Германската полиция иззе голям брой оръжия и боеприпаси, принадлежащи на лице, свързано с крайнодясното движение "Граждани на Райха" (Reichsbürger), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Прокурорът Волф-Тилман Баумерт заяви, че при претърсване на жилищни имоти в западногерманския град Вупертал са били открити документи и други доказателства, които дават основание да се предположи, че 53-годишният мъж "най-малкото е вярвал в конспиративни теории, свързани с "Гражданите на Райха".

Въпреки че задържаният мъж е ловец, той не е притежавал разрешително за повечето от откритите в два негови имота оръжия. Полицията разпространи снимки от обиските, на които се виждат 18 дългоцевни и късоцевни оръжия. Освен това е намерено и "немалко количество боеприпаси" за калибри, които не се използват за лов, каза прокурорът Баумерт.

През декември бяха повдигнати първите обвинения срещу общо 27 души, арестувани по време на шумни обиски срещу предполагаеми членове на "Гражданите на Райха".

Кои са "Гражданите на Райха"

Движението отрича съществуването на германската държава след Втората световната война. "Гражданите на Райха" смятат, че сегашната държава не е нищо повече от административна единица, която все още е окупирана от западните сили - САЩ, Великобритания и Франция, отбелязва "Дойче веле". За тях Германската империя, основана през 1871 г., все още съществува, при това в границите на Германия отпреди Втората световна война.

Значителен брой от самопровъзгласилите се за "Граждани на Райха" не изключват и насилието като средство за възстановяване на Германската империя. Движението е съставено от множество малки групи и отделни хора в цялата страна. Те не приемат законността на държавните органи на Федерална република Германия, отказват да плащат данъци и са обявили свои собствени малки "национални територии", които наричат "Втора германска империя", "Свободна държава Прусия" или "Княжество Германия".

Членовете на тези групи издават собствени паспорти и шофьорски книжки. Те дори изработват тениски и знамена с рекламна цел. "Гражданите на Райха" пренебрегват факта, че тези дейности са незаконни. Те гордо обявяват на своите уебсайтове намерението си да "продължат борбата срещу Федерална република Германия".

Възстановяване на Германската империя от 1871 г.

Според разследванията на федералната прокуратура групата около арстувания през 2022 г. принц Ройс планира премахването на демокрацията и възстановяването на Германската империя от 1871 г.