Обстановката в Куклен е спокойна. Имаме полицейско присъствие, така че хората да се чувстват спокойно. Това заяви директорът на Областната дирекция на МВР - Пловдив ст. комисар Атанас Илков по БНТ и Нова телевизия.

В неделя вечерта се стигна до сблъсъци, арести и полицейска блокада в Куклен след забележка заради силна музика в ромската махала. Над 20 души нахлуха при семейство с четири деца, а после нападнаха и полицейски патрул. При опит да се справят със сбиването двама полицаи пострадаха, потрошена беше и патрулната им кола. Последваха арести на 7 души, вчера двама от тях бяха освободени. Останалите остават в ареста за 72 часа. Очаква ги наказание до 5 г. затвор.

Комисар Атанас Илков определи случая като битов скандал.

"Не трябва да го третираме като етнически скандал. Ние ще останем тук докато се убедим, че хората са спокойни и общественият ред и сигурността на гражданите са гарантирани", посочи Илков.

Някои от съседите, станали свидетели на спора, казаха пред камерата на bTV, че свадата е започнала, след като две ромски семейства са се карали, а дошлите полицаи са ударили жена, което е предизвикало останалите да започнат да хвърлят камъни по патрулната кола.

Кметът на града Мария Белчева беше категорична, че такова напрежение никога не е имало в Куклен и всички са притеснени. Тя обясни, че всички роми са интегрирани и съжителстват спокойно, а за справянето с инцидента от неделя тя благодари за навременната намеса на полицията.

"Досега не сме имали конфликтни ситуации в ромската махала. Това се възприема като инцидент от всички живеещи там, желая това да остане така и мирът да бъде запазен. Хората са вече по-спокойни, благодарна съм и за полицейското присъствие, мисля че нещата ще се успокоят", каза още кметът на Куклен.

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев каза, че едното от петте задържани лица, на които са повдигнати обвинения, е 40-годишна жена.

Тя е извършила груби нарушения на обществения ред, изразяващи се в явно неуважение към обществото. "Нейното деяние се отличава с изключителен цинизъм. Това е престъпление по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодек", каза прокурор Грошев.

Към наказателна отговорност са привлечени и двамата й сина - на 25 и 22 години, за хулиганство. Те имат и второ обвинение за това, че са потрошили предното обзорно стъкло на служебния автомобил. Този, който е на 22 години има и трето обвинение, каза Грошев.

По думите му обвинението е заради лека телесна повреда на полицейския служител, който е изпълнявал своите служебни задължения.

Той обърна внимание, че има обвинение срещу непълнолетно лице - на 16 години. То е привлечено за това, че е счупило задното обзорно стъкло на служебния автомобил.

Петият, който е привлечен към наказателна отговорност е за това, че е причинил лека телесна повреда на полицейския служител, която се изразява в ритници в областта на коляното, каза още Грошев.

Магистратът също бе категоричен, че причините за инцидента са чисто битови.

Обвинения са повдигнати и на двамата й синове, те имат и второ обвинение за това че са потрошили полицейски автомобил.