Спокойно премина нощта за пострадалите мигранти, настанени в "Пирогов", съобщиха от болницата. Двама мъже продължават да са под интензивно 24-часово наблюдение и лечение. Останалите четирима мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията на "Пирогов". Дежурният лекар съобщава за подобрено общо състояние.

Мигрантите, настанени в "Пирогов", имат увреждане на мускулатурата поради продължително обездвижване.

Осемнадесет мигранти, починали от задушаване, бяха открити в изоставен камион в софийското село Локорско вчера. Други 34 млади мъже от афганистански произход са настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но има и няколко в по-тежко състояние. Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали.

Към 17:30 ч. в болница "Св. Анна" са хоспитализирани седем души, във Военномедицинска академия - осем, в "Пирогов" - седем, в "Царица Йоанна - ИСУЛ" - четири, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда - четирима, в Медицинския институт на МВР - четирима.

Следствените действия и огледите на терен продължиха цяла нощ. Тази сутрин се очаква повторен оглед. Пътят към камиона остана затворен цяла нощ.

Събрани са ДНК проби от кабината на камиона, за да се докаже кой е шофьорът и кой негов спътник. Събрани са и пръстови отпечатъци. Спецакции имаше снощи в София, Бургас и Смолянско.

Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. 

Следствените действия показват, че 52-та мигранти са преминали границата ни със стълба. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие са се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско.

Камионът е изоставен повече от 24 часа преди да бъде открит. Сигнал подават местни, които виждат част от мигрантите.

По случая са задържани петима души.