Борбата за опазване на границата ни и за решаването на проблемите, които водят до такива трагедии, тепърва предстои. Това коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването "Панорама" по БНТ по повод днешния случай с откритите 18 мъртви мигранти в камион край село Локорско. За съжаление няма измислена правна норма, която да отговори на такива трагедии, каза Зарков. Сигурен съм, че органите на реда ще си свършат работата, ще заловят извършителите. Борбата за опазване на границата от една страна и решаването на проблемите, които водят до такива трагедии, тепърва предстои, допълни министърът.

Крум Зарков коментира и санкциите по закона "Магнитски", които бяха публикувани преди седмици от финансовото министерство на САЩ. По думите му тези санкции не действат на територията на България, но действат за България. Те са защитен механизъм на Съединените щати. САЩ предпазват себе си от капитали, които считат за мръсни и от капитали, които считат за опасни. Когато САЩ и Великобритания смятат, че страната, от която идват тези капитали, не може сама да се пази от тези капитали, смята Зарков. Той добави, че санкциите нямат правен ефект у нас, защото за такъв трябват действия от българските институции.

Корупцията по дефиниция е нещо, което успява да пробие държавата политика. Дали е руско или друго зловредно влияние - да, корупцията може да бъде път за това, отговори Крум Зарков на въпрос дали санкциите по закона "Магнитски" са срещу руско влияние у нас.

Министърът Зарков каза още, че правосъдното министерство продължава да работи върху закона, свързан с механизма за разследване на главния прокурор. И ще го внесе отново в следващото Народно събрание. Той изрази надежда, че този път политическите сили ще го приемат, допълва БТА.

Европейската комисия държи на този закон, САЩ държат на него и мнозинството български граждани държат на този закон, защото той е символ и ще покаже, че в България никой не е над закона, коментира Крум Зарков. Според него законопроектът не противоречи на Конституцията. Този закон е гледан много пъти от специалисти, той е сложен закон. Но ако има съмнения, те могат да се решат в Конституционния съд. Но, за да стигнат до Конституционния съд, този закон трябва да се приеме, каза министърът.

Служебното правителство изпълнява решенията на Народното събрание такова, каквото бе гласувано, заяви Зарков във връзка с изпращането на военна и военнотехническа помощ за Украйна. Той уточни, че България няма да изпраща военнослужещи в Украйна. Българските военни ще обучават украински бойци на територията на Европейски съюз, не в Украйна.

Не съм се отказал, аз няма да излизам от БСП, отговори Зарков на въпрос дали се е отказал да влиза в битка за председател на социалистическата партия.