Голямо количество оръжие и боеприпаси са намерени и иззети при операция на служители на Областната дирекция на МВР в Силистра и Районно Полицейско Управление - Тутракан. Това съобщиха на брифинг административният ръководител на Окръжната прокуратура в Силистра Ивелин Чафаланов и директорът на ОДМВР старши комисар Мартин Недялков.

Акцията е реализирана на 10 февруари след продължителна оперативно-издирвателна работа. С разрешение на съда е извършено претърсване на осем адреса в две силистренски села, където са намерени и иззети пет огнестрелни оръжия, сред които са два автомата "Калашников".

По случая е задържан 57-годишен мъж. За нито едно от оръжията той не е представил разрешителни за държане и съхранение. Автоматите са военни образци и не трябва да бъдат притежавани от физически лица, като единият е на специално въоръжение.

Снимка: Областна дирекция на МВР в Силистра

Намерени са също множество боеприпаси, супресори и заглушители. На някои от адресите са открити ловни трофеи от едър рогат дивеч и месо от дивеч. Установено е, че обвиняемият няма разрешително за ловец и не е имал такова.

Назначени са експертизи, които трябва да установят преправяни ли са намерените оръжия.

Снимка: Областна дирекция на МВР в Силистра

На един от адресите са намерени термовизьор и заглушители, което на този етап насочва разследващите към версията, че задържаният се е занимавал с бракониерство. Открито е и помещение, оборудвано като импровизирано стрелбище.

С операцията е пресечена продължителна престъпна дейност, заяви окръжният прокурор Ивелин Чафаланов. Той изказа служебна благодарност на полицейските служители, участвали в реализацията, и ги поздрави за отличната организация.

Снимка: Областна дирекция на МВР в Силистра

57-годишният е привлечен към наказателна отговорност и е задържан за срок до 72 часа, като предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

В заключение областният директор на МВР старши комисар Мартин Недялков отбеляза, че операцията е протекла при отлична организация и без да бъдат допуснати произшествия и инциденти.