44-годишен пиян шофьор блъсна и отне живота на 31-годишен полицай на пътя Стралджа - Маленово в Ямболско. Окръжната прокуратура в Ямбол му повдигна обвинение. Предстои да му бъде поискана и постоянна мярка "задържане под стража".

Към 19:10 часа вчера в РУ Стралджа е получена информация по телефона от кметския наместник на село Маленово, че е забелязан мъж с профил на мигрант, който се движи пеша по пътя между село Маленово и Стралджа, обясниха на брифинг от Окръжната прокуратура в Ямбол. 

На място са изпратени двама полицейски служители, които на 3 км от Маленово виждат въпросното лице и спират, за да го проверят. 

В същия момент, докато тече проверката, друг автомобил, който се движи в обратната посока, напуска пътното платно въпреки сигнала, подаден от един от полицаите, и блъска втория полицай. Тялото на униформения изхвърча на 15 метра. Малко по-късно служителят е починал.

Проверяваното лице и другият полицай се разминават на косъм от удар. Водачът на автомобила е блъснал униформения извън пътното платно - в банкета, поясниха от ямболската прокуратура.

Шофьорът е дал положителна проба за алкохол. Няма наркотични вещества в кръвта. Той не е криминално проявен, има 3 нарушения за шофиране без колан, шофиране на превозно средство, което не е минало годишен технически преглед и за несключена застраховка гражданска отговорност.

По-случая е образувано досъдебно производство. 

"Необходимо е да се вземат спешни законодателни мерки за завишаване на наказанията по транспортните престъпление, особено когато е употребен алкохол, какъвто е настоящият случай", призоваха от прокуратурата.

Двама души са загинали, а 19 са ранени при 19 тежки пътнотранспортни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха още от МВР.

В София са регистрирани четири тежки и 23 леки катастрофи, при които има четирима ранени.

От началото на септември на територията на страната са станали 512 тежки катастрофи, жертвите от които са 34, а пострадалите - 652-ма.