Полицаят, който бе заловен да шофира пиян и катастрофира вчера край Кюстендил, е присъствал на тъжен помен в село Горна Гращица. Това заяви пред Нова телевизия зам.-районният прокурор Галина Димитрова, като цитира свидетелски показания.

Водачът не е проверяван случайно, а заради пътното произшествие, което сам предизвика, обясни тя.

За късмет пострадали в инцидента няма. Полицаят също е в добро състояние. Причинени са само значителни щети по колите.

Водачът е тестван с алкохолдрегер, който показал 2.07 промила. Той е служител на Районното управление на МВР в град Бобов дол. Първоначално провинилият се водач е бил задържан за срок до 24 часа, а по-късно мярката му е удължена до 72 часа по искане на прокуратурата. Привлечен е като обвиняем. От държавното обвинение ще поискат задържането му под стража.

Полицаят е бил в извънработно време, когато е станала катастрофата под въздействието на алкохол, но той е носил униформа. "Предстои да се уточнят обстоятелствата - дали се е връщал от работа или е отивал там", обясни районният прокурор на Кюстендил Албена Разсолкова.

Сигналът за произшествието,  станало в района на село Горна Гращица, е получен вчера следобед. Сблъсъкът е бил между лекия автомобил "Шкода", управляван от 49-годишния полицай и "Опел", шофиран от 71-годишен мъж. И двамата водачи са тествани с дрегер за алкохол и наркотици. Пробата на възрастния водач е била отрицателна.

Отслабнал е контролът върху служителите на МВР за употребата на алкохол, обясни пред Нова телевизия Тенчо Тенев, бивш началник на столичната "Пътна полиция", във връзка със зачестилите случаи на служители на реда, засечени зад волана след употреба на алкохол и дрога.

"Определени служители петнят името на полицаите". Трябва да има по-качествен подбор при назначаване, е на мнение той. Двойно са завишени заловените шофьори с наркотици. Отказът да се даде проба за дрога и алкохол от шофьор да се наказва, предлага Тенев.

Политиците не трябва да се месят в професионалната работа на полицаите, съветва още той.

Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР смята, че е крайно време някъде да светне червената лампа. "Вината е на политиците", убеден е той. "От 2015 в системата са се случили много неща и не се е правила истинска реформа. Социалният диалог е сведен до нула", каза Кузманов.

Според него не се прави качествен подбор в МВР. Той настоява за консенсус между политиците и да се направи смислена реформа в следващите 6-8 години. По думите на синдика МВР не трябва да се използва рейтингово.

В последните дни при строгия контрол на пътните полицаи бяха хванати в крачка служители от различни структури в МВР. На 8 октомври на АМ "Тракия" при отбивката за село Лозен край София служител на ГДБОБ беше засечен да шофира след употреба на амфетамин. В неделя сутринта дрогиран полицай се блъсна в патрулка пред столичното 8-мо РУ, като не беше съобщено под въздействието на какъв наркотик е бил. Вчера следобед в района на кюстендилското село Горна Гращица пиян полицай от РУ-Бобовдол с лек автомобил предизвика извън работното си време катастрофа с друга кола, като инцидентът се размина без пострадали. Оказа се, че е бил зад волана с 2,07 промила промила алкохол. Тази сутрин и асеновградски пожарникар беше хванат да шофира личния си автомобил солидно почерпен, с 1.73 промила алкохол. На път за вкъщи след дискотека той криволичил и закачил с колата си крайпътна мантинела. Това направило впечатление на движеща се зад него с автомобила си жена, която подала сигнал на тел. 112.