Националната следствена служба представи подробности по разследването на трагедията с камиона-ковчег, открит край софийското село Локорско.

18 мигранти, сред които едно дете, бяха намерени мъртви в тайник на превозното средство. 34-ма бяха настанени в болница. Трима от пострадалите са в тежко състояние.

В брифинга участваха главният прокурор Иван Гешев, Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по разследването и директор на НСлС, Христо Кръстев, говорител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков, директор на ГДНП, както и Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Иван Гешев заяви, че вчера отново сме влезли в черната статистика на Европа и лошите новини. Той пожела успех на колегите в разследването.

Facebook/Прокуратура на Република България - Пресцентър

"Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите, от съсипването на МВР от един бивш вътрешен министър, от определени т.нар. политически решения, които някои наричат съдебна реформа. Закриха най-сериозният инструмент за борба с организираната престъпност - Специализираната прокуратура. Резултатите са видими. На 9 месечна база има 50 процента спад на делата за организирана престъпност. Това, което виждаме - организираните групи за трафик на хора, за телефонни измами са резултат от всичко това", каза Гешев и попита дали някой ще се извини на българските граждани.

Заяви, че прокуратурата през тези години се опитва само и единствено да защити българските граждани от престъпността и ще продължи да работи в интерес на българските граждани и обществото.

Снимка: БТА/AP

Борислав Сарафов обясни, че брифингът е в широк формат между различни институции, за да покажат, че са единни и как имат твърдата решимост да работят заедно и да пресекат тази дейност. Часът на брифинга е избран за 16.00 часа, защото точно в 16.00 часа вчера е получен сигнала за инцидента. За 24 часа в МВР е свършена огромен по обем работа. Извършени са десетки разпити на свидетели, над 20 претърсвания на адреси, назначени са над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях вече са готови.

"За 24 часа успяхме да установим цялата престъпна дейност на тази група", каза Сарафов.

Facebook/Прокуратура на Република България - Пресцентър

Работено е не само по причинената смърт на мигрантите, но по разкриване и документиране на престъпната дейност на групата, която извършва каналдийство на мигранти. Става въпрос за ОПГ, която извършва каналджийство

"Става въпрос за ОПГ, която извършва каналджийство като приема мигрантите от границата с Турция, която се пресича много лесно с помощта на обикновена стълба, и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигрантите от турската граница до местност около сръбската граница. Точните локации от къде да вземат мигрантите и къде да ги закарат се получава от приложението Телеграм от ръководителя на групата", каза Сарафов.

Facebook/Прокуратура на Република България - Пресцентър

Крайната дестинация на мигрантите е основно Великобритания, Германия и Франция. За преминаването си заплащат между 6-7 хиляди евро, които се плащат по метода "хавала". Българските каналджии взимат част от тази сума. Шофьорите получават само по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят е взимал между 500-1000 евро на човек. Тайниците каналджиите подготвят сами, оборудвани са и с фолио, което не позволява рентген да засече топлината на телата. Групата се състои от 6 човека.

Facebook/Прокуратура на Република България - Пресцентър

Какво се е случило вчера?

Около 7.30 часа сутринта двамата шофьори, които вече са обвиняеми, са отишли с камиона-ковчег в местност до турската граница, посочена от локацията в Телеграм, от там са качили 52- ма човека от мъжки пол, на видима възраст от 13-14 години до 33 години. На нито един от мигрантите не се знае истинската самоличност, защото те нямат документи в себе си. Мигрантите са качени в тайниците, но малко след "Траянова врата" се е чуло от каросерията на камиона силен тропот. В местността около село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, шофьорите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви мигранти. В този момент те са изоставили камиона и мигрантите и са тръгнали да бягат към родните си места в Бургаско.

Facebook/Прокуратура на Република България - Пресцентър

До момента са изготвени 18 съдебно медицински експертизи - заключението е, че мигрантите са загинали в резултат на асфикция - задушаване от изчерпване на кислорода в затворено пространство.

Умирали са бавно и мъчително - в продължение на около час. Ще бъдем безкопромисни в разкриването на тази престъпна мрежа. Вероятно трябва да се помисли и за подобряване на охраната на границата. Трябва да постигнем спокойствие за гражданите, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Става дума за алчност, защото в камиона са качени двойно повече мигранти от обикновено, каза още той.

Седем души са задържани за случая с мигрантите край Локорско, четирима от тях безспорно имат участие в престъплението, заяви на брифинг в Националната следствена служба Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция". Той изрази удовлетвореност от бързата реакция на всички служители на МВР, което по думите му е довело и до бърз резултат.

Facebook/Прокуратура на Република България - Пресцентър

Мога да кажа, че на абсолютно всички 34 човека беше предоставена медицинска услуга и 27 от тях във вчерашния ден бяха настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да може реакцията да бъде максимално бърза. Другите бяха прегледани и обслужени. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в сградата на Националната следствена служба на пресконференция по повод вчерашния инцидент с мигранти край с. Локорско.

По думите му няма починал човек от настанените в лечебните заведения.

Към момента в болници остават 19 души, посочи министърът и допълни, че днес осем са били освободени.

Към настоящия момент има привлечени шест човека за определени престъпления, но тъй като разследването е динамичен процес до понеделник както обвиняемите, така и обвиненията, за които са привлечени към наказателна отговорност, могат да се увеличат, каза заместник градският прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев.

Facebook/Прокуратура на Република България - Пресцентър

Образувано е досъдебно производство чл. 123 от Наказателния кодекс за причиняване по непредпазливост на смърт на повече от едно лице, вследствие на упражняване на правно регламентирана дейност, която е източник на повишена опасност, а именно превоз на пътници, за които лицата, които са извършвали превоза, не са имали съответните лицензи от Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", посочи още Христо Кръстев. По думите му случаят е особено тежък, защото е настъпил летален изход за 18 души.