Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник Бенчо Бенчев, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде Агенция "Фокус".

На 3 август Очите е влязъл в южната ни съседка с кола на фирма на Бенчо Бенчев, като общинарят е бил с Желязков. На негово име и на още един човек са били регистрирани стаите в хотела в Турция. Очите не е бил регистриран като гост на хотела.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи още, че се очаква да стане известно дали ще има основания за отделно досъдебно производство срещу двама от организираната престъпна групата, свързана със сочения за неин ръководител Димитър Желязков - Митьо Очите, задържани в Истанбул.

В началото на утрешния ден прокурори от специализираната прокуратура ще анализират проведените разпити, претърсвания и ще преценят дали има доказателства за отделяне в досъдебно производство, обясни Гешев, цитиран и от БТА.

Той уточни, че над 30 различни адреса, които са свързани с престъпната група, са били претърсени, включително и домашни адреси на лица, които вчера бяха предадени на МВР от турските власти.

Гешев допусна, че претърсванията могат да станат и стотици, освен това са се появили и нови свидетели, чиято сигурност ще бъде гарантирана.

Заместник-главният прокурор съобщи още, че в дома на Бенчо Бенчев, от когото БСП се разграничи, е намерено "черно счетоводство" и бележки колко пари да се дадат на лидера на организираната престъпна група.

Той допусна, че Бенчев може да бъде привлечен като обвиняем както по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, така и за пране на пари, като второто според Гешев е по-вероятно.

Освен това Гешев каза, че в дома на Бенчев са намерени множество оръжия, за които тече проверка дали са законно притежавани.

Заместник-главният прокурор отбеляза, че операцията е планирана от около месец, досъдебното производство, свързано с престъпната дейност на Димитър Желязков, е от 2016 г. По думите му това е една от най-големите операции в България за последните 20 години.

Гешев разказа, че Желязков е преминал през гръцко-турския граничен пункт Ипсала във фирмен автомобил на Бенчев. Бенчев и Несрин Узун са наели стаи в хотела в Истанбул, а Желязков не е бил регистриран там, което може да се приеме за така нареченото лично укривателство. Към момента за Узун няма категорични данни, които да го свързват с организираната престъпна група или пране на пари, но всички, които са били задържани в Турция, ще бъдат проверявани, допълни заместник-главният прокурор.

В отговор на въпрос Гешев предположи, че Желязков няма да предпочете да има дело за екстрадиция в Турция. Той не е страхлив и няма репутационни проблем, а и бизнесът му налага личното му присъствие, коментира заместник-главният прокурор.

В отговор на друг въпрос Гешев съобщи, че един от издирваните в Испания, за когото се смята, че е свързан в групата, се е предал днес на органите на досъдебното производство и е привлечен в качеството на обвиняем.

Общинският съветник от Несебър Пейко Янков все още се издирва. "Явно или не гледа телевизия, или въпреки че e от "Сила", не е достатъчно силен и се притеснява да се яви пред българското правосъдие, но не считам, че е проблем и мисля, че много бързо ще бъде намерен", заяви заместник-главният прокурор.