лева, съобщиха от полицията.

На 12 април в дирекцията са получени сигнали от две дружества, извършващи логистика, със седалища в Североизточна България. С тях се е свързала фирма от град Сливен, предлагаща спедиторски услуги извън страната. По данни на заявителите, те са извършили транспортните услуги, за които са бил наети от въпросната фирма - посредник, но не им е било платено. Според заявителите, нанесената щета е в размер на над 260 000 лева.

Сливенските полицаи са задържали 48-годишна жена от Сливен, от чието жилище са иззети документи и вещи, имащи отношение към извършваната дейност. Жената е криминално проявена - осъждана за същото престъпление. Първоначално е задържана за 24 часа. Уведомена е Районната прокуратура в Сливен.

Образувано е досъдебно производство.

Жената с инициали Х.А. е обвинена, че е заблудила две жени, представляващи двете търговски дружества, причинявайки им вреда в размер на 267 000 лева. Измамата е осъществена в периода март - април 2022 г. , при условията на продължавано престъпление, а нанесената вреда е в особено големи размери и съставлява особено тежък случай.

По време на разследването е установено, че обвиняемата е използвала чуждо име и се е представяла за служител на търговско дружество, занимаващо се със спедиторска дейност, в което не е работела.

Посредством транспортна борса, с обвиняемата бил осъществяван контакт от страна на други спедиторски дружества. Х.А. се е договаряла с другите спедитори да урежда превоз на товари, да получава заплащане от страна на изпращачите, което да превежда към пострадалите спедиторски дружества. Последните, от своя страна, заплащали на транспортни фирми за извършения превоз. След като получила сумите от изпращачите на товари, обвиняемата, вместо да ги изплати на спедиторските дружества, с които имала отношение, ги задържала.

Предстои Районната прокуратура в Сливен да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".